Utorak, 05 Siječanj 2021

Vinarija sreće i zadovoljstva

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Vinarija sreće i zadovoljstva

Kad sam prije par mjeseci imao ročište u Bujama, Anja mi je rekla: "Obavezno otiđi do Kabole po Secco."

Vinarija Kabola je naše obavezno odredište kad se nalazimo na području Bujštine. Dolaskom u Momjan vrlo brzo ćete uočiti veliku ulaznu kapiju kroz koju vas do vinarije vodi prilaz pokraj, kao rukom naslikanih, vinograda omeđenih raznobojnim ružama, koje su tamo sa zadatkom čuvanja tih vinograda od bolesti.

Ako zatvorite oči i zamislite scenu iz nekog romantičnog filma u kojoj se u kabrioletu, kroz predivni pejsaš voze npr. Grace Kelly i James Stewart, ta scena je bez problema mogla biti snimljena u vinogradima i vinariji Marina Markežića. U pravilu je pogled iz vinarije na okolinu nešto što ne zaboravljate, ali ovdje je i sam pogled s ceste na vinograde koji okružuju predivnu stanciju/vinariju nešto što oduzima dah, eto toliko je lijepo tamo.

Vinarije sreće i zadovoljstvaVinarija, koja je ime dobila po djedovom nadimku Kabola, ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji vina, prvenstveno muškata po kojem je Momjan nadaleko poznat. No, naravno, nije Muškat jedino što Kabola nudi. Tu su prvenstveno vina iz amfore u čijoj je proizvodnji g. Marino jedan od pionira u Hrvatskoj, a sve po uzoru na svjetski poznatog slovenskog vinara Joška Gravnera.

Uz naprijed spomenuti Secco, koji možda nije najbolje što dolazi iz vinarije, ali je nama izuzetno drag, preko neizbježne Malvazije uniqa i Malvazije amfora preko fantastičnog Merlota i crvenog Cuvée Supremo te Rosea, Kabola spada u sam vrh istarskog a time i hrvatskog vinarstva.

Svaki put smo ispunili filozofiju tog vrsnog vinara jer smo iz vinarije otišli sretni i nasmijani, jer da je bilo drukčije u vinariji bi ostali dok ne bi postali sretni i nasmijani. I to je u jednoj rečenici cijela filozofija funkcioniranja vinarije Kabola.

Vjerujte nam na riječ, kad odete tamo, iz vinarije ćete sigurno izaći sretni i nasmijani. 

 

 

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/