Ponedjeljak, 14 Prosinac 2020

Vina Carić i sirevi iz Nizozemske na online kušanju oduševili sudionike!

Napisao:  G.E.T. Croatiangrapes; Julio Frangen
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Vina Carić i sirevi iz Nizozemske na online kušanju oduševili sudionike!

Hvar, Split, Zagreb, Rijeka, Amsterdam te nekoliko nizozemskih gradova povezali su se u petak navečer (11.12.) uživajući na online kušanju vina Carić i sireva nizozemske trgovine sireva L'Amuse u organizaciji distributera hrvatskih vina u Nizozemskoj – Croatiangrapes.

Na prvom ovakvom hrvatskom online kušanju vina i sireva dviju država, stotinjak je sudionika doista uživalo svim čulima. Prije same degustacije, na kućne adrese su im stigli pomno pripremljeni paketi (za 2/4 sudionika) u kojima su bili označeni sirevi koji pašu uz odabrana vina. Iako na prvu skeptični, jer su svi većinom navikli na radionice uživo, nakon kušanja nisu skrivali oduševljenje ni organizatori ni „polaznici“ online degustacije.

Sir i vino, slažu se mnogi, tvore „savršen brak“! Vrlo općenito može se reći, da se mlađi, svježiji i bjelji sirevi bolje slažu s reskijim, svježim vinima voćnih aroma. Masniji i okusom bogatiji meki sirevi sparuju se s kompleksnijim bijelim vinima, a što je sir tvrđi i tamniji, vino može biti jače, bogatije, punoga tijela. Većina plavih sireva izvrsno ide sa slatkim vinima, međutim Betty Koster dokazala nam je da su mogućnosti puno veće.

  Vina Carić i sirevi iz Nizozemske na online kušanju oduševili sudionike!

Na ovome kušanju, Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr. predstavila je svoju vinariju Carić, otok Hvar i hrvatske sorte koje su bile u izabranim vinima. Stručnjakinja za sireve Betty Koster, iz Ijmuidena kraj Amsterdama, pripremila je 9 sireva, svakoga je posebno opisala te objasnila kako se i zašto određeni sirevi sljubljuju s vinima. Degustacija je počela s Bogdanjušom Carić 2019, svježim i pitkim, nježnim vinom herbalnih i voćnih aroma, a uz nju su predložena 3 sira: austrijski kravlji polutvrdi Alp Bossom, njemački kravlji Chiriboga Blu, španjolski ovčji Manchego curado. Najzanimljivija kombinacija bogdanjuše bila je s austrijskim sirom. Drugo vino bio je Jubo'v 2017, spoj plavca malog i međunarodnih sorti (cabernet sauvignona, merlota, syraha), zavodljivi crveni dalmatinski - a istodobno svjetski cuvée, voćno, ugodno, vrlo pitko vino. Uz Jubo'v ponuđeni su engleski kravlji Lancashire, austrijski Alp Bossom i plavi nizozemski Lazulli koe Oudwijker. Sva tri su našla u Jubo'vu neku svidljivu komponentu, sve ih je „zaveo“. Treće vino, Plovac Ploški 2012, kompleksno, bogato, skladno vino - dobio je svoja tri sira: talijanski Morlacco aux morilles, nizozemskiWrangelackost Zweden i talijanski Gorgonzola dolce. Iako se plavac svojom komplesnošću izvrsno nosio sa sva tri sira, najbolji „brak“ izglasan je s prvim sirom.

  Vina Carić i sirevi iz Nizozemske na online kušanju oduševili sudionike

Uz ove vođene zalogaje, polaznici su mogli kušati i druge kombinacije, izabrati neku svoju najbolju -  sira i vina bilo je dovoljno, a druženje se moglo nastaviti i dalje, u kućnoj atmosferi. Potaknuti izvrsnim reakcijama, organizatori su obećali ponoviti kušanje početkom sljedeće godine, do tada vinarija Carić i Croatiangrapes organiziraju kušanje za nizozemsko tržište u suradnji s vinotekom De Filosoof, a  posebno zanimljivo kušanje namjenjeno hrvatskom i slovenskom tržištu pod nazivom Vino i čokolada, otkrit će nam uskoro mirise i okuse Dalmacije. Na online kušanju bit će Pošip 2018 i Plovac Ploški Barrique 2013 s čokoladnim tartufima jelšanske čokolaterije Gamulin Chocolates, u petak 18.12. u 19h. Kako se slažu vino i čokolada, otkrit će oni koji se prijave na vrijeme, do 15.12. Požurite, bit će posebno!  Info: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.