Utorak, 12 Siječanj 2021

Vinska veze satkana od nevidljivih niti

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Vinska veze satkana od nevidljivih niti

Priča 1. Anja

Ono što su meni vina Fakin to su Alenu vina Coronica. Nije jednostavno reći da su to naši favoriti, nego je prihvatljivije definirati to kao tajnu vezu satkanu od nekih nevidljivih niti. Nije pitanje da li je to najkvalitetnije vino ikad napravljeno, nije ni stvar u raskošnoj vinariji ili ambijentu, niti je stvar u vinaru (Morena Coronicu još nismo imali priliku upoznati), nije ni stvar u savršeno uređenim redovima vinograda (koje smo samo okom prošli, a ne i nogama), nije ni stvar value for money, nego možda sve skupa, ali idealno se ocrtava u osmijehu koji se Alenu potkrade na licu kad vidi etiketu CO (Coronica Ottaviano, inicijali oca Morena Coronice).

Vinska veze satkana od nevidljivih niti

Upravo to sam postigla kad sam Alenu, uz malu asistenciju Istra Wine, prošle godine za rođendan poklonila Malvaziju Coronica i posebne Riedel čaše (za ideju napraviti čaše za Malvaziju upravo je zaslužan imenovani Moreno uz podršku kolega Matoševića i Kozlovića) što je, po meni, ogromna stepenica u priznanju ovog vina, piti ga iz čaša baš za to vino. Druga draga uspomena koja nas veže uz Coronicu je njihova postaja br. 4 na Istria Wine and Walk u svibnju na kojoj je uvijek veselo, raspjevano, gdje se jede dobro i pije još bolje, nekad i u društvu magaraca.

Vinska veze satkana od nevidljivih niti

Priča 2. Alen

Još u vrijeme dok nisam znao puno o vinu, svaki put kad sam kušao Coronicina vina osjećao sam neke arome, neke mirise koje su njegova vina izdvajala od drugih. I danas je tako. Bilo da je riječ o svježoj mladoj malvaziji ili njezinoj starijoj sestri Gran Malvaziji, barem 4 godine starom Teranu, odnosno Gran Teranu ili pak nevjerojatnom Grabaru u kojem su se fenomenalno stopili cabernet sauvignon i merlot, doživljaj onoga u čaši je uvijek poseban. Nedavno sam nenajavljen došao u vinariju u kojoj su se odvijali radovi na kušaonici, no unatoč tome ljubazno su odvojili vremena za mene i moju radoznalost i za još jednog gospodina iz Švicarske (koji je za osobne potrebe kupio nekoliko kartona Grabara). Obojica smo bili malo razočarani jer trenutno nije bilo u prodaji njihovog pjenušca od malvazije kao baznog vina jednostavnog imena- CO due.

Vinska veze satkana od nevidljivih niti

Uskoro ponovno poslom idem u Buje i Umag i naravno da ću opet navratiti u selo Korenike gdje živi i radi ovaj neokrunjeni kralj Istarske vinske scene, zaseok u kojem doprinosi zajednici, ubire plodove, žrtvuje se, gdje se brine i gdje se smije na crvenoj zemlji, među vinogradima i hrastovima Grande Bosca, cvijećem, pticama i životinjama, i gdje proizvodi svoja vinska savršenstva.

Veselim se kušanju pjenušca, ali i svih onih ranije nabrojanih dragulja iz vinarije Morena Coronice.

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/