Talijanske vinarije u vlasništvu Generali osiguranja predstavljene u vinoteci Bornstein.
Tenuta S. Anna i Torre Rosazza dio su grupacije Le Tenute di Genagricola koja se nalazi u vlasništvu Generali osiguranja. Le Tenute di Genagricola osnovane su 2004. godine, a pored spomenute dvije vinske kuće u njezinu sastavu nalaze se još Borgo Magredo, Bricco dei Guazzi, Gregorina, Poggiobello, Solonio, Vineyards V8+. Danas njihova zajednička ukupna proizvodnja prelazi 4 milijuna boca godišnje koje se plasiraju velikom većinom na talijanskom tržištu, iako su prisutna u 30 država diljem svijeta.
Večer su upotpunili sljubljeni zalogaji restorana Agava u pratnji vina koja su bila predstavljena:
Focaccia sa sušenim rajčicama | Tenuta S. Anna MILLESIMATO Prosecco D.O.C. |
Mousse od kravlje skute sa crnim istarskim tartufom | Tenuta S. Anna CARTIZZE Prosecco Superiore D.O.C.G. |
Risotto od buče i jadranskih kozica sa krokantom od paškog sira | Torre Rosazza FRIULANO 2013 D.O.C. Friuli Colli Orientali |
Ribeye (suha fermentacija 40 dana) lisičarke, kupine, maline, redukcija od vina | Torre Rosazza PIGNOLO 2009 D.O.C. Friuli Colli Orientali |
Panna Cotta sa kestenima i želatinom od muškata | Tenuta S. Anna MOSCATO Spumante aromatico Dolce |
Malo više o...
Tenuta S. Anna
Tenuta S. Anna osnovana je početkom šezdesetih u regiji Veneto, u samom srcu DOC Lison Pramaggiore, gdje je tradicija vinarstva ostala duboko ukorijenjena još od vremena starih Rimljana. Bogato nasljeđe i moderna tehnologija kombinacija su koja danas kao rezultat daju sjajan prosecco. Pored toga još je jedna stvar bino utjecala na kvalitetu Tenuta S.Anna vina i prosecca a to je orijentiranost i fokusiranost na svega nekoliko sorti grožđa za koje su smatrali da, zahvaljujući terroiru, mogu dati najbolje rezultate.
Vinogradi Tenuta S.Anna protežu se na 140 hektara iz kojih svake godine na tržište izlazi oko 1 900 000 boca pod budnim okom enologa Riccarda Cotarella.
Torre Rosazza
Područje Torre Rosazza dio je Colli Orientali Friuli DOCG mikro zone koja je u prošlosti bila poznatija po uzgoju maslina nego vinove loze. U prvim godinama prošlog stoljeća, lokalni poljoprivredni stručnjaci zaključili su kako je ovaj terroir idealan upravo za uzgoj vinove loze i u potpunosti joj se posvetili.
Vinarija Torre Rosazza osnovana je početkom 1970-ih. Danas se proteže na površini od 110 hektara, od čega je 90 zasađeno vinogradima s ukupnom godišnjom proizvodnjom od 290 000 boca. Odlični klimatski uvjeti, kontrola prinosa po trsu, skidanje lišća radi bolje izloženosti suncu i vješte ruke enologa Luca Zuccarella očito su recept za sjajna vina.
Restaurant AGAVA, Zagreb
Oduševit će vas ovaj klasični talijanski restaurant, prepun otmjenih tamnih tonova i diskretne rasvjete. Prekrasan, pomalo jedinstven pogleda na Tkalčićevu ulicu definitivno je jedna od specifičnosti restauranta. Mjestašce - pomalo skriveno, skromno, a tako posebno...
Restaurant je otvoren 2005. od strane g. Belizara Miloša (suvlasnik) i Darka Lugarića (najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske u 2014.), koji su odgovorni za mnoge mediteranske, ali i druge delicije.
Restoran je rastao zajedno sa svojim gostima: polako i koherentno te postao jedan od restauranta koji Trip Advisor iz Londona već godinama uvrštava u Top 10 u Zagrebu.
„Trudimo se dati mu dušu, trudimo se biti istinski šarm ovog grada; nenametljiv, a opet tu. Teško je u današnje vrijeme ne biti pomodan, a opet ne biti demode'. Mi jednostavno pokušavamo biti svojima - nadograđivati ovo mjesto koje smo, barem mi skromno smatramo napravili po mjeri čovjeka. Mjesto za pravo opuštanje gdje se ne gleda tko sjedi za kojim stolom već uživa u danu/večeri i delicijama s dragim osobama. Kod nas nema satova, nema stresa, ulazite u mali svijet više nalik na umbrijsku trattoriju nego na restaurant u centru glavnog grada. To nam je i bila misao vodilja.“, kažu Belizar i Darko, a na vama je da dođete u Tkalčićevu 39 i otkrijete ovo malo gastro skrovište.