U sklopu 7. VINOcom festivala vina i kulinarstva u zagrebačkom hotelu Esplanade održano je predstavljanje i dodjela nagrade Bijeli grozd.
To je nagrada koju je utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T. i ove smo godine dobili prve dobitnike.
Ove godine, to su:
u kategoriji malih podruma (proizvodnja do 50000 butelja)
- podrum Senjković – Dračevica, otok Brač
- podrum Bire – Lumbarda, otok Korčula
- podrum Šember – Donji Pavlovčani (Plešivica), Jastrebarsko
u kategoriji velikih podruma (proizvodnja iznad 50000 butelja)
- podrum Kozlović – Momjan
- podrum Degrassi – Savudrija
- podrum Zdjelarević – Brodski Stupnik
nagrada novinara
- podrum Krauthaker, Kutjevo
Dodijeljena su i posebna priznanja za promicanje vinskog turizma:
- Željko Suhadolnik,
urednik revije Svijet u čaši, svjetski poznat i cijenjeni vinski novinar - Ivan Dropuljić,
organizator festivala vina i kulinarstva VINOcom Zagreb - Natura tartufi,
kušaonica tartufa u kojoj se velik značaj pridaje prezentaciji i sljubljivanju tartufa i vina
Uz plakete koje su svi nagrađeni primili, dobitnici glavnih nagrada – podrum Senjković, podrum Kozlović i podrum Krauthaker – primili su i nagradu koju je za ovu priliku od bračkog kamena izradio akademski kipar Pero Jakšić.
Pero Jakšić živi i radi u Donjem Humcu na otoku Braču. Završio je Umjetničku školu u Splitu te diplomirao kiparstvo na Nacionalnoj umjetničkoj akademiji u Parizu (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts).
Uz splitsko-pariško umjetničko iskustvo, Jakšić u sebi nadasve nosi utjecaje Brača, otoka svojih predaka, i bračkog kamena koji fascinira umjetnike i graditelje od rimskog doba. Jakšić je sudjelovao i na brojnim skupnim izložbama i kiparskim simpozijima, u Hrvatskoj i izvan nje. Realizirao je i mnoge javne radove, a dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj kiparski rad.
Prodaja na vlastitom pragu postaje prioritet vinara, vinski podrumi postaju veliki sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Misija ovog projekta je istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. Cilj projekta je prvenstveno prezentacija i poboljšanje turističke usluge u vinskom turizmu.
Nakon prve, uspješne dodjele, održan je i kratki okrugli stol na temu vinskog turizma. Tom prilikom smo čuli i vrlo zanimljiva mišljenja Davora Zdjelarevića, Morena Degrassija, Gianfranca Kozlovića i obitelji Senjković, kao vinara i aktivnih učesnika u vinskom turizmu, ali i nekoliko odličnih pitanja novinara kao što su Tomislav Radić (Hrvatski radio) i Meri Šilović (Slobodna Dalmacija) koje ova tema očito itekako zanima.
Slijedeći koraci u ovom projektu biti će sustavna kategorizacija vinskih podruma. Pokušat ćemo obraditi regije jednu po jednu te možda iduće godine proglasiti podrume po regijama, uz naravno, glavne dobitnike po izborima kao i ove godine.
Jedan od ciljeva je i tiskanje vodiča u kojem bi napravili detaljan pregled i prikaz vinskih podruma te tako omogućili turistima (domaćim i stranim) lakše snalaženje kod obilaska podruma.
Nadamo se da će Turističke zajednice županija i Turistička zajednica Hrvatske, kao i ostale institucije sličnih i srodnih interesa, prepoznati ovaj projekt i dati nam podršku.