Petak, 26 Veljača 2021

Recenzija: Crna Grimalda 2017., Matošević

Napisala:  Vina Matošević i Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Crna Grimalda 2017., Matošević

Sjećam se sebe s dvadeset i nešto sitno i prvog susreta s Matoševićevom Albom u Velom Lošinju.

vinarija MatoševićKako to moj omiljeni pjesnik kaže: "tada još nisam ništa znao".

Sada, deset godina poslije, znam: vino je jedna od mojih ljubavi.

Biti pozvan u podrum u Krunčićima, kod jednog od najcjenjenijih hrvatskih vinara i da Vas pri tome osobno On dočeka, posveti svoje vrijeme, znanje o vinu i priče s putovanja tako da imate osjećaj kao da ste i sami posjetili ta mjesta, za mene je pravi perfect match.

Ivica Matošević i Nedeljka KrupljanNo mojoj zahvalnosti nije kraj.

Pred naš odlazak gospodin Ivica ustaje, odlazi do ormarića te iz ladice uzima dvije knjige; jednu za mene, drugu za kolegicu iz vinskog svijeta.

Svakoj piše posvetu; neću vam otkriti što mi je napisao, ali mogu reći da je posveta motivirajuća i poanta je: kada netko radi ono što voli i živi, samo je nebo granica.

Pisat ću vam o vinu koje je, uz još dvije etikete, Albu antique i bijelu Grimaldu, ušlo na vinske karte svjetski poznatog restorana "Fat Duck". 

Crna Grimalda 2017.

Vinogorje se nalazi u Centralnoj Istri, lokalitet Brdo, Grimalda.

O Grimaldi bi se moglo puno pisati, no ukratko, kako kaže Ivica "pogled s Grimalde je jedinstven".

Crna Grimalda je kupaža merlota, terana i cabernet sauvignona.

Grožđe je vrlo kompleksno zbog malih prinosa po trsu (do 1 kg).

Crna Grimalda 2017., MatoševićOvo je vino terroira, naglašene svježine i mineralnosti, bordoškog stila te vrlo duge dugotrajnosti u ustima, ističe Ivica Matošević.

Vino je duboke rubin granatne boje, gusto, miris izražen, bobičasto voce, višnje, jagode, slatke arome začina, ima malo i mediteranskog bilja i, naravno, hrastovog drva.

Vino je izuzetno sočno, meko, vrlo pitko, dominiraju voćne note i slatki začini s dugim after tasteom.

Prekrasno izbalansirano, kompleksno i elegantno - pravi je užitak guštati uz ovo veliko vino.

Poslužila bih ga u bordoškoj casi na 16°C uz meso ispod peke i to veću porciju, jer ovo vino se pije uz prijatelje i gitaru.

Tko želi znati više:

Grimalda je lokacija, mjesto u Središnjoj Istri. Vinograd Brdo podno Grimalde (s južne strane) je vinograd u kojem nastaju vina Bijela i Crna Grimalda.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan, Brtonigla, Istra. Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres i potom se upisala u HSK kroz čije tečajeve, a uvelike uz pomoć svojeg mentora Filipa Savića, uči i razvija se. Prva vinska karta koju je radila bila je za restoran Barbieri's sa 140 etiketa.

Vodila je wine bar u Primoštenu u kojem je organizirala vinske večeri, a potom se vratila u Zagreb, ovaj put u Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom gdje okružena profesionalcima s njima radi večere sa svjetskim vinarima. Prošlu godinu provela je u Motovunu, u vinariji Roxanich gdje je radila u restoranu, vodila ture po podrumu i vinske degustacije. Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.