Nedjelja, 28 Travanj 2019

Vino među zvijezdama - WOW AstroWine

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Vino među zvijezdama - WOW AstroWine

Nedavno sam prisustvovao vrlo nesvakidašnjem sljubljivanju vina i astrologije. Dobro, bilo je samo pitanje vremena kad će se zvijezde posložiti pa da netko napravi takav događaj. Moram priznati da nisam baš neki fan astrologije i horoskopa, ali kako je to ipak spojeno s vinom, valjalo je vidjeti o čemu se to radi.

Dakle, WOW-ica Maja Kuzmanović i astrologinja Jadranka Perić približile su nam osnove astrologije i sve to povezale s vinom. Ne bih sad previše ulazio u detalje ima li to smisla ili nema, jer se nekako ne osjećam kompetentnim za to; međutim, kad su napomenuli da je vino koje astrologija povezuje s horoskopskim djevicama crni pinot, dobili su moju pažnju. Naravno, ja sam djevica u horoskopu i to, kažu, klasična i da - obožavam crni pinot.

Tako za svaki znak imate vina koja vam pašu i objašnjenje zašto je to tako. Međutim, za to ćete se morati obratiti astrologinji Jadranki Perić.

Vino među zvijezdama

Da, definitivno ima neka veza vina i astrologije... Jer, imamo tu i mjesečev kalendar radova, imamo i neka vina koja povezujemo s mijenama mjeseca, nekakav utjecaj je šire prihvaćen... Pa tko vjeruje, dobro, a tko ne, opet dobro.

Ono što me oduševilo je saznanje da natalnu kartu možemo napraviti i za događaj, a ne samo za ljude pa tako možemo odrediti koja vina bi odgovarala tom događaju; to bi to svakako trebalo isprobati na jednom od budućih domjenaka koje ćemo raditi. U svakom slučaju, vrlo interesantna tema.

E, sad... Imali su oni tu i neke olakšavajuće okolnosti.

Kao prvo, mjesto održavanja. Po tko zna koji put pokazalo se da u Bornsteinu možete povezati s vinom ama baš sve i sve će biti super. To je ipak najljepši vinski prostor u gradu; jednostavno nema boljeg. Ekipa Bornsteina, na čelu s Doris i Ivanom Srpekom, na visokoj je razini, iznimno profesionalna, a opet, dovoljno prijateljska.

Vino među zvijezdama

Ja sam, kao i mnogi, prve prave vinske korake napravio baš u toj vinoteci, uz nezaboravne Slavicu i Vladu Borošića. Da, tu smo napravili prve vinske korake, ali isto tako je predivno što sada uz Srpeke i dalje koračamo kroz vinski svijet u istoj vinoteci. Da, moram priznati da sam uvijek imao veliku želju raditi nešto u tom prostoru, ali eto, zvijezde se još nisu poklopile. No polako; sve u svoje vrijeme.

Druga velika prednost je ta što iza organizacije ove priče stoji udruga WOW koja je sada već postala etablirana činjenica vinskog svijeta i sve što rade, rade dobro.

Treća stvar, odabrali su odlična vina - vinariju Bottega i Iločke podrume.

E sad, prije nego krenemo u priču o tome što se pilo, moram malo privatizirati ovaj medijski prostor. Naime, beskrajno sam uživao gledajući Željku Balju kako suvereno prezentira vina Iločkih podruma.

Vino među zvijezdama (Željka Balja, Iločki podrumi)

Da, Željka je u vinski svijet ušla kroz G.E.T. Report; s nama se zarazila vinom i takvim načinom života. Tražila je svoje mjesto u tom svijetu i našla ga je; Iločki podrumi iznimno su na dobitku sa Željkom na mjestu voditelja marketinga ili kako se već zove to njeno mjesto. Lijepo kad vidiš nekog, kog si učio osnovama u vinskom svijetu, kako suvereno vlada temom. Baš sam bio ponosan tu večer.

A sad, evo popisa vina koja smo degustirali i uz koja je ekipa Bornsteina pripremila ukusne i dobro sljubljene zalogaje..

  • Bottega prosecco Milessimato 2017.
Vino među zvijezdama (Bottega prosecco Milessimato 2017.)
  • Rosé frankovka 2018., Iločkih podruma (ovo je, prema natalnoj karti događaja, odabrano kao vino večeri)
Vino među zvijezdama (Rosé frankovka 2018., Iločki podrumi)
  • Graševina Velika berba 2011., Iločkih podruma
Vino među zvijezdama (Graševina Velika berba 2011., Iločki podrumi)
  • Kapistran crni 2017. vrhunski, Iločkih podruma
Vino među zvijezdama (Kapistran crni 2017. vrhunski, Iločki podrumi)
  • Traminac izborne berbe bobica 2016., Iločkih podruma
Vino među zvijezdama (Traminac izborne berbe bobica 2016., Iločki podrumi)

Na kraju, moram napomenuti da jedva čekam sljedeću priču o vinu i astrologiji.

Da ne zaboravim, shvatio sam da sam u horoskopu pjenušac, a u podznaku rosé; za razliku od moje drage kolegice Sanje Muzaferije, koja je u znaku rosé, a u podznaku pjenušac... U stvari, oboje smo horoskopske djevice, ali eto - i tu se vidi neka poveznica.

Vino među zvijezdama - WOW AstroWine (Željka Balja, Maja Kuzmanović,Ines Matić, Doris Srpek, Sanja Muzaferija, Jadranka Perić)Vino među zvijezdama - WOW AstroWine (Željka Balja, Maja Kuzmanović,Ines Matić, Doris Srpek, Sanja Muzaferija, Jadranka Perić)

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".