Utorak, 02 Ožujak 2021

Što sam htjela, to sam dobila

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Što sam htjela, to sam dobila

Htjela sam vrhunski sauvignon iz Istre; dobila sam Sauvignon Valenta Family Wines u Kaldiru.

Čuli smo  da postoji vinarija koja će nam, uz malvaziju i teran, pružiti užitak sauvignona, moje omiljene sorte pa ne čudi što smo vinsku cestu planirali tako da idemo u Kaldir. Koliko je čudesno to mjesto kraj Motovuna; na svakom koraku je vinar, i te kakav. Taj motovunski kraj dao je izvanserijske Motovunske dečke u čiju klapu ide i "stari šmeker" Valter Valenta.

Odavno je on u svijetu vina, no svoja vina fresh and aged u ovom izdanju radi od 2017. Srdačan je i otvoren, s bogatim iskustvom i znanjem i... Ako ste krenuli našim vinskim cestama, znate da je poseban doživljaj kada te sam vinar dočeka već na parkingu, maše i pomaže pri parkiranju, toči mlada vina iz tanka, ostavi vas u podrumu same dok on nareže domaće delicije, pije s vama i razgovara o tome. To je ta prednost malih vinara i meni osobno posebna draž. Zamislite da vas veliki vinar iz neke novozelandske vinarije dočeka ispred kuće raširenih ruku i široka osmijeha. Realno, u velikim pogonima, vinarijama se to često i ne stigne. Zato ova neposrednost treba ostati odlika naših vinara, nešto što ih odvaja od velikih i nešto što ih krasi.

Što sam htjela, to sam dobila

Mi smo se sada prvi puta susreli sa svježinom i živahnošću tog sauvignona i osvojio nas je. Odlučili smo kupiti vina i kući odnijeti, pored sauvignona, malvaziju, muškat i  teran Terre di paradiso, za koju bocu smo se opasno borili. :)

Ne znam hoće li obitelj Valenta, Valter i njegovi sinovi, širiti trenutnih 6 ha vinograda, no i da ostanu u ovim gabaritima, dobro je. Ma nije dobro, odlično je. Želimo im od srca da uspiju u naumu izgraditi prostor kušaonice pa da se s vanjske terase pri sljedećem susretu smijemo i nazdravljamo Motovunu.

 

 

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/