Nedjelja, 21 Prosinac 2014

Šember @ Sherry's

Napisao: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Šember @ Sherry's

Svi pamtimo datum kada smo rođeni. Pamtimo i datume poznatih događaja. Recimo, početak drugog svjetskog rata. Ili, dan kada je čovjek kročio na Mjesec. Neki stariji kolege još pamte Sutjesku i Neretvu i rođendan druga Tita. Ti stariji pamte i kada je Dinamo prezimio u Europi. Pamtimo i datum stupanja u brak. Mnogi više pamte datum rastave. Ja, osim datuma kad sam rođen, 17.9.1967. i godišnjice mi braka koja je, ako se ne varam, negdje u devetom mjesecu, sigurno ću pamtiti 11.12.2014. Tada je veliki vinski čarobnjak, Zdenko Šember, okupio obitelj, s velikom su pažnjom prikupili svoje pokuse i s plešivičkog gorja zaputili se u Sherry's.

Da, bila je to definitivno najbolja i najposjećenija degustacija u Sherry'su, barem koliko ja pamtim.

Šemberovi pokusi, što reći o tome? To se naprosto mora probati. Na žalost mnogih, to ne mogu svi. Nedavno sam pisao o Šemberu, kada je bio na Tač of orange i ustvrdio sam tada kako je Šember veliki vinar. Ispravak netočnog navoda: Šember je najveći. Svi ste vjerojatno probali njegove pjenušce, meni osobno možda i najbolje u državi, ili recimo, njegov fenomenalni Rajnski rizling, ali tek kad probate vina koje Zdenko naziva pokusima, tek tada možete shvatiti svu njegovu vinsku genijalnost.

Probali smo u Sherry'su njegove pjenušce iz, čini mi se, 2005. Probali smo i crni pjenušac od crnog pinota, odlično vino, meni posebice drago. Probali smo još svašta nešto, sve jedno bolje od drugog, ali Rajnski rizling iz 2008. spakiran u one divne, visoke magnume, to me vino oduševilo. To je jednostavno vinska rapsodija. Doduše, u Sherry'su je bila takva gužva da smo brzo zaključili kako ga moramo probati u miru, s dužnim poštovanjem, a kada i gdje - e, to vam neću reći.

Dakle, sva ta macerirana vina, vina iz amfore i kojekakva čudesa, Zdenko ljubomorno čuva u svojem podrumu. Mogu reći da sam sretan što spadam u one koji to mogu probati. Osobno smatram da bi te, takozvane pokuse, trebalo puniti u ograničenim, malim serijama, jer mnogi ne bi pitali za cijenu. Ali, to nekako nije Zdenkov stil.

Malo vinara sam vidio da toliko uživa u prezentaciji svojih vina, posebice vinskih pokusa. Kad kod njega u podrumu krene prezentacija, ne znaš uživa li više on, ili mi u publici. Inače je Zdenko pomalo samozatajan. Nekako ne voli biti u prvom planu. Možda vam se ponekad učini i pomalo odbojan, ali kad probijete taj oklop, kada vas prihvati, tada ste našli nepresušno vrelo znanja i ono što je još bitnije - u vaš život je ušla jedna fantastična osoba.

Ivanka Šember dobri je duh vinarije i naravno, kušaona je njeno carstvo. Ne znam jesam li vidio osobu koja se više smije, i to iskreno i zarazno, tako da vam smijeh neminovno dolazi na lice kad ste kod njih.

U Sherry'su je, naravno, bio i Nikola Šember koji sve češće predstavlja vinariju. Odličan mladi dečko, ono što kažu „svaka bi ga majka poželjela za zeta". Nikola već sada pokazuje da će, uz očevu pomoć, biti veliki vinar. Ima za to sve preduvjete.

Šember (at) Sherry's

Obitelj Šember, stvarno, odlična su ekipa i veliki vinari s velikim vinima. I ono što je najbitnije, ostali su „obični", pristupačni ljudi.

Sljedeće godine ekipa G.E.T.-a radit će veliku reportažu o obitelji Šember, pričat ćemo puno više o vinu, jer sprema se i neko vino naziva Pavel, što je opet, izvedenica naziva njihovog mjesta, Pavlovčani, a to vuče korijene od Sv. Pavla... u svakom slučaju, to ćemo itekako dobro istražiti.

Spomenut ćemo i druge članove obitelji, jer oni koji nisu probali bakinu štrudlu od sira... ah, ti ni ne znaju što je štrudla.

I na kraju, Šerife... Tapasi su i ovog puta bili odlični. Kao i uvijek. Ali onaj Rajnski rizling iz 2008... Bože dragi!

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".