Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1381

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1381
Ponedjeljak, 10 Veljača 2014

Centar za razvoj vinskog turizma

Napisao: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Centar za razvoj vinskog turizma

Napokon se i to dogodilo. Udruga G.E.T. u suradnji s Hrvatskom Lutrijom 7. veljače 2013., svečano je otvorila centar za razvoj vinskog turizma.

Pitate se vjerojatno kakve veze tu ima Hrvatska Lutrija. E pa ima - oni su prepoznali naš rad i ustupili nam predivan prostor u sklopu HL Casina International u Miramarskoj ulici i time nam omogućili da Centar stavimo u funkciju.

Što je to, u stvari, Centar za razvoj vinskog turizma? Pa da vam pojasnimo.

Centar je predviđen da služi kao mali inkubator ideja koje će pomoći u razvoju vinskog turizma. I ne samo ideja - to bi trebalo biti mjesto gdje će se održavati radionice, prezentacije, predavanja i općenito slični programi, ali i mjesto gdje će se ljudi upoznavati i stvarati nove poslovne kontakte. Svi koji ćete imati pitanja o vinskom turizmu, ali i o maslinarima, sirarima i sličnim temama, centar će vam biti na raspolaganju. Pokušat ćemo maksimalno komunicirati i raditi s ambasadama i konzulatima stranih zemalja te putem njih naći načina da našu ponudu prezentiramo njihovim građanima. O radu centra još ćemo često pričati, vrijeme je da vam kažem kako je bilo na otvorenju.

Moja malenkost je vodila prisutne kroz program, a bilo je tu ljudi iz Hrvatske Lutrije, kolega novinara, ljudi iz ministarstava, ali i nekoliko dragih nam prijatelja koji su s nama vezani isključivo hedonizmom. Na samom početku sam, naravno, napomenuo da 8.2. u televizijski eter kreće 300-ta epizoda G.E.T. Reporta. Riječ je naravno o emisiji iz naše produkcije.

Zvijezda večeri bilo je maslinovo ulje Torkul obitelji Žuvela iz Vela Luke i njima velika zahvala za sav trud koji su uložili. Ulje Torkul probali smo u ni manje ni više nego u deset sljedova - od slanog do slatkog i teško je odlučiti sa čime se bolje sljubljuje. Kroz sve tajne Torkula vodio nas je Fanito Žuvela osobno i mnoge je iznenadio nekim svojim stavovima. Većina prisutnih najviše se iznenadila kombinacijom svježe jabuke i ulja - jedna sasvim nova dimenzija, a varenik miješan s maslinovim uljem za mnoge je bio otkriće. Ako ne znate što je varenik, javite se u centar objasnit ćemo vam. Vrhunac priče o ulju bio je čaj. Da, dobro ste pročitali, čaj, ali od maslinovog lišća. Novi je to proizvod obitelji Žuvela koji, ako je suditi po reakciji prisutnih, itekako ima budućnost. Ako ste tu već vidjeli svoju poslovnu priliku, moram vam skrenuti pažnju da za to maslinik mora biti isključivo ekološki.

Služili su se i namazi od bakalara koje proizvodi obiteljska tvrtka Milena iz Istre. Proizvodi za svaku pohvalu. Odlična ideja, vrhunska sirovina i sada već prilično laka dostupnost, omogućuju vam da uživate u bakalaru kad god poželite i to u nekoliko vrsta namaza, ali meni najdraži je njihov šugo od bakalara. Skuhate malo palente, zagrijete već gotov šugo i fantazija od jela.

Naravno da jedna takva hedonistička priča nije mogla proći bez sira, a ako tražite najbolje, uvijek se nekako vratite na Pag i naravno u siranu Gligora. O kvaliteti njihovih sireva stvarno je deplasirano pričati, ljudi spadaju među najbolje na svijetu i to je to. Prezentirali su nam Paški sir, sir Kolan i Dinarski. Sva tri fantastična uz laganu prednost Paškog, a naravno još kada ih polijete Torkulom, čisti zen na dalmatinski način.

Centar za razvoj vinskog turizma

Naravno, kroz cijeli taj hedonistički maraton (pišem maraton, jer uživalo se od 14 sati po skoro do 22 sata) svojim vinima pratila nas je vinarija Puhelek-Purek. Vinarija je to iz Svetog Ivana Zeline koja je u rukama mlade Ivane Puhelek počela davati odlične rezultate. I prije su bili poznati, prvenstveno po sauvignonu, ali sada su im sva vina napredovala i vidi se jedna linija u radu. Posebno treba izdvojiti pjenušac Kraljica; odličan uradak. Ipak, najbolje od njih tek očekujemo.

Eto kako je izgledao menu:

  1.  Namazi od bakalara
  2.  Slani inćuni i kapare u maslinovom ulju
  3.  Pečene masline marinirane u maslinovom ulju
  4.  Salata od hobotnice s maslinovim uljem
  5.  Sirevi Gligora, sami i s maslinovim uljem
  6.  Jabukas maslinovim uljem
  7.  Varenik s maslinovim uljem
  8.  Smokve u maslinovom ulju
  9.  Maslinovo ulje Torkul
  10.  Čaj od listova masline i autohtoni kolač "utopljenik"

Vina:

  1.   Pjenušac Kraljica, vinarija Puhelek-Purek
  2.   Kraljevina Zelina, vinarija Puhelek-Purek
  3.   Grašica, vinarija Puhelek-Purek
  4.   Sauvignon, vinarija Puhelek-Purek
  5.   Sauvignon „Vino prve vinske kraljice“, vinarija Puhelek-Purek

 

I na kraju, ali ne najmanje bitno, svakako treba spomenuti klapu koja je ovaj događaj učinila iznimno ugodnim i dala mu jednu posebnu notu. Ime klape neće vam otkriti puno; oni se kao pravi poljoprivrednici zovu „Umjetno gnojivo“, ali iza toga je jedna posebna priča. Naravno, ako dođete do centra, možda ju i saznate.

[icon name="camera" size="18" color="blue"] Galerija fotografija

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".