Petak, 26 Veljača 2021

Sjajna vinska stanica u Momjanu

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Sjajna vinska stanica u Momjanu

Vinarija obitelji Prelac i njihova Vina Prelac nezaobilazna su destinacija Istarskih vinskih cesta - ne samo da se slažemo sa sloganom ove vinarije nego mi ćemo na to dodati da će Vina Prelac, već nakon prve posjete, postati nezaobilazna stanica Vinske ceste moćne gomilice.

Kad te na samom ulazu u vinariju dočeka osobno vinar Rino Prelac sa širokim osmijehom (bez zlatnog zuba, ali sa zlatnim srcem), odmah se osjetiš više nego dobrodošao. Nismo ni stigli upiti prekrasan pogled na vinograde, jer ipak, ne zaboravite, nalazimo se u živopisnom Momjanu, na 270 m nadmorske visine, a već smo se s prvim gutljajem Blanc&Noir pjenušca (savršen spoj chardonnaya, malvazije i pinota crnog) upustili u vinsku priču. To razigrano pjenušavo vino fantastičnog okusa tako nas je lijepo osvježilo, a upravo je takav bio i domaćin;  kao ptičica koja radosno cvrkuće svoje poznate arije, tako je Rino razigrano pričao svoju vinsku priču.

Sjajna vinska stanica u Momjanu

Samo je ukratko, komentiravši fotografije na zidu, spomenuo prvu berbu 1996. i te neke početke na koje su ponosni jer svojim radom i trudom, poštujući naslijeđeno, ostavljaju pečat ovom kraju. Imaju vina koja su dotjerana, pitka, nama savršena i koja su magnet posjetiteljima. Neka vas taj magnet privuče kao što je nas.  Uvijek naglašavamo osoban pristup koji ni ovdje nije izostao jer taj osjećaj kad vinar predstavlja svoju vrhunsku svježu Malvaziju, Malvaziju Šinjoru koja je Alena osvojila ili Refošk koji morate probati uz fritaju s istarskim kobasicama i ombolom koje je spravio za nas i našeg Andreja je nezamjenjiv.

Sjajna vinska stanica u Momjanu

Nažalost, nismo bili u mogućnosti posjetiti Konobu Rino u sklopu vinarije niti smo odmorili u njihovom bed&breakfast Tinka, ali su nas  fritaja s kobasicama i ombolo vratili u život nakon puta. Kakav savršen objed!

Usput smo prokomentirali druge sjajne vinare, posebno s područja Moslavine gdje se Rino osjeća kao kod kuće, načuli smo planove oko sadnje cabernet sauvignona i merlota koji će zasigurno završiti u sjajnoj kupaži.

S osmjehom smo se rastali, dogovorili novo druženje, ponijeli doma vina i predivna ulja koja ćemo degustirati sa svojim prijateljima i obitelji i tako postati dio stvarnosti obitelji Prelac, kušajući njihove tekuće ostvarene snove.

Što reći?

Sjajne li vinske stanice!

 

 

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/