Ponedjeljak, 11 Siječanj 2016

10. Zagreb VINOcom

Napisao:  Foto: Helena Pletković
(Reading time: 3 - 5 minutes)
10. Zagreb VINOcom

Ovo je vjerojatno zadnji tekst koji će biti napisan o desetom VINOcomu. Da, namjerno sam pustio da prođe malo vremena, onako, da mi se slegnu dojmovi. Što reći? Nikad više izlagača nego ove godine. To je činjenica koja organizatora veseli, ali u isto vrijeme zadaje i glavobolju jer u Esplanadi (a festival ostaje tu) mjesta više nema.

Pitanje jest po kojem ključu odabrati izlagače koji će biti na festivalu, jer interes je očito veći od broja mjesta. Pojavljuje se sve više novih, posebice u dijelu gastronomije, ali treba zadržati i vinare, jer oni su duša VINOcoma. To će se svakako pojaviti kao problem, ali ne sumnjam da će profesor iznaći optimalno rješenje. Mogućnosti ima, recimo, s dijelom izlagača tjedan dana ranije napraviti mali "najavni" VINOcom ili dati izlagačima da budu samo jedan dan pa ih rotirati (to bi možda bolo tehnički prezahtjevno), proširiti se na još koji hotel u centru pa vinare podijeliti tematski, podići cijenu ulaznice i da vrijedi za sve hotele... To su samo neka moja razmišljanja, čisto da shvatimo da mogućnosti ima, treba se samo odlučiti... Ili na kraju limitirati broj izlagača i ganjati kvalitetu. Pitati se je li festival uspio, a ima izlagača više nego 2-3 festivala zajedno, mislim da nema smisla. Naravno da je uspio!

Jubilarni, 10. festival vina i kulinarstva Zagreb Vino.com, u hotelu Esplanada, otvorio je ministar turizma Darko Lorencin. Tom prilikom istaknuo je kako se danas ljudi okreću novim trendovima, no ipak cijene izvornost i autohtonost, odnosno ono što je stvarano stoljećima, i upravo zato je važno njegovati tradiciju i bogatstvo domaće eno-gastro ponude.

Radionice su ove godine stvarno bile više nego odlične i to je segment koji VINOcom izdvaja kao najbolji festival u regiji. I da, sve su bile iznimno posjećene. Tradicionalno, svoje vino tu su birali vinski vitezovi, naravno dodijeljen je i naš Bijeli grozd, isto tako neizbježni Atelje okusa Svijeta u čaši (ovaj put proslavili su 150. broj, a pojačali su se i Blaževom kuhinjom). Bilo je i noviteta kao što su radionica 3M (Movia, Meštrović, Matijević), predstavljanje mađarskih Tokajaca, ekskluzivnih vina s područja Châteauneuf-du-Pape, priče o pivi, kavi ili rakijama. Za humanitarni aspekt festivala i ove se godine pobrinula udruga Renato - kuhari bez granica.

To je dio festivala gdje je možda moguć i najveći napredak. Možemo dobiti još atraktivnija imena, još podići kvalitetu i da, svakako postaviti koordinatora radionica.

 

 

Zašto? 

Pa zato što profesor Dropuljić vjeruje u profesionalnost ljudi, a poznaje sve koji su prijavili svoje radionice, ali neka se samo jedan od tih ljudi ne pridržava roka, dolazi do problema.

Tako je kolega Dejan Vranić imao odličnu radionicu s degustacijom 17 srpskih šljivovica više klase, ali umjesto u 18:30 počeo je u 20:30 (dakle, nakon službenog završetka festivala) što uzrokuje probleme i njemu kao predavaču, i hotelu, i nama koji smo to htjeli čuti.

Nitko neće kriviti onoga koji je probio rok već organizatora, a to treba izbjeći. U svakom slučaju, radionice odlične, ali mogu i bolje.

Publika, to je već standardno: gužva da ne može veća. E sad, ima nas koji bi htjeli da je gužva manja, ali mi smo možda i malo razmaženi, ima onih koji uživaju u istoj toj gužvi. Izlagača je sve više, znači da njima paše. Ako se uspjeh festivala gleda kroz odaziv publike, VINOcom je uspio na kvadrat.

Ali nije ta gužva, možda, najveći problem. Problem je u samoj publici. Mislim da kod nas društvo kao takvo još treba edukaciju u tom pravcu. Tu ne možemo kriviti organizatora. Dakle, ljudi, došli ste degustirati, a ne piti! Degustirajte tematski, a ne sve redom pa dokle se stigne. One crne posude na stolovima zovu se spitooni (eng: pljuvačnice) i služe za izlijevanje viška vina koje ne popijete - pa koristite ih. Pijani ljudi koji teturaju na izlazu iz hotela nisu ono što bi trebalo biti dio vinskog festivala, a takvih je previše.Tako da, definitivno, treba odgajati publiku, a to je zadaća nas novinara.Bilo nas je akreditiranih na VINOcomu više od 250. Pa štovane kolege, dajte svoj doprinos u stvaranju nečeg boljeg.

Zašto sam ovaj dio teksta napisao ovako? Zato što je ovaj, deseti VINOcom po mnogo čemu, naravno pozitivnom, došao do svog vrhunca. Bit će mi iznimno zanimljivo gledati kako će i u kojem smjeru iduće godine otići korak dalje, jer do sad jesu, a osim toga, ako stagniraš zapravo ideš dolje samo toga nisi svjestan.

Kako je bilo meni na VINOcomu? 

Pa, fantastično! Na festivalu se okupe svi iz našeg eno-gastro svijeta i tu sretneš neke drage ljude koje viđaš samo tu. Ovu dobru vibru možeš doživjeti samo na VINOcomu. Naravno, probaš i neka nova vina, podsjetiš se nekih starih koja ti se nekako čine bolja nego lani. Sve u svemu, to su dva dana koja su potpuno drugačija, a nakon njih slijedi povratak u surovu stvarnost. I da, ima nas koji godinu brojimo od VINOcoma do VINOcoma, a ovu Novu, to slavimo samo zato što ju slave svi pa, eto. 

Dakle da zaključim... Namjerno nisam izdvajao nikog od izlagača, bilo bi ih previše. Festival je bio bolji nego ikad, ali jedva čekam sljedeći, jer puno je nepoznanica.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".