Utorak, 09 Lipanj 2020

Trenutak strasti koji vam nikako ne smije promaknuti

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Trenutak strasti koji vam nikako ne smije promaknuti

Istra je uvijek ugodan i šarmantan domaćin, a kada se na put krene u dobrom društvu i s ciljem degustacije ponajboljih istarskih vina i maslinovih ulja, zvuči još bolje.

Jutro je započelo na najljepši mogući način,  uz rashlađeni šampanjac i sočne jagode u vinariji Medea smještenoj u gradu Vodnjanu, u blizini Pule. Ovakav početak dana bio je jasan znak da ćemo ovog vikenda zaista uživati u vinu i Istri. Kada vas G.E.T. vodi na put ni ne može drugačije!

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan

U modernom, a opet autentičnom, toplom i s puno drveta uređenom interijeru ove  vinarije proveli smo divno jutro i probali zaista vrhunska vina koja odražavaju svu strast potrebnu za njihov nastanak. Svako vino sljubili smo s autohtonim istarskim delicijama i maslinovim uljima kojima se ovdje (s pravom) posebno ponose.

Vina i maslinova ulja nastala u Medei inspirirana su vrijednim istarskim ljudima, podnebljem, spojem kontinenta i mora te bogatom gastronomskom i kulturnom tradicijom i nasljeđem.

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan

Grožđe od kojeg nastaju njihova pitka, svježa, bogata i dobro promišljena vina dolazi sa  60 hektara crvene istarske zemlje iz vinograda smještenih u blizini  Pule i Medulina.  Od sorti, kako je i za očekivati u Istri, prevladava malvazija uz neizbježan teran i  merlot te manji nasadi chardonnaya i cabernet sauvignona.

Osnovna linija vina iz ovih podruma na stolove dolazi pod nazivom Medea, a to su:  Malvazija istarska, Chardonnay, Rosé, Merlot, Teran, Cabernet Sauvignon i pjenušac Medea Brut. Osim ove linije, tu je i ona nešto posebnija, koja iza naziva  premium skriva istarsku malvaziju i merlot specifične kvalitete, punog prepoznatljivog okusa i tipičnog istarskog šarma s posebnih i ljepotom očaravajućih položaja Montiron i Punta Greca.

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan

Osim vinograda, istarska zemlja, podneblje i tradicija izvrstan su recept i za uzgoj maslina. Medeini maslinici se nalaze u Barbarigi, a iz njih pod imenom Torčol i linija Salvela (monosortna istarska bjelica, buža, leccino, leccione i pendolino i blend Aurum) stižu nagrađivana, mirišljava, zlatnozelena bogata ekstra djevičanska ulja specifična za Istru. U novom izdanju najvažnijeg svjetskog vodiča za vrhunska maslinova ulja FLOS OLEI 2020.,  Salvela Aurum je ocijenjen s visokih 96 bodova što ga svrstava u kategoriju zaista iznimno dobrih ulja.

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan

Posebna je priča  jedan od najljepših istraskih maslinika, koji se nalazi na samoj morskoj obali - Punta Cissana. Ljepotom oduzima dah, a ulja koja daje bogatstvo su aroma i okusa dostojno upravo te ljepote.

Odavde dolazi ekskluzivna  edicija istarskog ekstra djevičanskog ulja Punta Cissana, vrhunski proizvod s potpisom Edija Družetića. Kako se radi o posebnom položaju, tako je  i ulje Punta Cissana poseban odabir isključivo rukom branih plodova istarskih autohtonih sorti sa stabala starih i do 200 godina. Ova lokacija ima tisućljetnu tradiciju, a tome u prilog govore i ostaci antičke uljare pronađeni u masliniku, za koju se vjeruje da je najstarija na Mediteranu. Ulje Punta Cissana specifična je selekcija buže muške, buže ženske, puntože i rosignole uzgojene na terenima gdje su se masline uzgajale i ulje proizvodilo još u vrijeme antike.

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan (Edi Družetić)

Zbog svega ovoga i ne čudi da su oba ova ekstra djevičanska maslinova ulja - Salvela Aurum i Punta Cissana nedavno dobila zlato na svjetski poznatom natjecanju u New Yorku - NYIOOC-u 2020.

U mnoštvu istarskih manjih i većih, manje ili više poznatih, ali mahom izvrsnih vinara i maslinara (koje je najbolje posjetiti, upoznati i njihove proizvode kušati u najboljem društvu; vjerujte, isproban recept), Medea vam nikako ne smije promaknuti. Povijest, kvaliteta, autohtonost, bogatstvo okusa, ali i pristupačnost njihovih proizvoda na najbolji mogući način spremaju Istru u bocu i dijele ono najbolje od nje sa svima.

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan

„Trenutak strasti. Upravo na ovaj način u vinariji Medea volimo vidjeti vina. Volimo ih nazvati trenutkom strasti prema svemu u životu s čime je vino poveznica – gastronomiji, društvu, kulturi; jednom riječju, ljudima. Vino je ono što nas sve veže, nasmijava i čini svakodnevicu.“

Tomislav Stiplošek: Preporučujem!

Medea je velika vinarija koja funkcionira kao obiteljska. To je pomalo teško za shvatiti dok ne doživite i eto, imate razlog da posjetite Medeu. No kad ju jednom posjetite, vraćat ćete se uvijek. Medea je tek pred koju godinu u funkciju stavila kušaonu, tako da je u smislu vinskog turizma pomalo na početku.

Krenimo redom. Putokazi do same vinarije jako su dobro postavljeni, tako da u principu ne možete promašiti svoj cilj. Ispred same vinarije iznimno je velik parkirni prostor na kojem ima dovoljno mjesta čak i usred sezone. Kušaona je lijepo i funkcionalno posložena i što je najvažnije, topla je i ugodna za boravak. Imaju i odličnu terasu za ljetno vrijeme. Kod stvaranja kušaone pazilo se na svaki detalj pa ima puno skrivenih detalja koje nećete vidjeti na prvu. Istražite dobro kušaonu, vjerujte,  nećete požaliti.

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan

Degustacije su stručno vođene, ali to je svuda u Istri pod normalno. Možete kušati redovnu liniju koja je sasvim dobra, čak vrlo dobra, ali ono što morate kušati su malvazija Montiron i merlot Punta Greca.

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan

Upravo ovo zadnje vino po mom mišljenju spada među prvih pet merlota u regiji. Naravno, uz vina imaju i fantastičnu paletu maslinovog ulja gdje svakako treba izdvojiti blendove Aurum i Punta Cissana.

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan

Možete dobiti i stručno vođenu degustaciju maslinovih ulja i ne moram naglašavati da, ako se najavite na vrijeme, možete i do vinograda i maslinika. Dakako, uz degustaciju idu i mali zalogaji, i da znate, sve što je na stolu, kupljeno je kod malih proizvođača. Jedini nedostatak je taj što nemaju smještaja.

Dakle svakako preporučujem: lagano za doći, jako dobri proizvodi, stručno vođene degustacije i prihvatljive cijene. U svakom slučaju, proživjet ćete nekoliko istinski lijepih sati.

Osobna karta vinarije i uljare:

Adresa: Medea - Salvela, Željeznička 15, Vodnjan.

Tel.: 052 512 020

Web adresa: www.medea.hr

Vinogradi: 60 hektara

Maslinici: 30 hektara

Sorte grožđa: malvazija istarska, chardonnay, refošk, merlot, cabernet sauvignon i teran

Sorte maslina: Buža, Istarska bjelica Leccino Leccione Pendolino Rosignola Picholine Puntoža

Etikete vina: Malvazija istarska, Chardonnay, Rosé, Merlot, Teran, Cabernet sauvignon, pjenušac Medea brut, malvazija Montiron, merlot Punta Greca

Etikete ulja: monosortna - istarska bjelica, buža, leccino, leccione i pendolino; blendovi - Aurum, Punta Cissana

Kušaona:

Radno vrijeme: pon-sub 08:30 - 18:00 h // ned 08:00 - 13:00 h

Kapacitet: unutarnji prostor 14 - 18 osoba i natkrivena terasa oko 30 osoba (kad je lijepo vrijeme)

Za vođene degustacije je potrebna najava na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

G.E.T. Stars oznaka: Jedna G.E.T. zvjezdica

vina Medea i maslinova ulja Salvela, Vodnjan