Ponedjeljak, 01 Travanj 2019

Vinoljupci: Istra u Zagrebu - osvrt

Napisao:  Marko Lopac
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Vinoljupci: Istra u Zagrebu - osvrt

Nedavno, prije samo nekoliko dana, dakle 28. 3. 2019., oko dobrih vina još jednom su se okupili  vinoljupci. Dakle, Vinoljupci kao koncept mini sajmova, koji je pokrenula Irena Lučić možemo reći živi već jako dugo. Davno su već zaboravljeni prvi Vinoljupci na Dolcu. Zadnjih nekoliko susreta održano  je u Klubu književnika, na glavnom zagrebačkom trgu.

Zadnji u nizu održao se pod nazivom "Istra u Zagrebu" i tom je prilikom sedam odličnih istarskih vinara (Ravalico, Zigante, Damjanić, Agrolaguna, Anđelini, Trapan i Deklić) ponudilo na kušanje nešto više od 30 etiketa. Ono što krasi ove događaje je odlična atmosfera. Irena uvijek izabere dobre vinare; apsolutni hit je odabir glazbenika i repertoar pjesama, vidjelo se da osamdesetak okupljenih itekako uživaju.

Vinoljupci: Istra u Zagrebu

To da Zagrepčani vole Istarsku malvaziju i nije neka nova misao;  to se zna, a na Vinoljupcima se imalo što probati. Naravno da sam se najviše zadržao kod štanda od jednog, jedinog i jedinstvenog Brune Trapana i da, kušao sam samo malvaziju, a mogu reći: standardno dobra. Ništa manje, ako ne i vremenski dulje, boravio sam na štandu vinarije Damjanić. E, tu sam probao sve i oduševio se po tko zna koji  put. Opet se potvrdila moja misao da će Damjanić vrlo brzo postati ikona istarskog  vinarstva. Da... Iznenađenje večeri bila je vinarija Anđelini. Jako zanimljiva vina, pomalo drugačija, ali i inače su malvazije iz okolice Pazina drugačije. Vinarija je to koju vrlo uskoro moram posjetiti. Ono što  me još više oduševljava kod te vinarije je da u svojoj kušaoni sljubljuju vino i hranu i to tako da  je glavni sastojak hrane med - tako da možemo govoriti o sljubljivanju vina i meda.

Vinoljupci: Istra u Zagrebu

Sama činjenica da ovakav projekt živi ovako dugo, zaslužuje respekt, a kada znamo da je na svakom njihovom događaju odlična zabava i atmosfera, tada treba skinuti kapu do poda. Vinoljupci možda jesu mali, "kućni" vinski festival, ali su svoji, imaju svoj stil, svoju autentičnost, a to se danas traži. Na kraju, pohvale za organizaciju. Kad god sam bio na  Vinoljupcima, uvijek je sve besprijekorno štimalo. Ako niste nikad bili na Vinoljupcima, to vam je ozbiljan životni propust; otiđite jednom i vidjet ćete da ćete to ponoviti.

Vinoljupci: Istra u Zagrebu

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".