Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1381

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1381
Srijeda, 22 Srpanj 2015

Lionel Osmin & Cie, La vie en Rose, 2013

Napisala: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Lionel Osmin & Cie, La vie en Rose, 2013

Južnofrancuska pokrajina Provansa je sinonim za izvanredne rosee – među znalcima tzv. školske primjere. Kod nas poznajemo četiri nijanse rose ili ružičastih vina (boja lososa, blago ružičasta, pink i roza boja trešnje), a u Provansi poznaju čak pet nijansi boje lososa, te blago ružičaste boje. U Provansi su ružičasta vina svjetlijih boja, dok je u regiji veći dio intenzivnije, tamnije ružičaste boje. 

Iako su prva crvena vina više sličila današnjim ružičastim nego crvenim vinima (znači da su rose vina »stara« kao i bijela), dugo godina su se borila s krizom identiteta i klišejima. Ružičasta vina su se smatrala ženskim slatkim vinima i isključivo su ih pile žene. Na sreću, to se posljednjih godina promijenilo do te mjere da potrošnja ružičastih vina stalno raste, pogotovo onih u razredu suhih (i pjenušavih). U tom razredu je i ovaj divan provansalski rose – pravi školski primjer ružičastog vina koji je savršen za čašicu, dvije ili tri, uz more, i isto tako jako zanimljiv partner laganijim morskim jelima.

U svijetu se ružičasta vina najčešće proizvode od Crnog pinota, Granachea , Syraha/ Shiraza, Cabernet sauvignona, Cabernet franca, Merlota, Malbeca. Zbog toga je ovaj rose još zanimljiviji jer je inspiriran terroirom - proizveden je od autohtone sorte Negrette (u Kaliforniji je poznata pod imenom St. Geroge ), koja uspijeva sjevernije od Toulousea (od kuda vino i dolazi) i daje najbolje rezultate upravo kod mladih, laganijih vina. Iako je La vie en Rose dio osnovne linije Lionela Osima, treba mu priznati da je odličan predstavnik provansalskog rosea, koji uvijek donese veselje na stol. 

Minus: (pre)velik utjecaj kvasca na aromu vina

Plus: školski primer ružičastog vina, ime vina, autohtona sorta