Petak, 26 Veljača 2021

Recenzija: Crna Grimalda 2017., Matošević

Napisala:  Vina Matošević i Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Crna Grimalda 2017., Matošević

Sjećam se sebe s dvadeset i nešto sitno i prvog susreta s Matoševićevom Albom u Velom Lošinju.

vinarija MatoševićKako to moj omiljeni pjesnik kaže: "tada još nisam ništa znao".

Sada, deset godina poslije, znam: vino je jedna od mojih ljubavi.

Biti pozvan u podrum u Krunčićima, kod jednog od najcjenjenijih hrvatskih vinara i da Vas pri tome osobno On dočeka, posveti svoje vrijeme, znanje o vinu i priče s putovanja tako da imate osjećaj kao da ste i sami posjetili ta mjesta, za mene je pravi perfect match.

Ivica Matošević i Nedeljka KrupljanNo mojoj zahvalnosti nije kraj.

Pred naš odlazak gospodin Ivica ustaje, odlazi do ormarića te iz ladice uzima dvije knjige; jednu za mene, drugu za kolegicu iz vinskog svijeta.

Svakoj piše posvetu; neću vam otkriti što mi je napisao, ali mogu reći da je posveta motivirajuća i poanta je: kada netko radi ono što voli i živi, samo je nebo granica.

Pisat ću vam o vinu koje je, uz još dvije etikete, Albu antique i bijelu Grimaldu, ušlo na vinske karte svjetski poznatog restorana "Fat Duck". 

Crna Grimalda 2017.

Vinogorje se nalazi u Centralnoj Istri, lokalitet Brdo, Grimalda.

O Grimaldi bi se moglo puno pisati, no ukratko, kako kaže Ivica "pogled s Grimalde je jedinstven".

Crna Grimalda je kupaža merlota, terana i cabernet sauvignona.

Grožđe je vrlo kompleksno zbog malih prinosa po trsu (do 1 kg).

Crna Grimalda 2017., MatoševićOvo je vino terroira, naglašene svježine i mineralnosti, bordoškog stila te vrlo duge dugotrajnosti u ustima, ističe Ivica Matošević.

Vino je duboke rubin granatne boje, gusto, miris izražen, bobičasto voce, višnje, jagode, slatke arome začina, ima malo i mediteranskog bilja i, naravno, hrastovog drva.

Vino je izuzetno sočno, meko, vrlo pitko, dominiraju voćne note i slatki začini s dugim after tasteom.

Prekrasno izbalansirano, kompleksno i elegantno - pravi je užitak guštati uz ovo veliko vino.

Poslužila bih ga u bordoškoj casi na 16°C uz meso ispod peke i to veću porciju, jer ovo vino se pije uz prijatelje i gitaru.

Tko želi znati više:

Grimalda je lokacija, mjesto u Središnjoj Istri. Vinograd Brdo podno Grimalde (s južne strane) je vinograd u kojem nastaju vina Bijela i Crna Grimalda.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou