Utorak, 14 Srpanj 2020

Lov na istarsko blago

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 4 - 7 minutes)
Lov na istarsko blago

U buzetskim šumama, pod bogatom istarskom zemljom zakopano čeka lovce pravo gastronomsko blago – istarski bijeli i crni tartuf.  

Lov na tartufe iskustvo je koje treba doživjeti, a kada to jednom učinite, sasvim sigurno ćete poželjeti u ovoj zdravoj, zabavnoj i dinamičnoj aktivnost uživati češće.  

karlic tartufi lov 3

Cilj lova na tartufe je, naravno, pronaći tartuf - podzemnu gomoljastu gljivu specifičnog intenzivnog okusa, zanimljiva izgleda i velike vrijednosti, koja se smatra vrhuncem gastronomije. Ovo skriveno blago pronalazi se uz pomoć posebno dresiranih pasa, a najbolji tartufi rastu u srcu Istre, u sivoj, vlažnoj zemlji u šumama nedaleko Buzeta kojima protječe rijeka Mirna.  

lov na tartufe

Tartufarstvo je posao kojim se pojedine obitelji u Istri bave generacijama.  

Kako je ova delicija kroz povijest postajala sve poznatija i traženija, tako su i tartufari imali priliku svoj obiteljski posao širiti pa i postati prave male riznice znanja, kako o tradiciji lova na tartufe u Istri, tako i o čarobnoj istarskoj gastronomiji.  

karlic tartufi 9

Kao i uvijek kada odlučite naučiti i probati nešto novo i autohtono, najpametnije je to učiniti uz pomoć najiskusnijih i znanjem najpotkovanijih. To G.E.T.-ovci znaju, pa smo upravo zato u lov na tartufe pošli s lovcima Karlić Tartufa i najvažnijim sudionicima u ovoj priči, posebno dresiranim psima, bez kojih bi potraga za blagom bila gotovo nemoguća.  

karlic tartufi 11

Trening počinje kada je štene staro tek 3 mjeseca, a trebala bi ga provoditi osoba koja s njim i provodi najviše vremena te koja će mu kasnije biti vodič u lovu na tartufe. Trening je ozbiljan, odvija se u više faza, ali je i razrađen tako da ga štene shvati kao igru i zabavu. 

karlic tartufi lov 19

Aktivnost tartufara obitelji Karlić iz Paladina započela je 1966.  

Tada je Motovunska šuma bila mnogo veća nego danas, a već tada bijeli i crni tartufi pronađeni na buzetskom području smatrani su najkvalitetnijim tartufima Istre.  

Danas obitelj Karlić, osim u šumama u okolici Buzeta, u lov na tartufe ide i u vlastitu šumu koji su posadili kako bi uzgajali ovu vrijednu gljivu. Lov u društvu iskusnog tartufara i njegovih nevjerojatno umiljatih pasa, koji su u svakom trenutku svjesni važnosti svog zadatka, potpuno je novi doživljaj Istre i svega što ova magična zemlja skriva.  

karlic tartufi lov 2

Cjelodnevna aktivnost u prirodi prava je hrana za duh i tijelo, a ako lov, kao što je to bio slučaj s našim, bude dobar, zadovoljstvo je tim veće.  

{module id="472" showtitle="false"}

Nakon nekoliko sati provedenih u prirodi i s gotovo pola kilograma pronađenih tartufa, logičan slijed je probati blago koje nam je upravo šuma dala. Ako još k tome dobijete priliku sudjelovati u pripremi tog jela, iskustvo je potpuno i nezaboravno.  

karlic tartufi food 11

Tradicionalna istarska fritaja s tartufima koju smo pripremili s našom domaćicom, gospođom Karlić, sasvim sigurno je najbolja koju smo ikada probali, a usput smo i dobili pokoji savjet kako je i doma čim bolje pripremiti.  

karlic tartufi food 13

Druženje smo završili tradicionalnim i omiljenim desertom – fritulama – koje su uz čokoladna punjenja od bijele čokolade i bijelog tartufa, te crne čokolade i crnog tartufa Karlić Tartufa poprimile posve novu dimenziju. 

karlic tartufi food 20

Možda je najbolje ne opisivati, nego jednostavno poželjeti da čim prije posjetite Karlić Tartufe i obogatite se za iskustvo koje sasvim sigurno nećete zaboraviti. 

{module id="473" showtitle="false"}

Karlić tartufi 

Današnju aktivnost tartufara obitelji Karlić iz Paladina, u blizini Buzeta, započeo je gospodin Ivan Rašpolić 1966. Godine. 

Gospođa Radmila Karlić još od svoje desete godine s ocem Ivanom odlazi u potragu za tartufima, a 1994. Sa svojim suprugom Goranom nastavlja tradiciju pod tvrtkom GIR. 

Uz pomoć 12 pasa (7 vrhunskih, te 5 na studiju dresure) od kojih su neki križanci (kroz dugogodišnji rad uočili su da su ti psi otporniji na bolesti, kišu i niske temperature), a poneki čistokrvni, svakodnevno odlaze u lov na tartufe. 

Ljubazni domaćini ispričat će vam sve o tartufima, tradiciji lova i 
njihovim psima tartufarima. Za vas će pripremiti degustaciju proizvoda od tartufa u prekrasnom ambijentu, a proizvode ćete moći kupiti i u njihovoj trgovini. 

karlic tartufi 8

Adresa: Paladini 14, 52420 Buzet 

Radno vrijeme:  08:30 – 19:30 

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Webshop: https://karlictartufi.shop/ 

Tel:  +385 52 667 304 

Web Karlić tartufi: https://karlictartufi.hr/  

Web Vila Maslina: http://www.karlic-villamaslina.com/ 

{module id="474" showtitle="false"}

Tartufi 

Tartufi su rod gljiva iz porodice Tuberaceae. Izgledom podsjećaju na krumpir te imaju vrlo snažan i specifičan miris. Uglavnom narastu od veličine trešnje do veličine jabuke. 

Tartufi rastu diljem Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, no najznačajnijim nalazištima smatraju se Francuska i Italija. Najpoznatije nalazište tartufa u Hrvatskoj je dolina rijeke Mirne u Istri. 

Vrste tartufa u Istri: 

Bijeli tartuf lat. Tuber Magnatum Pico  

Najskuplja i najkvalitetnija gljiva u svijetu. Sezona traje od rujna do kraja siječnja. Njegov miris je specifičan i intenzivan. Boja je svijetlo smeđa, oker do nježno zelena, o boji kao i o mirisu ovisi tlo i stablo s kojim u simbiozi tartuf živi. Najčešće je to hrast, topola, lipa ili divlji lješnjak, a raste na dubini od 5 do 30 cm.  

karlic tartufi 6

Ljetni crni tartuf lat. Tuber Aestivum Vittadini   

Tartuf blagog mirisa i okusa. Koža mu je tvrda i vrlo hrapava, nalik sitnim piramidama, a unutrašnjost svijetlo smeđe boje, prošaran sitnim bijelim vijugavim crticama, nalik mramoru. Sezona počinje u kasno proljeće, a zbog blage jeseni možemo ga naći do kraja listopada. 

karlic tartufi 7

Zimski crni tartuf lat. Tuber brumale Vittadin  

Zimski crni tartuf svjetlije je boje, koža mu je manje hrapava, mirisom i okusom jačeg je intenziteta od ljetnog crnog tartufa. Unutrašnjost je tamno smeđa, prošarana vijugavim bijelim crticama nalik mramoru. Sezona je u jesen do početka zime.  

Plemeniti crni tartuf lat. Tuber melanosporum Vittadin  

Nalazimo ga u zimskim mjesecima i to u siječnju i veljači. Vrlo je intenzivnog okusa i prodornog mirisa; nakon Bijelog tartufa on je druga najskuplja gljiva u svijetu. 

Paladini je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Grada Buzeta, Istarska županija. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naselje je imalo 47 stanovnika. 

Udaljenost od Buzeta: 13 km 

Za uputstva spremna za ispis u pdf formatu o tome kako doći do Karlić tartufa: kliknite ovdje!

Buzet, zajedno s okolicom, poznatom kao Buzeština obuhvaća 165 km2 i oko 6000 stanovnika. Pod Buzeštinom se podrazumijeva područje grada Buzeta te sva sela i zaselci Roštine, Humštine, Vrhuvštine, Račištine, Sovinjštine. Stari grad Buzet se nalazi na 150 m visokom brdu iznad plodne doline kojom protječe rijeka Mirna, dok se noviji dio grada tzv. Fontana, razvija u podnožju brda. 

Vinska cesta Buzeštine. https://www.tz-buzet.hr/hr/gastronomija/vinske-ceste 

Cesta maslinovog ulja Buzeštine. https://www.tz-buzet.hr/hr/gastronomija/maslinovo-ulje 

Biska:  https://www.tz-buzet.hr/hr/gastronomija/biska 

Događaji: 

Vikend Tartufa 

Prvi vikend u studenom u samom centru grada Buzeta. Cilj manifestacije je promocija, degustacija i prodaja tartufa kao jedinstvenog gastro proizvoda na ovom području, te drugih kvalitetnih autohtonih proizvoda (med, sir, maslinovo ulje, vino, rakije, gljive, keksi,…), promocija vikend turizma, te Buzeta kao Grada tartufa.  

Divovska fritada (fritaja) sa tartufima 

Svake godine, drugog vikenda u mjesecu rujnu, uoči praznika Sv Marije Male na Trgu Fontana priprema se divovska fritada (fritaja) s tartufima. (preko 2000 jaja i 10 kg tartufa) 

Znamenitosti: freske, stup srama, kaštel Pietrapeloza, Crkva Sv.Duha, Zavičajni muzej 

Izletišta: Stari Grad Buzet, Roč, Hum, Sovinjak, Vrh, Kotli, Ćićarija