Svake godine tijekom svibnja Međimurci slave Urbanovo. Sveti Urban, čiji je dan 25.5. zaštitnik je međimurskih vinogradara pa stoga ne čudi što ga slave slavi cijeli mjesec. Puno je tu događanja poput vinskog bala, vinskih igara, kulinarskih takmičenja i slično, a središnji događaj je naravno vinski festival Urbanovo u Štrigovi.
G.E.T. Report sada već tradicionalno za kolege novinare, a u suradnji s Međimurskom županijom organizira posjet Urbanovu. Ove godine više smo pažnje dati kulinarskom dijelu i vinarima koji svojim dobrim vinima prate međimursku hranu pa smo došli na Dane otvorenih podruma.
Naše je ovogodišnje putovanje započelo u restoranu Kristal koji je u kulinarskom izazovu pobijedio u dvije od tri moguće discipline.
Naime, u organizaciji Turističke zajednice Međimurske županije 16. svibnja održan je Okusi Urbanovo - kulinarski izazov u restoranu Terbotz. U programu Prvog međimurskog kulinarskog izazova sudjelovali su sljedeći restorani: Restoran Prepelica, Prelog; Restoran Kneja, Mali Mihaljevec; Restoran Međimurski dvori, Lopatinec; Hotel Panorama, Prelog; Restoran Kristal, Čakovec; Restoran Fortuna iz Male Subotice i Restoran Terbotz, Železna Gora. Pred velikim brojem uzvanika i uglednih gostiju svi su pripremali pretepenu juhu, temfanog kunića i međimursku gibanicu.
Povjerenstvo su činili eno gastronom i publicist Rene Bakalović, finalist Masterchefa Marko Palfi i Branko Tomašić, kuhar i vlasnik restorana Mala hiža. Najbolju pretepenu juhu pripremio je Restoran Kristal, temfanog kunića restoran Kneja dok je za najbolju međimursku gibanicu pobjedu ponovno odnio Kristal.
S obzirom da smo i probali specijalitete restorana Kristal, vjerujemo da je takav rezultat sasvim zaslužen, a ni temfani kunić nije bio ništa lošiji. Kako čujemo od organizatora, razlike u ocjenama među sudionicima bile su u decimalama. Vas, naravno, zanima kakva je to pretepena juha, ili temfani kunić i očekujete da vam ja sad to objasnim. A ne, gasite računalo i - pravac Međimurje.
Pod budnim okom Rudija Grule, voditelja turističke zajednice Međimurja, krenuli smo u obilazak vinara - ipak su dani otvorenih podruma. Naša prva stanica bila je vinarija Kerman. Dobra paleta vina i to po vrlo povoljnim cijenama svakako će vas zadovoljiti. Međutim, ova vinarija uvelike kreće put vinskog turizma - izvanredna kušaona, terasa s pogledom na vinograde, a u planu je i nadogradnja u mini hotel. Vjerujemo da će se ova vinarija vrlo brzo naći na popisu vinarija okićenih G.E.T.-ovim zvjezdicama.
Sljedeća je stanica već nam znana vinarija Tomšić, još jedan vinsko-turistički međimurski biser. Iz odličnih vina ja ću, naravno, izdvojiti jako dobar muškat žuti, ali za sve ostale: izbor je dobar, a i kvaliteta također. Ono što treba svakako izdvojiti, to su iznimno ukusna jela kojima će vas ponuditi u ovoj vinariji, odlično uređen okoliš, ali najbitnija stvar je odnos prema gostu. Fantastična gostoljubivost i jednostavnost domaćina podiže vaše uživanje jako visoko. Na žalost, vrijeme neumoljivo ide, a mi se moramo držati rasporeda pa je vrijeme da se krene.
Vinarija Horvat nažalost je zadnja u nizu koju ćemo posjetiti na ovom našem jednodnevnom putovanju, a ujedno i vinarija o kojoj sam najmanje znao pa je time interes bio još veći. Ispostavilo se da je to vinarija s dobrim vinima koja će tek pokazati sviju pravu vrijednost jer već dvije godine zaradom imali su nesreću s vremenom - tuča je uništila veći dio roda. Naravno da to negativno utječe na rezultate, ali sama činjenica da imaju pokusni nasad s desecima raznih klonova Pušipela govori da svom poslu pristupaju studiozno i s puno pažnje. O gostoljubivosti domaćina ne treba ni govoriti - to se u Međimurju podrazumijeva.
Prije povratka u Zagreb (O, žalosti!) naši domaćini odveli su nas u Štrigovu, u sada već kultni caffe bar Kult na proglašenje pobjednika prije spomenutog Prvog međimurskog kulinarskog izazova. Kao što smo već rekli, pobjednici su restoran Kristal s pretepenom juhom i međimurskom gibanicom i restoran Kneja s temfanim kunićem. Ostalima više sreće dogodine. Vježbajte, imate vremena, zovite nas da vidimo jeste li na pravom putu (hm, nadam se da će bar neki poslušati ovaj savjet).
Naravno, pila su se međimurska vina koja smo ovaj put stavili u službu koktela. Naime, bila je ovo večer gemišta, jer mladi i iznimno talentirani maestro Palfi i naš veliki prijatelj, počasni Međimurec Časlav Matijević, pokazali su nam da sendviči mogu biti prava gastro delicija. Sendviči su bili s francuskim, azijskim i talijanskom štihom - različito meso sve s grilla, ili po domaći s roštilja, različiti okusi i dodaci. Sve u svemu prava mala sendvič čarolija sljubljena s gemištima koji su slagani od kvalitetnih vina pažljivo rađenih upravo za tu svrhu – gemište, tako tradicionalne za sjeverozapadnu Hrvatsku.
Na žalost, povratak u Zagreb uslijedio je, kao i uvijek, prebrzo.
Kao što sam nedavno rekao, Međimurje je stasalo u veliku vinsko turističku destinaciju i vrlo brzo mogli bi biti i najbolji u državi. Uz vina napravili su brend i od bučinog ulja, izvukli iz zaborava stara jela, prate trendove, obogaćuju ponudu cikloturistima. Sve u svemu, trenutno jedna od najboljih destinacija za aktivni odmor. Uz vinare, uljare, ugostitelje i sve ostale na terenu, svakako treba pohvaliti i rukovodeću ekipu županije; pritom mislim na Rudija Grulu, Sandru Herman i naravno župana Matiju Posavca. Treba ih pohvaliti jer su otvoreni za svaku dobru ideju. Kad s njima razgovaram o novim projektima i razvoju vinskog turizma u Međimurju, nema nikakvog politikantstva, a to je danas, na žalost, jako rijetko.
Manimo se politike, ljudi!
Posjetite Međimurje, imate što vidjeti, a i doživjeti. Vidimo se u županiji Zrinskih!