Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1381

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1381

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1381
Srijeda, 22 Srpanj 2015

Lionel Osmin & Cie, Villa Chambre d'Amour, 2014

Napisala: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Lionel Osmin & Cie, Villa Chambre d'Amour, 2014

Lionel Osmin & Cie je južno francuski podrum koji u prvi plan stavlja autohtonost i terroir. Zbog toga se veći dio njihovih vina bazira na autohtonim i lokalnim sortama, koje (skoro) nisu ni poznate drugdje (i ne na međunarodnim sortama kao veći dio Francuske). Tako se i ovo vino iz Osminove osnovne linije interesantnog imena bazira na lokalnoj sorti – Gros Manseng

Gros Manseng je bijela sorta, koja dolazi iz Baskije (Španjolska), a najbolje rezultate daje upravo na području južne Francuske. Vizualno liči na sestru Petit Manseng , a drugih sličnosti sorte nemaju. Sortu karakteriziraju viša kiselina, veći doprinos, manja elegancija i osjećaj punoće. Iako se po pravilu iz ove sorte ne proizvode vina s ostatkom šećera, ovo vino je upravo takvo - poluslatko. To je kategorija vina koja je vjerojatno najviše zapostavljena kategorija jer za nju vrijedi »nije ni ptić ni miš«, jer vina nisu niti suha niti slatka.

Na prvu ostatak šećera djeluje zbunjujuće, iako odmah nakon toga dođe znatiželjnost – što, zašto, kako? Vino je neobično ne samo zbog ostatka šećera i odabrane sorte, nego i zbog druge sorte – sauvignona, koji ima ulogu začina. Gros Manseng (80 %) i sauvignon (20 %) su povezani u vino elegantne zlatne boje, interesantnog imena, veselog karaktera i neobičnog ukupnog dojma, koji može biti odličan izazov sommelierima u potrazi za savršenom kombinacijom. Vjerojatno ta potraga može ići u tri smjera: slano (gušćja jetra, morski plodovi), slatko (deserti s bijelim voćem) i jako začinjeno (indijska kuhinja). 

Minus: nešto previše ostatka neprovrelog šećera, sauvignon u kupaži

Plus: zanimljiv izazov za kombinacije s hranom, odlična ideja/ ime vina