Ponedjeljak, 13 Travanj 2015

Qvevri je stigao

Napisao: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Qvevri je stigao

Eto, stigao je i taj čas - čovjek koji se među prvima kod nas počeo igrati s amforama, ili da budemo precizniji - qvevrijima (odnosno kvevrijima), konačno je nakon silnih pokusa jedno svoje vino iz kvevrija stavio u bocu.

Valjalo je to i proslaviti pa se za tu prigodu kod Šembera, jer riječ je, naravno, o Zdenku Šemberu, okupilo prilično veliko društvo. Gostiju je bilo doslovno iz cijele Lijepe naše. Ta činjenica samo dokazuje ono što svi znamo - iznimnu popularnost njih kao ljudi, a ništa manje i popularnost njihovog vina. Možemo slobodno reći da Šemberi u vinskom svijetu imaju status zvijezda i to sasvim zasluženo, a nama, koji ih već dugo godina pratimo i podržavamo, daje mogućnost da si utvaramo kako smo i mi pomogli da dođu do toga i hvala im na tome.

Proslava je, zapravo, imala više povoda.

Otvoren je kvevri s vinom iz berbe iz 2014. te je ono, nakon degustacije, kako je sada već na Veliki četvrtak običaj u obitelji Šember, prebačeno u bačve u kojima će i dalje polako sazrijevati i čekati svoje vrijeme za butelju. Načekat će se, jer eto, zvijezda dana bilo je, ipak, vino iz berbe 2011. Nazvano „Qvevri", uopće ne ostavlja puno sumnje o sadržaju.

Ovaj put, osim fantastičnog vina, što je kod Šembera redovna pojava, napravili su i korak naprijed u dizajnu; kako s etiketom tako i s ambalažom. Mlada dizajnerica Jurana Puljić napravila je odličan posao, a koliko sam vidio po Šemberima, pogodila je upravo ono što su oni htjeli. Dakle, sve pohvale cijelom timu, tu naravno moram pohvaliti i ekipu iz Sherry'sa koji su Juranu preporučili.

Vino - meni osobno odlično, pomalo drugačije od onog što očekujete od kvevrija, ali to od Šembera i očekujem. Kad kažem da je drugačiji, u pravilu to znači i malo bolji od drugih, ali to je moje subjektivno mišljenje. Ostavit ću drugima da analiziraju vino; prvenstveno Suhadolniku i Kozarčaninu, ipak su oni prva pera vinske kritike u Hrvata. Vino je, u stvari, još mlado (da, da, dobro ste pročitali, nema veze što je iz 2011.) i tek ćemo vidjeti kako će se razvijati, ali s obzirom na to tko mu je autor, ne može biti loše.

Jedina mana koju ja vidim je u tome što je napunjeno samo 500 boca. Bit će tu poprilične gužve da se dobije pokoja boca.

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".