Zagreb postaje pravi multikulturalni grad; barem kad je gastronomija u pitanju. Tako smo bili pozvani na predstavljanje novog menija EverGreen Sushi Bara u zagrebačkoj Ilici 49.
Očekivanja od same prezentacije... Pa, u stvari, skoro da ih nije ni bilo, jer... Probao sam sushi u Lijepoj našoj nekoliko puta i na nekoliko lokacija, a ne mogu reći da sam svuda bio zadovoljan. Čak, naprotiv, polako sam postajao sumnjičav prema tom jelu. U redu, ne mogu reći da sam poznavatelj sushija. Nisam. Znam neke osnove, ali kao zakleti hedonist znam kad je nešto dobro, kao i činjenicu da jednostavno vidiš kad je nešto "industrija". Jednostavno, razviješ neko "šesto čulo". I tako, pomalo skeptičan, krenuo sam u dotični lokal.
Već pri samom ulasku, preplavilo me zadovoljstvo. Nema nikakvih kičastih imitacija japanske ili kineske tradicije (neki naši ugostitelji ionako tu ne vide neku razliku). Naprotiv, interijer ugodan oku, moderan i funkcionalan, što je jednako važno. Boje dobro posložene, onako, opuštajuće i shvatiš vrlo brzo da je sve, u stvari, podređeno onome što je na tanjuru.
Bitan detalj svakako je vizualno otvorena kuhinja, naravno, odvojena staklom, ali vidite postupak motanja sushija. Dok gledate kako to majstor radi, tu nestaju sve dvojbe je li sve rađeno ručno... Naravno da jest! Kao što rekoh, nisam stručnjak za sushi, ali ovo je bilo najbolje što sam probao od sushija, definitivno. Bitna činjenica je i to što osoblje ima strpljenja objasniti što je što i ima znanja za to. Vjerujte, to vam je jako bitno, jer ako želite shvatiti nečiju gastronomsku tradiciju, morate nešto i znati o toj temi. Dakle, svaki odlazak u ovaj sushi bar ujedno je i sat nastave. Naravno, za one koji žele učiti.
Namirnice koje upotrebljavaju u EverGreen Sushi Bar visoke su kvalitete. To treba uzeti u obzir, jer ne možete od loših sastojaka pripremiti dobar obrok, a to nekima još nije jasno. Sushi, čak više nego druga jela, ne trpi lošu namirnicu, jer skoro da nema nikakve termičke obrade; mora biti jednostavan, a opet, u isto vrijeme, bogat, čvrst i nježan... Ma, mora biti savršen! Zato moja prijašnja iskustva i nisu bila baš dobra, jer nisu pazili kakve sastojke koriste. Nije svaka riža - riža. Razlike su ogromne. Naravno da to pomalo utječe i na cijenu, tako da u ovom lokalu nemojte očekivati totalno niske cijene, ne mogu ni biti takve, ali ni u kojem slučaju nisu ni visoke; listajući menu ostao sam zadovoljan: cijene su sasvim ok.
Ono što je meni bitno, imaju i sasvim solidnu vinsku kartu. I da, imaju vino koje je napravljeno baš za sljubljivanje sa sushijem i mogu vam reći, svježe je i vrlo pitko te se sasvim dobro sljubljuje. To je Oroya sushi wine, vrhunsko bijelo vino japanske enologinje koja je željela stvoriti vino idealno upravo za sushi jela. To je u vinariji Freixenet postigla s tradicionalnim španjolskim sortama s područja Castille: Airen, Macabeo i Moscatel.
Što reći na kraju? Svi koji požele probati sushi i pritom nešto naučiti - krenite od EverGreen Sushi Bara. Taj lokal neka vam bude mjerna jedinica kvalitete i vjerujte: nećete pogriješiti, a njima ćete se vraćati.