Nedjelja, 02 Prosinac 2012

Bijeli grozd 2012

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Bijeli grozd 2012

U sklopu 7. VINOcom festivala vina i kulinarstva u zagrebačkom hotelu Esplanade održano je predstavljanje i dodjela nagrade Bijeli grozd.

To je nagrada koju je utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T. i ove smo godine dobili prve dobitnike.

Ove godine, to su:

u kategoriji malih podruma (proizvodnja do 50000 butelja)

 1. podrum Senjković – Dračevica, otok Brač
 2. podrum Bire – Lumbarda, otok Korčula
 3. podrum Šember – Donji Pavlovčani (Plešivica), Jastrebarsko

u kategoriji velikih podruma (proizvodnja iznad 50000 butelja)

 1. podrum Kozlović – Momjan
 2. podrum Degrassi – Savudrija
 3. podrum Zdjelarević – Brodski Stupnik

nagrada novinara

 1. podrum Krauthaker, Kutjevo

Dodijeljena su i posebna priznanja za promicanje vinskog turizma:

 • Željko Suhadolnik,
  urednik revije Svijet u čaši, svjetski poznat i cijenjeni vinski novinar
 • Ivan Dropuljić,
  organizator festivala vina i kulinarstva VINOcom Zagreb
 • Natura tartufi,
  kušaonica tartufa u kojoj se velik značaj pridaje prezentaciji i sljubljivanju tartufa i vina

Uz plakete koje su svi nagrađeni primili, dobitnici glavnih nagrada – podrum Senjković, podrum Kozlović i podrum Krauthaker –  primili su i nagradu koju je za ovu priliku od bračkog kamena izradio akademski kipar Pero Jakšić.

Pero Jakšić živi i radi u Donjem Humcu na otoku Braču. Završio je Umjetničku školu u Splitu te diplomirao kiparstvo na Nacionalnoj umjetničkoj akademiji u Parizu (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts).
Uz splitsko-pariško umjetničko iskustvo, Jakšić u sebi nadasve nosi utjecaje Brača, otoka svojih predaka, i bračkog kamena koji fascinira umjetnike i graditelje od rimskog doba.  Jakšić je sudjelovao i na brojnim skupnim izložbama i kiparskim simpozijima, u Hrvatskoj i izvan nje. Realizirao je i mnoge javne radove, a dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj kiparski rad.

Prodaja na vlastitom pragu postaje prioritet vinara, vinski podrumi postaju veliki sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Misija ovog projekta je istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. Cilj projekta je prvenstveno prezentacija i poboljšanje turističke usluge u vinskom turizmu.

Nakon prve, uspješne dodjele, održan je i kratki okrugli stol na temu vinskog turizma. Tom prilikom smo čuli i vrlo zanimljiva mišljenja Davora Zdjelarevića, Morena Degrassija, Gianfranca Kozlovića i obitelji Senjković, kao vinara i aktivnih učesnika u vinskom turizmu, ali i nekoliko odličnih pitanja novinara kao što su Tomislav Radić (Hrvatski radio) i Meri Šilović (Slobodna Dalmacija) koje ova tema očito itekako zanima.

Slijedeći koraci u ovom projektu biti će sustavna kategorizacija vinskih podruma. Pokušat ćemo obraditi regije jednu po jednu te možda iduće godine proglasiti podrume po regijama, uz naravno, glavne dobitnike po izborima kao i ove godine.

Jedan od ciljeva je i tiskanje vodiča u kojem bi napravili detaljan pregled i prikaz vinskih podruma te tako omogućili turistima (domaćim i stranim) lakše snalaženje kod obilaska podruma.

Nadamo se da će Turističke zajednice županija i Turistička zajednica Hrvatske, kao i ostale institucije sličnih i srodnih interesa, prepoznati ovaj projekt i dati nam podršku.

 

 

 

 

 

 

Više u ovoj kategoriji: Bijeli grozd 2014 »