Petak, 30 Ožujak 2018

Monte Vino 2018, Podgorica

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Monte Vino 2018, Podgorica

Vinski salon Monte Vino održao se ove godine osmi put, u hotelu Hilton, u Podgorici, ali ove godine ga je ekipa G.E.T. Reporta posjetila po prvi put.

Krenuli smo iz Zagreba bez ikakvih očekivanja, jer crnogorsku vinsku scenu poznajemo stvarno malo i nadali smo se to promijeniti ovom posjetom. Ok, znamo za Plantaže, ali to znaju svi; imali smo kontakte s vinarijom Kopitović, ali oni ne izlažu na ovom festivalu - tako da je to stvarno bio put u nepoznato.

Monte Vino 2018, Podgorica, Crna GoraMonte Vino 2018, Podgorica, Crna Gora

Organizatori salona, udruženje sommeliera Crne Gore, potrudili su se napraviti stvarno dobar festival - vidjelo se to po organizaciji, vrlo pristupačnom osoblju i dobrim radionicama. Izlagača nije bilo previše (oko 120); dobar dio ih je bio izvan Crne Gore, prvenstveno iz Srbije, distributeri su prezentirali Talijane, Francuze i ostale, ali ni vinara iz Hrvatske nije nedostajalo.

Od radionica bih izdvojio, naravno, radionicu našeg kolege Ive Kozarčanina, koji je predstavio sedam ponajboljih hrvatskih pjenušaca. Na radionici se vidjelo da crnogorsku publiku zanima priča o pjenušcima, ali isto tako da će pjenušci u Crnoj Gori tek doživjeti svoj procvat.

Monte Vino 2018, Podgorica, Crna GoraMonte Vino 2018, Podgorica, Crna Gora

Publike nije nedostajalo ni prvi ni drugi dan; baš naprotiv - oba dana je zadnjih nekoliko sati bila prilična gužva. Istražujući, kroz tu gužvu, crnogorsku vinsku scenu, svako malo naletiš na poznato lice; bili su tu, recimo, Ivan Damjanić iz Istre, Vlado Krauthaker, sreli smo naravno i Matu Matuška pa, recimo, Božu Metkovića i da ne nabrajam dalje (da ne bih koga ispustio pa naljutio). Pišem to zato što se iz toga vidi da je Crna Gora, očito, poželjno i dobro tržište. Pitao sam naše vinare i redom su zadovoljni izvozom u Crnu Goru, ali i sa svojim partnerima u toj zemlji.

Monte Vino 2018, Podgorica, Crna GoraMonte Vino 2018, Podgorica, Crna Gora

Sam festival, kao što sam već rekao, dobro je organiziran, uz tek neke sitne nedostatke; to su stvarno zanemarive sitnice, ali mjesta za napredak ima. O značaju ove manifestacije govori i činjenica da ima podršku državnog vrha pa je samo otvaranje posjetio i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

E sad, ono najvažnije: ozbiljna priča vinarstva u Crnoj Gori, ako izuzmemo vinariju Plantaže, kreće nešto kasnije nego u Hrvatskoj i to se vidi. Njihove najbolje godine tek dolaze. Naravno, glavna vinska priča tu su vranac i kratošija (to je sinonim za sortu koja se kod nas zove crljenak kaštelanski ili možda vam je poznatija kao tribidrag - a sad, gdje je ta sorta bila prije i čiji je naziv je stariji, to ću ostavit znanstvenicima). Tako smo se i mi bazirali na te dvije sorta; bijela vina nismo kušali, kao ni internacionalne sorte koje ovdašnji vinari imaju.

Monte Vino 2018, Podgorica, Crna GoraMonte Vino 2018, Podgorica, Crna Gora

Probali smo dosta i neću sad nikog izdvajati jer, generalno gledajući, vina su dobra, imaju veliki potencijal, ali je većina tih vina, po mom mišljenju, bila premlada. Znam da je Crna Gora turistička zemlja; imaju odlično razvijen turizam, posebno dobro je složena priča koja se odnosi na klijentelu više platežne moći pa mi je jasno da je teško ostavljati vino na odležavanju kada ga tržište traži, jer sve su to mahom manji vinari s relativno malim količinama. Ipak, ta su vina jednostavno predobra, imaju prevelik potencijal da bi ih se trošilo tako mlada. Vjerujem da to i sami vinari znaju i teže, a za to naravno treba financijska stabilnost i godine rada. Ako ne znaju, tada je na organizatorima ovakvih događanja da ih upute u tom smjeru.

Monte Vino 2018, Podgorica, Crna GoraMonte Vino 2018, Podgorica, Crna Gora

Što reći na kraju? Vrlo dobro organiziran festival, iznimno ljubazni domaćini; uživali smo u svakom trenutku koji smo proveli u Crnoj Gori uz ljude i uz vina s velikim potencijalom od kojih puno očekujemo. Nadamo se da ćemo i sljedeće godine biti prisutni na devetom izdanju Monte Vino festivala, da vidimo napredak vinara i nadamo se da ćemo moči izdvojiti nekoliko njih koji će nas posebno zaintrigirati.

Monte Vino 2018, Podgorica, Crna GoraMonte Vino 2018, Podgorica, Crna Gora

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".