Utorak, 09 Lipanj 2020

WOW open-air prezentacija vina Tomaz

Napisala:  Silvija Munda
(Reading time: 1 - 2 minutes)
WOW open-air prezentacija vina Tomaz

U organizaciji udruge WOW - Žene i vino, pod dirigentskom palicom Vlaste Pirnat i Manuele Maras, na terasama poznatog zagrebačkog Swanky Monkey Gardena održana je odlično posjećena prezentacija vina Tomaz.

WOW open-air prezentacija vina Tomaz

Vinarija Tomaz nalazi se u srcu Istre, s pogledom na pitoreskni Motovun. Na više od 20 hektara vinograda dominiraju tipične istarske sorte: malvazija, teran i muškat bijeli, a u podrumu koji odražava znanje, ljubav i pažnju vinara, nastaju vrhunska vina.

Vinar Klaudio Tomaz i njegov sin Antonio prezentirali su svoja četiri najavljena vina:

Flaminio 2019, svježi lepršav i ležeran polusuhi rosé raskošnih voćnih aroma, napravljen isključivo od sorte teran;

Avangarde 2019, svježa, mineralna malvazija specifične diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta;

WOW open-air prezentacija vina Tomaz

Sesto Senso 2015, malvazija proizvedena od odabranih bobica s najboljih položaja,  macerirana 21 dan te odležavana na finom talogu 18 mjeseci u velikim bačvama od hrasta, murve i akacije; suho, toplo i mekano, a s druge strane djelomično svježe vino; mirisom podsjeća na pržene lješnjake,  med, duhan i cimet;

WOW open-air prezentacija vina Tomaz

Barbarossa 2017, teran odležan 18 mjeseci u hrastovim bačvama; karakteristične  rubin-crvene boje;  fine, izražene i prepoznatljive, voćne arome; okusom puno, jako, robusno, ali istovremeno i skladno i ugodno vino.

Na kraju su, kao iznenađenje večeri, predstavili teran Barbarossa Superior 2017 koji još čeka svoj trenutak za izlazak na tržište. Vino je nastalo prosušivanjem bobica, 70% na trsu (kasna berba), a 30% na slami  te je svako zasebno dozrijevalo dvije godine u  barrique i tonneau bačvama, potom sljubljeno odležalo u inox bačvi još šest mjeseci, nakon čega je punjeno u boce .

WOW open-air prezentacija vina Tomaz

Svako od ovih vina priča priču o ljubavi i znanju čovjeka koji ih je stvarao i zato je najljepši doživljaj kušati ih upravo u njegovom društvu. No isto tako, svako od tih vina ima i svoju energiju i karakter, svako ima i svoju publiku, a to je ljepota koju pruža raznolikost sorti našeg podneblja.

 Za ovu WOW open-air prezentaciju se tražilo mjesto više, no srećom Swanky ne oskudijeva s terasama pa je mjesta za brojne ljubitelje vina, nakon dugog razdoblja željne opuštene zabave, bilo dovoljno.

WOW open-air prezentacija vina Tomaz