Vinske večeri u hotelu - vinariji Meneghetti dobivaju novu dimenziju. Ovo što smo mi doživjeli na prvoj takvoj večeri, nazvanoj "Meneghetti dinner as a magical new experience" (u prijevodu: Meneghetti večera kao čarobno novo iskustvo), spada u izuzetna iskustva. Njihove večeri više nisu samo sljubljivanje hrane i vina oni su od toga napravili show ili, bolje reći, cijeli je restoran postao kazalište u kojem čak i publika sudjeluje u predstavi. Dakle, uz samu večeru odvijao se performans koji zaokuplja sva osjetila gostiju.
Perfektno zamišljeni i izvedeni svjetlosni efekti te za ovu prigodu posebno izmiksana muzika i, naravno, mlade dame koje su nas fascinirale svojim vizualnim izričajem, plesom, a i glasom, preselili su nas, goste, u neku drugu, pomalo fluidnu dimenziju. Pomno izrežirani nastupi ovih djevojaka ipak nisu preuzeli glavnu ulogu i nisu zasjenili samu hranu i vino, koji su tu ipak u glavnoj ulozi.
Mislim da smo svi na ovoj večeri ostali fascinirani načinom na koji su ekipe Eures-Tim i Meneghetti pripremili ovaj događaj i očito je u njega uloženo puno truda. Pazilo se na svaki detalj - sve je bilo izrežirano do u detalj, a opet, gosti su imali slobodu - sve je bilo nenametljivo, a toliko kvalitetno da ti potpuno privuče pažnju. Postići taj stupanj perfekcionizma u izvedbi događaja, a pritom postići da se gosti osjećaju tako ležerno i ugodno, to je jako teško i zato: naklon do poda za Martinu Tretinjak Dananić, Suzanu Vrtičević Tica i njihove ekipe!
Svatko od prisutnih cijeli je performans oko večere vjerojatno doživio na drugačiji način, svatko je u tome vidio nešto drugo, a to i jest bît umjetnosti - da ti ostavlja slobodu uma, da ju shvatiš onako kako ti misliš da bi trebalo.
Mene je taj performans odveo u neku mističnu kuhinju, jer njihov ples i upotreba raznih pomagala u samom plesu koji se u stvari odvija u vrlo malom prostoru, podsjetio me na to koliko skladi i uigrani moraju biti chefovi i njihovo osoblje da bi nam na tanjurima donijeli prava mala umjetnička djela. Naravno, sve što se događalo oko nas podiglo je naša očekivanja od maksimuma i svako smo jelo očekivali s nestrpljenjem da vidimo prati li kuhinja kvalitetom ovako visoko postavljene ciljeve.
O, da, itekako ih je pratila! Jela koja su stizala pred nas bila su pripremljena perfektno. Treba naglasiti da jela nisu bila iz menija, već su posebno osmišljena za ovu prigodu. Ekipa u kuhinji, pod palicom chefova, Danijele Pifar & Bojana Vukovića, očito je uživala u kreiranju ovog menija i dali su si mašti na volju. Dakle, odlične ideje, odlično izvedena hrana izbalansirana u okusima do savršenstva. Naravno i kvaliteta namirnica je svakako doprinijela da jela budu takva - kada je Meneghetti u pitanju, ništa manje od toga nisam ni očekivao.
Aperitiv: Pjenušac Meneghetti Classic 2015
Magičan dodir
Beef tartare s pečenom pancetom i listićima larda
Kuća Glavić Rose 2016
Ovo jelo već zasigurno spada u klasiku. Međutim, za razliku od mnogih koje smo probali, ovo je imalo izrazito dobru strukturu mesa, fermentiranog taman koliko treba i začinjenog skoro savršeno. Naravno, za punoću okusa tu je još bio i lardo te ostali dodaci.
Crna kraljica
Krem juha od jadranske sipe
Meneghetti White 2015
Meni je ovo definitivno bilo najbolje jelo ove večeri. Komadići sipe u juhi bili su tek prateći segment. Glavna komponenta jela su termički obrađeni komadići limuna koji su gustoj krem juhi od sipinog crnila dali fantastičnu svježinu. Iznimno neobično i magično jelo, ali stvarno fantastičnih okusa.
Umjetnost mora
File bijele ribe s umakom „kamenite“ ribe, perle od bijele palente i peršinova ulja
Meneghetti White 2016
Jelo je to koje prije svega posluženo na vrlo inovativan način. Susretali smo se već prije s detaljima jela u epruveti, kao i s jelima "u škartocu" i tu često nastane problem kad se "škartoc" otvori. Međutim, ovdje su to elegantno riješili s malom, aluminijskom vrećicom skrivenom u "škartocu". Umak s palentom i uljem u epruveti svojim je okusom ostavio na mene veći dojam nego sama riba, a opet, sve zajedno bilo je jako ukusno i fino začinjeno.
Putovanje kroz novo iskustvo
Biftek mariniran 48 sati u mediteranskim travama s čipsom od mladog krumpira
Meneghetti Red 2011
Ovo je jelo koje vas potpuno zaokuplja samim time što ste aktivni sudionik u kreaciji jela. Dakle, na tanjuru dobijete odličan čips od krumpira i fantastičan umak koji će vam tek kasnije trebati. Na posebno serviranoj kutiji svaki gost dobio je fino narezani marinirani biftek i ploču vrućeg vulkanskog kamena. Naravno, uz pribor za jelo dobijete i pincetu, koja vam služi za pečenje mesa na vulkanskom kamenu. Dakle, pripremu jela sami završavate i samo je na vama koliko ćete jako ispeći svoj biftek.
Vrlo efektno, lijepo servirano i da... Marinirani biftek mogao se jesi i sirov - fantastičan!
Iluzija okusa
Sorbet od celera i gin tonika
Meneghetti Red 2011
Prvi od dva deserta ili, kako su ga domaćini nazvali, pred-desert bio je, naizgled, vrlo jednostavna priča. Dakle: sorbet od celera i gin tonika na tostiranim lješnjacima. Međutim, da bi se pravilno izbalansirali okusi celera i gin tonika, koji baš i ne spadaju u namirnice od kojih se uobičajeno radi sorbet, treba puno vještine i znanja. Tostirani lješnjaci upotpunili su ovo jelo i dali mu hrskavu notu.
Drvo života
Sladoled od maslinovog ulja, crumble od crnih maslina, mousse od tamne čokolade i maslinovog ulja, šećerna vata od jagode, kavijar od maslinovog ulja
Meneghetti Brandy
Na kraju, desert: drvo života. Prava mala konceptualna umjetnost na tanjuru, izrazito efektnog izgleda. Oduševljava vas izgledom već na prvi pogled, do te mjere da vam je žao početi jesti. Slastičarka Dragana Lovrić Kovačević tu je pokazala iznimno veliko znanje u balansiranju okusima. Ovo je iznimno moderan desert, kakvi se danas i traže u visokoj gastronomiji, s puno različitih komponenti i okusa. Izuzetno mi se svidio kavijar od maslinovog ulja i baš zbog toga, više bih volio da je sladoled bio svježije varijante (tipa manga), a ne ponovno od maslinovog ulja, što bi meni dalo tračak potrebne svježine. No i ovako, desert je bio fantastičan; naklon do poda.
O vinima koja su pratila ovu večeru, mislim da ne treba specijalno pričati; rose kuće Glavić te Meneghetti white i Meneghetti red kvalitetom spadaju u sam vrh hrvatskog vinarstva - mislim da to zna svaki vinoljubac u državi, a i šire. Odlična, fino izbalansirana i školovana vina, uz koje se radujete svakom novom gutljaju.
Kraj večere, kada su pića u pitanju, zaključili smo s Meneghettijevim brendijem starim 12 godina, a to je još jedno malo umjetničko djelo u čaši. Na samom kraju, da nas malo osvježi, poslužili su nam gin tonik; radilo se o ginu Karbun istarske destilerije Aura.
Ne nisam zaboravio, već sam namjerno ostavio za kraj... Za uigranost, ljubaznost te savršeni rad ekipi konobara i konobarica - kapa do poda! Izuzeto uigrani, sa savršenim tajmingom; u svemu pomalo nevidljivi i nenametljivi, a sveprisutni i, nekako, imaš osjećaj da ti čitaju misli. Ma, savršeni!
Što reći na kraju? Novo i izuzetno iskustvo, večera koja je pomaknula i postavila neke nove standarde u prezentaciji hrane i vina. Suzani i Martini te njihovim ekipama još jednom zahvala što su nam omogućile ovakav doživljaj. Postavili su si visoke standarde; sad znamo što mogu i od sljedeće večere opet očekujemo spektakl. Da, već drugi dan svi su pričali o večeri i dosta ljudi me pitalo za cijenu. Vjerujte mi, cijena tu nije nimalo bitna; kolika god da je bila, vrijedi svake kune. Sve takve informacije i datum održavanja sljedeće čarobne večere provjerite na web i Facebook stranicama Eures-Tima i vinarije Meneghetti.