Da vas netko pita što je zajedničko Mariu Meštroviću i Domagoju Jakopoviću Ribafishu, na prvu bi našli nekoliko poveznica, kao to da su oba poznati u gastro svijetu, oba su sommelieri, doduše jedan vinski, a drugi pivski... Vjerojatno postoji još koja poveznica, ali mene zanima činjenica da su obojica bili domaćini nekih događanja u zagrebačkom Garden Mallu.
Prvo je ulogu domaćina imao Mario Meštrović, jer prvo događanje bio je mali, iznimno simpatični vinski sajam na kojem je, to treba reći, kompletnu logistiku odradila ekipa Eno experta, na čelu s Miodragom Hruškarom. Odlično zamišljen mali sajam s 10-tak vinara, nešto pršuta i sira i još pokojom delicijom. Ekipa iz Electroluxa pobrinula se za male gastro radionice. Organizatori su odlično izmiksali nekoliko poznatih vinarija i nekolicinu novih. Tako smo mogli kušati neka već dobro nam poznata vina, ali i pomalo istraživati okuse nekih sasvim novih. Domaćin, Mario Meštrović, predstavljao je izlagače jednog po jednog, što je dobro za posjetitelje, posebno ako je sajam prodajni kao ovaj. Moram priznati da je sajam bio posjećen i više nego sam očekivao. Očito su ljudi željni ovakvih malih manifestacija gdje se struka ipak pomalo prilagođava kupcima. Tu mogu relativno brzo obići sve štandove, pomalo kušati i odlučiti se za kupnju. Treba reći da su i cijene bile sasvim ok. Publika očito zadovoljna, kao i vinari koji su bili prisutni, sve u svemu iznimno pozitivna atmosfera, a to i jest najbitnije.
Sedam dana kasnije u istom prostoru ulogu domaćina preuzeo je Domagoj Jakopović Ribafish. Naravno, pogodili ste, ovog puta radi se o pivima i to ne bilo kakvima - organizatori su uspjeli okupiti kremu domaće craft pivske scene. Sajam pomalo sličan onom vinskom, ali ipak totalno drugačiji. Da bi znali o kakvim se tu pivima radi, pivsko znanje, ili bar interes, mora vam ići malo dalje od Žuje i Karlovačke. O pivima ćete moći nešto više naučiti u našim sljedećim brojevima jer ćemo se malo više baviti baš njima. Daruvarska pivovara (jedina koja je, od prisutnih, bila poznatija nešto široj publici) predstavila je svoj novi proizvod, pivo 5. element - odlično pivo koje prvo morate pomirisati jer to vam je čisto proljeće u čaši. Naravno da je bio tu i San Servolo iz Buja, koji me iznenadio svojom novom etiketom i to piva limitirane proizvodnje. Treba spomenuti i ekipu iz Beograda s njihovim pivskim brendom Visibaba. Mogli ste tamo probati već pomalo poznati brend Zmajsko pivo, što je svakako pivo za sladokusce. Ipak, meni je još uvijek najdraža Nova runda. Iza tog brenda stoji ekipa koja koja uživa u tome što radi, pomalo se igra okusima i proizvodi (meni) fantastično pivo. Na žalost, još uvijek ga nema u boci, već samo točeno, ali što se može. Pivska scena postaje sve zanimljivija i sve bogatija. Moja je pretpostavka da će se uskoro dogoditi veliki pivski uzlet kao što je to bilo i s vinom.
Na kraju, pohvale organizatorima - uspjeli su napraviti dvije odlične manifestacije. Veselimo se sljedećima.