Znate ono kad vam kažu: osjećajte se kao doma.
E tako smo se mi osjećali kad nas je u svojoj vinariji Voštinić-Klasnić ugostio Tomislav. Sjajni mladi čovjek prepun entuzijazma, pozitivne energije i ideja kojima želi nadograditi vinsku senzaciju u njegovoj vinariji.
30-ak km istočno od Zagreba na 190 m nadmorske visine nalazi se, ne samo mjesto gdje možete kušati i kupiti fenomenalna vina bazirana na škrletu u različitim varijacijama (njih 6, točnije), nego i mjesto koje nudi puno, puno više.
Mjesto je to gdje se uživa uz jazz večer četvrtkom, u kreativnim radionicama ili pak vikendima uz vrhunske DJ i kulinarske majstore poput chefa Marka Palfija.
Jednu prohladnu i maglovitu jesensku subotu proveli smo u vinariji kod Tomislava Voštinića kušajući vinske kapljice iz vinograda na koji nam je pogled stalno bježao dok smo sjedili uz kamin u, poput nekog dnevnog boravka, prekrasno uređenoj kušaonici.
Slušali smo o škrletu, o njegovom pradjedu koji je sve to započeo i djedu, čijom je rukom napisanim zapisima o procesima proizvodnje vina, Tomislav odao počast integrirajući ih u etiketu jednog od Vina, a pokazao nam je i dio podruma u kojem se nalaze stara godišta škrleta koja je njegov djed proizveo.
Anja je već od prije fan njegovog svježeg škrleta, ali se nakon kušanja Muškata i bordoške kupaže pod nazivom Red (Red nije naziv za crveno, nego za red u vinogradu) njezina top lista ponešto izmijenila.
Meni je, pak, uz već spomenuti Red, poseban favorit bio njegovo Oranž, vino s prekrasnim mednim aromama.
Tomislav ništa u vinariji nije prepustio slučaju, a to se odnosi i na odličan dizajn etiketa na kojima je svoj obol dao i Saša Špiranec s vrlo duhovitim sommelierskim savjetima o sljubljivanju pojedinog vina s vrstom hrane u formi haiku poezije. Mi ćemo svakako poslušati te savjete i uz vina koja smo kupili u vinariji ćemo jesti klopu koja se preporučuje.
I da zaključimo s citatom sa stranice vinarije: "Miris, okus, slika ili zvuk. Trenutak inspiracije ili osjećaj za pamćenje. Naše vino samo je ekspresija prirode, poanta je stvaranje."
Nadamo se da će ovo loše razdoblje brzo završiti i da se opet vidimo s Tomislavom na slušanju i kušanju.
(Alen)