Ponedjeljak, 14 Listopad 2013

Vinski podrum cara Dioklecijana

Napisao: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Vinski podrum cara Dioklecijana

 

"Nima Splita do Splita" - tom bi poznatom rečenicom mogli okarakterizirati vinski sajam u Splitu, održan po prvi puta, u organizaciji Slobodne Dalmacije. Za organizaciju prvenstveno su bile zadužene Meri Šilović i Alma Radoš. Cure, svaka čast!

Vinski podrum (to je, naime, naziv sajma) bio je smješten u neponovljivoj unutrašnjosti podruma Dioklecijanove palače. Prostor koji ostavlja bez daha i definitivno je jedan od najvinskiji prostora u Hrvata. Za prvi put sasvim dovoljno vinara i to iz čitave Hrvatske. Možda je tek nedostajalo ponešto izlagača s delicijama. Primjerice, nismo primijetili nijednog pršutara, a ipak smo u Dalmaciji.

Odluku da sajam bude prodajni podržavam maksimalno. Ipak je to turistički grad i treba vinarima omogućiti pokrivanje troškova, a i strancima kupnju onoga što su probali. Stručnih radionica je bilo malo, ali zato su pomno odabrane i nije ih bilo na pet lokacija u isto vrijeme, tako da su oni koji su hitjeli nešto naučiti, mogli prisustvovati svim radionicama koje su htjeli vidjeti. Getovci, to jest mi, imali smo naravno radionicu o sljubljivanju prošeka i hrvatskih torti. Odlična posjećenost i činjenica da se tražilo mjesto više ispunila nas je velikim zadovoljstvom.

Svi koji nisu bili, preporuka: dođite dogodine, ali pratite najave datuma održavanja jer organizatori sele sajam u predsezonu. To nije loša ideja, ali treba uzeti u obzir činjenicu da u svibnju imamo nekoliko jakih vinskih festivala, a od toga jedan u Makarskoj. No to su brige organizatora. 

Veselimo se druženju u Vinskom podrumu iduće godine, kad god bio.

 

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".