Pelješac je pravi mali enološki raj, što ne čudi ako znamo da se vinarstvo ovdje razvija još od doba Rimljana. Drugi po veličini hrvatski poluotok sinonim je za najbolja crna vina koja u Hrvatskoj možete naći, stoga si obavezno jednom morate priuštiti zadovoljstvo kušanja peljeških vina, a najbolje je to učiniti u kombinaciji s lokalnim delicijama - školjkama i ribom.
Među pelješkim vinarima teško je izdvojiti najbolje, podjednako kao što bi bilo teško reći tko od njih ima najbolji plavac, postup, dingač ili pak bijelo vino od neke sorte karakteristične za ovaj kraj, poput pošipa ili rukatca. Najbolje je doći na čarobni poluotok, družiti se s vinarima, čuti njihove priče, kušati vina, i možda u svakom podrumu pronaći sortu i berbu koja je vašem nepcu najdojmljivija.
Mi ni na ovom odmoru nismo samo odmarali, već smo, kako to G.E.T. Report radi gdje god se našao, a posebno ako je destinacija vinski raj, istraživali, otkrivali neka nova mjesta, vratili se već poznatim dragim vinarima i kušali najbolje što prekrasni Pelješac nudi.
Jedna od naših postaja bila je vinarija Skaramuča, dobro poznato pelješko vinarsko ime čija vina nikako ne treba propustiti kušati.
Ako vas put dovede na Pelješac, a ne sumnjamo da će se to dogoditi ako ste istinski vinoljubac, nemojte propustiti kušati Vina Skaramuča. Najbolje to učinite uz pokoji tradicionalni zalogaj, pelješko maslinovo ulje i, naravno, u jednom od njihova dva pelješka wine bara. Bilo da odaberete onaj u Pijavičinom na koji ćete sigurno naletjeti jer se nalazi tik uz cestu, u kamenoj kući savršeno uklopljenoj u pejzaž idealan za road trip ili pak onaj u Vignju, gdje se degustacijom možete nagraditi nakon cjelodnevnog surfanja.
Tradicija vinarstva u obitelji Skaramuča stara je gotovo koliko i ova pelješka obitelj. Generacijama unatrag zasađene su prve loze njihovih vinograda na očaravajućim padinama Dingača, a od tada su neprestano rasli i radom i ljubavlju stvorili nepregledne vinograde plavca malog.
Pokojni vinar Ivo Skaramuča pokretač je proizvodnje vina pod brandom Skaramuča, a prava priča o uspjehu krenula je 1992. kada mu je omogućeno da posluje kao prvi privatni proizvođač grožđa i vina u Hrvatskoj. Dalo mu je to priliku da svoj brand pozicionira u sam vrh hrvatskog vinarstva.
Entuzijazam, snaga, želja za napretkom i radom i neizostavna vjera u uspjeh krasili su ovog čovjeka koji je od šume i kamena napravio vinarsku bajku koja svakog posjetitelja, ali i slučajnog prolaznika ostavlja bez daha.
Ivo Skaramuča postao je jedan je od najvećih hrvatskih privatnih vinara i vlasnik najvećeg vinograda u Dingaču s 165000 trsova. Danas vinarijom upravljaju njegov sin Igor Skaramuča, kćer Ivana Anđelić i njen suprug Branimir.
U idealnim uvjetima mediteranske klime, poznate po kratkim i blagim zimama i s druge strane dugim i toplim ljetima punim sunca, na kamenim padinama Dingača nastaju vina najboljih mogućih osobina i nezamjenjivog karaktera, baš poput mjesta na kom nastaju.
Podrum obitelji Skaramuča impresivan je i sigurno jedan od najmodernije opremljenih podruma u Dalmaciji. kapaciteta je 600.000 litara, a u njemu se nalaze inox cisterne i hrastove bačve. Godišnje se, u ovoj "tvornici" najbolje pelješke kapljice, proizvede 80.000 boca vrhunskog vina Dingač, 20.000 boca vrhunskog vina Dingač Reserva, 150.000 boca kvalitetnog vina Plavac i 40.000 kvalitetnog vina Plavac Premium.
Ova obitelj pravi je dokaz kako se konstantnim radom, željom za znanjem, predanošću i ljubavi prema vinu može stvoriti vrhunska tradicija u boci, te ne čudi da su izborili svoje mjesto kao jedan od najuglednijih vinskih brendova hrvatskog juga.
U podrumu Skaramuča od crnih vina naći ćete vrhunska vina Dingač, Dingač Reserva i Postup, ali i kvalitetna vina Plavac i Plavac Premium.
Dingač Skaramuča dobitnik je brončane medalje na najvećem američkom sajmu vina u San Franciscu, priznanje je izboreno u konkurenciji 4.500 vina iz cijelog svijeta.
Od bijelih vina u ponudi ćete naći Pošip, vrhunsko bijelo suho vino koje se proizvodi od grožđa sorte Pošip, isključivo s vinogorja na otoku Korčuli. Tu je i kvalitetno vino Rose iz berbe 2018.
Plavac mali je najznačajnija autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj, Pelješac je na njega posebno ponosan, te se smatra kraljem crnih vina što se definitivno ne propušta probati!
Osobna karta vinarije
Adresa: Pijavičino, 20244 Potomje, Pelješac
Osnovao Ivo Skaramuča 1992.
Danas vinarijom upravlja tim u sastavu Igora Skaramuče (sin) , Ivane (kćer) i Branimira Anđelića.
Vinogradi se nalaze na istaknutim položajima poluotoka Pelješca, pripadaju položaju Pelješke župe i Dingača.
Površina vinograda: 20 ha
Sorte: plavac mali i pošip
Vino se tehnološki obrađuje i nakon dvije do četiri godine plasira na tržište
Kapacitet podruma: 600.000 litara
Godišnja proizvodnja: 80.000 boca vrhunskog vina Dingač, 20.000 boca vrhunskog vina Dingač Reserva, 150.000 boca kvalitetnog vina Plavac i 40.000 kvalitetnog vina Plavac Premium
Etikete: Dingač, Dingač Reserva, Postup, Pošip, Plavac, Plavac Premium, Rosé
Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Sorte
Plavac mali
Plavac mali je autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj. Bobica je debele kožice i čvrste građe s puno sladora. Vino je tamno - rubinaste boje s modrim refleksom, lijepo razvijenog mirisa, krepko je i trpko sa specifičnim okusom. Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na dobrim položajima na bračkom i viškom vinogorju. Dobivaju ime položaja ili se nazivaju nekim drugim imenom. Dingač je prvo, a Postup drugo po redu zaštićeno hrvatsko crno vino (1961. odnosno 1967.).
Sorte grožđa primitivo i zinfandel su genetski rođaci plavca malog, odnosno, plavac mali je nastao križanjem sorte crljenka (Crljenak kaštelanski) sa sortom Dobričić.
Pošip
Pošip je sorta bijelog grožđa, koja se uzgaja na jugu otoka Korčule.
Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. godine.
Najbolje uspijeva na zaklonitim položajima Čare i Smokvice.
U posljednje vrijeme pokazuje tendenciju širenja. Rano dozrijevanje omogućuje mu širenje i u manje topla dalmatinska vinogorja.
Vino je uobičjeno blistave, slamnato - zlatnožute boje, teško se i gusto ljulja u čaši u kojoj ostavlja gusti trag, visokih alkohola (13-14,5 %) , punog i osebujnog okusa sa svojstvenom aromom suhih marelica i smokava. Radi umjerenih kiselina savršeno pristaje uz sva jela od ribe, školjaka i bijelog mesa. Najbolje je kada je servirano na 12-14 °C.
Potomje
Potomje je naselje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u općini Orebić, na poluotoku Pelješac.
Zemljopisni položaj: smješten u središnjem dijelu Pelješke Župe na 300 m nadmorske visine, 2,5 km udaljeno od mora, 15 km jugoistočno od Orebića.
Zanimljivost: Zbog lakšeg pristupa južnim, s pučinom suočenim padinama Dingača, iz Potomja je probijen 400 m dugi tunel koji je i izvanredna turistička atrakcija. Izlaskom iz tunela cesta vodi do naselja na obali, desno do Potočine, a lijevo u Borak.
Potomje je središte proizvodnje najboljih crnih vina Hrvatske (Dingač, Postup, Plavac). Stanovništvo se bavi uzgojem vinove loze, poljodjelstvom i proizvodnjom čuvenih vina zaštićenog geografskog podrijetla.
Stanovništvo (2001.): 256