Ponedjeljak, 30 Studeni 2020

Veličanstvena vina na jednoj od najljepših terasa Plešivice

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Veličanstvena vina na jednoj od najljepših terasa Plešivice

Nadomak Zagreba smjestila se Plešivica. Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih vinogorja, s tradicijom vinarstva dugom stoljećima.

Na plešivičkoj vinskoj cesti nalazi se mjesto s najljepšom terasom u ovom kraju koje morate posjetiti – Vinarija Jagunić.

Tradicija vinogradarstva u obitelji Jagunić prisutna je generacijama i seže daleko u prošlost. Više generacija ove plešivičke obitelji život je posvetilo proizvodnji vrhunskog vina kako bi zadovoljili i najzahtjevnije vinoljupce.

Raditi vrhunska vina nije nimalo običan posao.

Puno je tu truda, učenja, strasti, odricanja. Zadovoljstvo vinara kada je svaka kapljica konačnog proizvoda dovedena do savršenstva, ono je zbog čega se vinom bavi.

Vinarija Jagunić

U samim počecima, njihove vinograde činile su autohtone sorte. Dolaskom novih generacija zainteresiranih za nastavak obiteljskog posla, uvođenjem novih tehnologija i praćenjem trendova obnavljaju se stari vinogradi, ali i uvode nove, uvezene sorte.

Devedesetih godina stari vinogradi su uklonjeni i posađene su nove sorte kojima se Jagunići i danas bave.

Vinarija Jagunić

Vinogradi se nalaze na osam pozicija i poštuju se potrebe svake od šest sorti - rizvanac, rajnski rizling, traminac, chardonnay, sivi pinot i portugizac. Položaji su pomno birani za svaku sortu grožđa i željeni stil vina.

Jedni su od prvih plešivičkih vinara koji pune boce pod vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla. Također su i jedni od prvih vinara iz ovog kraja koji su se upustili u proizvodnju pjenušaca. I to im izvrsno ide.

Vinarija Jagunić

Plešivica je regija s ponajboljim pjenušcima Hrvatske.

Iskustvo sakupljano desetljećima, kreativnost i spremnost na eksperimentiranje kao i veliko znanje i ljubav rezultirali su izvrsnim vinima nagrađivanim priznanjima na mnogim ocjenjivanjima.

Vinarija Jagunić

Da bi dojam bio potpun morate doći u Vinariju Jagunić i doživjeti taj ugođaj tradicije, dobrodošlice i gostoprimstva.

Razgovorljivi domaćini dočekat će vas i ponuditi svojim vrhunskim vinima i tradicionalnim specijalitetima iz obiteljske kuhinje. Ovo domaćinstvo savršeno je spojilo staro i novo, uzelo je najbolje od modernog vremena, ali i zadržalo ono dobro iz prošlosti.

Vinarija Jagunić

Agronom Dominik Jagunić vodi obiteljsku vinariju od 2013.

Dominik Jagunić

Oduševit će vas kreativnošću, planovima i ljubavlju kojom pristupa svom poslu. Tu uloženu strast i trud vinara osjetit ćete u svakoj kapljici kušanih vina, a posebice pjenušaca. Iako na čelu vinarije, ne izostavlja istaknuti važnost cijele obitelji u poslu - roditelje, braću, djeda i baku.

Vinarija Jagunić

Najveću pozornost u Vinariji Jagunić daje se pjenušcima, ali ni druga vina se ne zapostavljaju - rizling, rizvanac, pinot i traminac. Posebna priča je Amber, karakterno i zanimljivo orange vino.

Vinarija Jagunić

Kušaonica Vinarije Jagunić je prostrana, topla i savršeno uklopljena u cijelu ovu vinsku priču. Tu je i velika natkrivena terasa s koje puca zaista najljepši pogled na Plešivici. Kada tome dodate izvrsnu domaću hranu, sljubljenu s još boljim vinom i dobro društvo, poželjet ćete se ovdje vratiti čim češće.

Vinarija Jagunić

Osvrt Tomislava Stiplošeka:

Tomislav Stiplošek

Dominik Jagunić pomalo je samozatajan dečko s Plešivice koji radi veličanstvena vina. Možda im treba duže da dođu do vas i tu smo možda najveći krivci mi, mediji, jer ga nismo dovoljno medijski popratili, ali ispravit ćemo grešku. Njegova vina su jednostavno veličanstvena; sortna, čista i precizna, iznimno dobro izbalansirana, ali pomalo izvan uobičajenih okvira, van nekih nametnutih pravila, a opet, perfektna. Kao kad bi u slikarstvu spojio Salvadora Dalija i njegovo slikarstvo van okvira s čistom klasikom Leonarda da Vincija i da, njegova vina mogu doživjeti u bojama i slikama. Uskoro više o njemu i njegovim vinima... Za sada, samo da kažem da su me njegov Rajnski Rizling i orange Traminac crveni oborili s nogu.

Osobna karta Vinarije Jagunić:

Vinarija Jagunić

Vinsku priču obitelj Jagunić započela je 1920-ih godina.

Adresa: Plešivica 25, 10450 Jastrebarsko

Hektari vinograda: pet

Godišnja proizvodnja: 40.000 butelja

Sorte: pinot sivi, traminac crveni, rizling rajnski, rizvanac, chardonnay, portugizac, pinot crni i stare sorte

Etikete mirnih vina: Rizvanac, Rajnski Rizling, Traminac Crveni Amber Selection, Traminac Crveni, Pinot Sivi

Etikete pjenušaca: Three Stars brut, La Bulle Rosé extra sec, Blanc de Blancs non dosage

Klet u sklopu vinarije:

  • Početak izgradnje: 2000. godine
  • Kapacitet: 80 mjesta u zatvorenom dijelu i 40 mjesta na otvorenoj terasi sa koje se pruža prekrasan pogled na okolne vinograde.

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tel: 01/ 6293-094

Web: https://www.vinarija-jagunic.com/ 

Osobna karta Plešivice

Plešivica je naziv za jugoistočni greben Samoborskog gorja i proteže se približno u smjeru istok-zapad u dužini od 7 km s maksimalnom širinom od 1.5 km.

Najviši vrh planine Plešivica zove se Čerga i nalazi se na 780 nmv.

Plešivica, sedam kilometara udaljena od Jaske, ponajprije je poznata po svojim vinogradarima i vinarima.

Zanimljivosti: Vinske svečanosti, lovački dom na Poljanici, Razgledna piramida iz 1881. godine na vrhu Plešivice, paragliding, staza za moto kros, seoski i vikend turizam, Vinska cesta Plešivice s brojnim vinarijama.

Sorta Rajnski Rizling

 Jagunić Rajnski Rizling

Mnogi poznavatelji vina rajnski rizling nazivaju kraljem bijelih vina i najplemenitijom bijelom sortom na svijetu. Smatra se da sorta dolazi iz doline Rajne u Njemačkoj, mada Austrijanci sortu nazivaju svojom, baratajući podacima da je 1301. godine u okolici Wachaua postojao vinograd zvan Ritzling.

Sorta dobro uspijeva na različitim tipovima zemljišta, bitno je da su ona topla i propusna, a najkvalitetnija vina dolaze sa škriljevačkog tla, izričito zahtijeva dobar južni položaj, puno sunca i topline, zaštićen od vjetra. Bere se kasno, a za predikatna vina i u prosincu.

Vino redovne berbe je žuto zelenkaste boje. Predikatna vina su zlatno žuta. U bogatom mirisu ovoga vina često se osjeti marelica, breskva, pa čak i ruže. U okusu je, s idealnim odnosom šećera i kiselina.

Suhi rajnski rizling pije se iz tzv. riesling čaše, na temperaturi 10 - 12oC, uz plodove mora, puževe, dimljenu ribu, pečenu i kuhanu bijelu ribu, šparoge, srce artičoka, topla predjela tipa rezanaca, njoka, špageta, makarona, pernatu divljač, sireve poput edamca, gaude, topljene sireve. Polusuhi rajnski rizling dobro će pasati uz npr. hladnog lososa, šunku, pečenu ribu, pečenu teletinu, janjetinu i svinjetinu. Predikatna vina s većim ostatkom šećera serviraju se na 12oC, u manjoj čaši za bijelo vino, uz svježi sir i slatki desert (ali ne s čokoladnim kremama).