Nedjelja, 13 Prosinac 2020

Vinarija koja nudi puno više nego što se može opisati

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Vinarija koja nudi puno više nego što se može opisati

Znate ono kad vam kažu: osjećajte se kao doma.

E tako smo se mi osjećali kad nas je u svojoj vinariji Voštinić-Klasnić ugostio Tomislav. Sjajni mladi čovjek prepun entuzijazma, pozitivne energije i ideja kojima želi nadograditi vinsku senzaciju u njegovoj vinariji.

Vinske ceste moćne gomilice u vinariji Voštinić-Klasnić

30-ak km istočno od Zagreba na 190 m nadmorske visine nalazi se, ne samo mjesto gdje možete kušati i kupiti fenomenalna vina bazirana na škrletu u različitim varijacijama (njih 6, točnije), nego i mjesto koje nudi puno, puno više.
Mjesto je to gdje se uživa uz jazz večer četvrtkom, u kreativnim radionicama ili pak vikendima uz vrhunske DJ i kulinarske majstore poput chefa Marka Palfija.

Vinske ceste moćne gomilice u vinariji Voštinić-KlasnićVinske ceste moćne gomilice u vinariji Voštinić-Klasnić

Jednu prohladnu i maglovitu jesensku subotu proveli smo u vinariji kod Tomislava Voštinića kušajući vinske kapljice iz vinograda na koji nam je pogled stalno bježao dok smo sjedili uz kamin u, poput nekog dnevnog boravka, prekrasno uređenoj kušaonici.

Slušali smo o škrletu, o njegovom pradjedu koji je sve to započeo i djedu, čijom je rukom napisanim zapisima o procesima proizvodnje vina, Tomislav odao počast integrirajući ih u etiketu jednog od Vina, a pokazao nam je i dio podruma u kojem se nalaze stara godišta škrleta koja je njegov djed proizveo.

Vinske ceste moćne gomilice u vinariji Voštinić-Klasnić

Anja je već od prije fan njegovog svježeg škrleta, ali se nakon kušanja Muškata i bordoške kupaže pod nazivom Red (Red nije naziv za crveno, nego za red u vinogradu) njezina top lista ponešto izmijenila.

Vinske ceste moćne gomilice u vinariji Voštinić-KlasnićMeni je, pak, uz već spomenuti Red, poseban favorit bio njegovo Oranž, vino s prekrasnim mednim aromama.
Tomislav ništa u vinariji nije prepustio slučaju, a to se odnosi i na odličan dizajn etiketa na kojima je svoj obol dao i Saša Špiranec s vrlo duhovitim sommelierskim savjetima o sljubljivanju pojedinog vina s vrstom hrane u formi haiku poezije. Mi ćemo svakako poslušati te savjete i uz vina koja smo kupili u vinariji ćemo jesti klopu koja se preporučuje.

I da zaključimo s citatom sa stranice vinarije: "Miris, okus, slika ili zvuk. Trenutak inspiracije ili osjećaj za pamćenje. Naše vino samo je ekspresija prirode, poanta je stvaranje."

Nadamo se da će ovo loše razdoblje brzo završiti i da se opet vidimo s Tomislavom na slušanju i kušanju.

Vinske ceste moćne gomilice u vinariji Voštinić-Klasnić

(Alen)

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/