Petak, 29 Ožujak 2019

Vino & Jazz na filmu

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Vino & Jazz na filmu

Kino i vino... Pomalo čudan spoj, ali samo na prvu. Kad jednom budete gost na eventu koji ih spaja, a organizira ga Jelena Bulum u suradnji s vinotekom Bornstein, stvar vam postaje puno jasnija i sasvim logična. Tako je 26.4. održano Vino & Kino, pod nazivom "Vino & Jazz na filmu", uz prirodna vina vinarije Lunika iz Istre i Kalazić iz Baranje.

Često mi ljudi upućuju komentare u stilu: "Blago tebi, svuda putuješ; manje više si na svakom vinskom eventu...", ali moram priznati da je ovo bilo moje prvo (a nadam se, ne i posljednje) Vino & Kino. E sad... Koncept mi se jako sviđa. Ležerna atmosfera, opuštajuća, a opet - sve ima svoj slijed, nema velike improvizacije; Jelena sve to unaprijed razradi. Ovog puta njen suvoditelj bio je diskofil i ljubitelj jazza Kornelije Hećimović, koji je pokazao izuzetno diskografsko znanje i proveo nas kroz različita doba jazza, takvom suverenošću kao da to radi svaki dan. Onaj tko je želio, mogao je ponešto i naučiti o samom jazzu i njegovom utjecaju na film.

Posebno me se dojmilo slušanje glazbe s povezom na očima i opet te iste skladbe kada ju gledate i slušate zajedno s filmom. Dakle, doživljavate istu glazbenu sekvencu na dva sasvim različita načina i da, kada uz sve to dodate i vino, tada dobijete neki sasvim novi doživljaj.

Vino & Jazz na filmu

Upravo to je ono što na ovom eventu pokušavaju napraviti - sljubiti određene filmske sekvence s određenim vinima. Treba priznati, jako težak zadatak. Međutim, jesu li pogodili sljubljujući vino i film, to je teško za reći, jer svatko od nas drugačije doživljava vino, imamo drugačije poglede na filmove i drugačije izražavamo emocije... Dakle svatko će imati pomalo drugačiji pristup toj temi i - svi su u pravu.

Ono što je, u stvari, zanimljivo, jest činjenica da nas Jelena na neki način uči kako da vizualiziramo vino kroz film ili, bolje reći, kroz neke pokretne slike, a glazba je tu kao pozadina koju često i ne primjećujete na prvu. Tako da sada mogu reći da me malvazija Prima Volta vinarije Lunika očarala mirisom i još više okusom, ali isto tako da me od te večeri ovo vino podsjeća na New York. I obrnuto.

Vino & Jazz na filmu

Kompletan vinski set up od pet vina bio je odličan i jako dobro sljubljen sa slasnim zalogajima wine bara Bornstein i filmsko glazbenim sekvencama, ali dva vina su me se posebno dojmila.To su vina vinarije Lunika - Stazion i Viaggio Lungo. Oba su ta vina malvazije; razlika je u godištu i duljini maceracije. Izuzetna, prirodna vina, sasvim drugog smjera od uobičajenih malvazija, vina koja možete konzumirati uz hranu, ali možete u njima uživati bez ikakve pratnje.

Stazion me asocira na boje izlaska i zalaska sunca i pruža neki spokoj kao ta dva doba dana. Onako mirno, užitno, a opet živo i iskričavo; volio bih ga piti na terasi s koje se vidi mala luka, a zrake sunca u zalasku se ljeskaju po valovima... Da, to vino je stvoreno za uživanje.

Viaggio lungo je vino stvoreno za konzumaciju uz neku jako dobru cigaru; u okusu vina mi se nekako mota i okus cigare, a vino je moćno, predivne boje, a opet puno života i strasti. Kad ga pijem i zatvorim oči, vidim Kubu, more, pijesak, radost, ples... U stvari, vidim esenciju života oslobođenu bilo kakve materijalnosti. Da, teško da me možete shvatiti dok ne probate ta vina.

Vino & Kino je događaj koji svakako morate iskusiti. Svako izdanje ovog događaja je drugačije i ima neki svoj šarm, a po odazivu i reakciji ljubitelja vina, filmova i jazza, kaže Jelena, izdanje "Vino & Jazz na filmu" morat će vrlo brzo i ponoviti.

Na kraju, evo koja smo sve vina probali i što smo s čime sljubili:

Kalazić Rosé 2018. (frankovka)

Opis: Mlado svježe vino, sa zavodljivom notom divlje jagode i malina, a opet karakterno i profinjeno. Nježno je ružičaste boje. Svake godine vinarija Kalazić ima rosé iznimno visoke kvalitete koji oduševljava vinoljupce.

Zalogaji: Grissini omotani s pancetom, dvije vrste svježeg kravljeg sira

Film: Knife in the Water / Nož u vodi (1962), r. Roman Polanski

Vino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmu

Lunika eko malvazija Prima Volta 2017.

Maceracija: 2 dana

Opis: Slamnato žuta boja sa sjajnim i zelenkastim odsjajima. Na nos živahna svježina, intenzivnih mirisa na citruse i vinogradarske breskve; kasnije se otvara i cider od fermentiranih jabuka. Okusom ukusno, pitko, svježe, a intenzivno; vino je ujedno i lagano, ali trajno i vibrantno.

Zalogaji: Tuna namaz

Film: Manhattan (1979), r. Woody Allen

Vino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmu

Lunika eko malvazija Stazion 2017.

Maceracija: 10 dana

Opis: Zlatnožuta boja. U mirisu zrelo i fermentirano koštunjičavo voće, prije svega dunja i oskoruša, pa kompot od jabuke. Na okus krepko i pitko, a zrelo voće se ponavlja, blago steže na tanine, slankasto mineralno na kraju; ozbiljno, a tečno, traži veću fokusiranost i s vremenom se mijenja i zove na nove doživljaje.

Zalogaji: Rižoto s gljivama

Film: Ascenseur pour l'échafaud / Lift za gubilište (1958), r. Louis Malle

Vino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmu

Lunika eko malvazija Viaggio Lungo 2015.

Maceracija: 6 mjeseci

Opis: Boje starog zlata. Miris zadimljen, karamelast, na prezrelo žito voće, kasnije na ljubičice. Na okus toplo, moćno, ali u isti mah oblo i baršunasto; ovdje je ta igra ozbiljnosti prema nježnosti i pitkosti još izraženija.

Zalogaji: Bruschette s lososom

Film: Whiplash / Ritam ludila (2014), r. Damien Chazelle

Vino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmu

Kalazić Pinot noir Premium 2009.

Opis: Posebno vino, atraktivnog je i bogatog mirisa. Kombinacija slatkastih voćnih nota koje podsjećaju na džem od jagoda i šljiva s nježno zadimljenim tonovima kave. Okus je izvanredno bogat, harmoničan i postojan. Snaga dominira na početku, ali je odlično sačuvana živost i svježina koju potom zamjenjuje slast ekstrakta, a završava iznimno dugotrajnim retrookusom u kojem se isprepliću pikantnost s atraktivnom voćnošću.

Zalogaji: Pâté foie gras s brusnicama

Film: Down by Law / Pod udarom zakona (1986), r. Jim Jarmusch

Vino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmuVino & Jazz na filmu

Vino & Jazz na filmu u vinoteci BornsteinVino & Jazz na filmu u vinoteci Bornstein

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".