Subota, 27 Veljača 2021

Posjetili smo nedavno otvorenu vinoteku u kojoj se može naći za svakoga ponešto

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Posjetili smo nedavno otvorenu vinoteku u kojoj se može naći za svakoga ponešto

Na zagrebačkoj adresi Dobri dol 49 prije nekoliko je mjeseci otvorena odlična kvartovska vinoteka "Vino". Samo otvaranje proteklo je bez velike pompe zbog cijele korona situacije. Vlasnik Ivica Jakić koji s obitelji ima sasvim drugi biznis, od kojeg žive, a radi se o energetici, dobar dio života proveo je u Austriji. Po povratku, lokal koji su iznajmljivali ostao je prazan i htjeli su pokrenuti neki svoj projekt. Kako su štovatelji dobre vinske kapljice, tako je odabir pao na vinoteku.

Vinoteka Vino, Dobri dol 49, Zagreb

Jedna od najboljih odluka koju si možete učiniti u poslu jest spoznati svoje limite u određenoj poslovnoj grani. Ivica i njegov sin Ante su svjesni da ne znaju dovoljno o vinskom biznisu pa su potražili pomoć profesionalca te su ga našali u liku Ivane Pandže koju većina vinskog svijeta vrlo dobro zna i to se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Kao prvo, vinoteka je lijepo uređena; pomalo minimalistički, ali s dovoljno mjesta i puno dnevnog svijetla.

Vinoteka Vino, Dobri dol 49, Zagreb

No ono što je najvažnije je odabir vina - više od 80% vina je hrvatsko jer ideja je da se prvenstveno guraju domaći proizvodi. Izbor vina je vrlo zanimljiv. Možete naći neka vina kao što su, recimo, Iločki podrumi koji su stvarno široko dostupni pa do nekih pomalo egzotičnih vina kao Tvoja krv i moja krv. Imaju dobar izbor vinarije Jagunić što me posebno veseli, ali i neka vina vinarije Valenta koja nije baš poznata svima.

Vinoteka Vino, Dobri dol 49, Zagreb

Cijene su zaista primjerene i može se naći za svakoga ponešto. Evo nekih primjera koji smo posebno primijetili... Najprodavanije vino im je The Dalmatian Dog Babić vinarije Testament po cijeni 62 kn. Lijepo im ide Vina Papak Radosh Cabernet sauvignon - cabernet franc po 55 kn i po istoj cijeni Cmrečnjak Pušipel, kojega baš i nema po vinotekama. Dosta traženo vino je i Grk Bartul vinarije Zure po 150 kn, kao i ZWS Z light blanc po 57 kn kojeg trenutno nemaju jer je rasprodan i čeka se nova berba.

Vinoteka Vino, Dobri dol 49, Zagreb

"Lijepo se prodaje Vislander Plavac mali 2016., s položaja Milna na Visu, po cijeni 130 kn.", kaže Ivana te dodaje da je kvart prilično dobro prepoznao ponudu vinarije i destilerije Vislander. "I rakije Vislander nam idu odlično - najbolje Loza barrique 85 kn, zatim Travarica 80 kn, Kruškovača 85 kn, Rogačica 95 kn, kao i Vislander gin po 105 kn."

Naravno, kod njih možete naći i maslinova ulja i nešto odličnih sireva, mada asortiman ulja i delicija svakako treba nadopuniti, ali polako, vrijeme je pred njima. Spremaju i neke degustacije; čim to bude moguće.

Vinoteka Vino, Dobri dol 49, Zagreb

Sve u svemu, ako nastave ovako, pred njima je svijetla budućnost. Nadamo se da će ostvariti sve svoje planove. A vi, ako se nađete u tom kvartu (blizina bolnice Rebro), svakako navratite, naći ćete sigurno nešto, za sebe ili nekome za poklon.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".