U organizaciji Međunarodnog eno-gastro festivala „WineRi“ i udruga vinara „Žlahtina“ i „Vina Kvarnera“ te udruge AHA, uz pokroviteljsku podršku Ministarstva poljoprivrede, Primorsko - goranske županije i Turističke zajednice Kvarnera i tehničku podršku Visoke poslovne škole PAR, 17. prosinca od 19:00 sati uspješno je održana putem aplikacije Zoom online degustacija i promocija pet kvarnerskih vina nazvana „Kvarner u vašem domu“ na kojoj je sudjelovalo više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske.
Cijeli event trajao je gotovo tri sata i svi su se uključili u raspravu o vinima, o njihovim karakteristikama, sljubljivanju vina i hrane i potrebi za češćim promocijama (pa i ovakvoga tipa). Na online degustaciji sudjelovali su, osim organizatora i vinara, zaljubljenici u kvarnerska vina, sommelieri, vinski znalci, znanstvenici sa sveučilišta, novinari, restorateri, hotelijeri, trgovci, vlasnici vinoteka, organizatori vinskih događanja, turistički radnici i obrtnici koji se bave ugostiteljstvom. Vina su se kušala u Kvarneru, Slavoniji, Zagrebu, Istri, Dalmaciji, ali i u Mađarskoj (Balatonfüred).
Vinari koji su predstavili svoja vina su Poljoprivredna zadruga „Gospoja“, Vinarija „Šipun“ i „Kuća vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika, Vina „Plovanić“ iz Kastva i Vinska kuća „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog.
Nit vodilja ove online degustacije je popularizacija i promocija Kvarnerskih vina i autohtonih kvarnerskih vinskih sorti te edukacija o kulturi stola. Zbog nemogućnosti održavanja tradicionalnih festivala vina i vinskih radionica, moderna tehnologija i epidemiološka ograničenja otvorila su novu priliku i način rada te mogućnost šire promocije Kvarnerskih vina te su vinari s Kvarnera pozvali svih da uživaju u njihovim pjenušcima i vinima i nauče ponešto o autohtonim kvarnerskim vinskim sortama.
"Ovo predblagdansko vrijeme je pravo vrijeme za druženje, kušanje i odabir vina koje će se naći na blagdanskom stolu, zato smo odabrali pjenušce i mirna vina, a ovo je prilika da se što više ljudi upozna s autohtonim sortama koje su zaista bogatstvo Kvarnera ali i Republike Hrvatske", rekao je dr.sc. Žarko Stilin, organizator online degustacije.
Kušali smo:
Pjenušac autohtone Kvarnerske vinske sorte žlahtine “Maličić” Vinarije Šipun s Vrbnika kojeg je predstavio vinar Ivica Dobrinčić;
Vrhunski pjenušac autohtone Kvarnerske vinske sorte žlahtina “San Marino” Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog kojeg su predstavili vinar Miroslav Palinkaš i enolog vinarije Marijo Jeličić;
Kupažu (iz vinograda) autohtonih Kvarnerskih vinskih sorti verdića, mejskog, divjake, malvazije, brajkovca i jarbole “Belica” Vina Plovanić s Kastva koju je predstavio vinar Dean Rubeša;
Najpoznatiju autohtonu Kvarnersku vinsku sortu “Žlahtina” Poljoprivredne zadruge Gospoja s Vrbnika koju je predstavio enolog poljoprivredne zadruge Anton Brusić
Autohtonu crnu Kvarnersku vinsku sortu “Sansigot” Kuće vina Ivan Katunar s Vrbnika koju su predstavili vinari Ivan i Egle Katunar.
Izdvajamo izjave nekih od sudionika:
Vinski turizam i gastronomija za turističku ponudu Kvarnera imaju ogroman značaj. Posjetitelji, i strani i domaći, u stalnoj su potrazi za izvornim okusima, mirisima, doživljajima. Pa tako se traži ono vino koje se nigdje drugdje ne može piti. A koliko je naša snaga i potencijal u tome, mogli smo se uvjeriti na ovom zanimljivom virtualnom događanju, koje je uspjelo u namjeri "Kvarner u vašem domu" i na puna 3 sata transportirati nas u svijet uživanja u raznolikosti kvarnerskih vina. Stručni dio događaja i debata doprinijet će zasigurno da idemo dalje u pozicioniranju naše regije kao destinacije dobrog vina. Čestitam organizatorima, bila je čast biti pokroviteljem. U ovo pandemijsko vrijeme neizvjesnosti, završavamo poruke s "Ostanimo zdravi", ali za našu vinsku scenu i virtualno druženje, ja bih dodala "Ostanimo zajedno". - dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera
Izvrstan smjer i način promocije kvarnerskih vina, odlično prilagođen situaciji. Bilo bi poželjno da vinari u tom smjeru napune manje zapremnine boca, jer ako budu slobode i dalje limitirane, ovaj način druženja i deguistacije će biti spas za mnoge. U zdravlje! - Mario Meštrović, Sommelier with international A.S.I. diploma – certificate GOLD
Vina koja smo kušali mogu u budućnosti predstavljati Kvarner kao eno – gastro destinaciju i biti pravi prezenter ove regije jer svojom kvalitetom potvrđuju da ne treba zanemarivati autohtonost u proizvodnji. Posebno me se dojmilo kušanje pjenušaca koji su zaista sjajni i veselim se širenju Kvarnerske priče o pjenušcima. - Ivan Stiblik, sommelier, povjerenik Sommelier Cluba za Dalmaciju i organizator festivala Zadar Wine Festival
Lijepo i veselo druženje, puno poznatih nasmješenih lica s 5 boca vina ispred sebe – baš to nam treba u ovom razdoblju ove 2020-te godine... hoćemo još... - Lucija Matijević, magistra kulturologije i sommelierka
Kvarner je bogat i „blagoslovljen“ autohtonim vinskim sortama. Vina koja su ne tako davno mnogi sa podsmijehom komentirali, danas ih hvale i veličaju. S razlogom. Danas vina autohtonih sorti imaju dominantnu ulogu i glavne su zvijezde vinske scene Kvarnera. Koje god vino da probate, od Jarbole, Belice, Žlahtine, Trojišćine, San Sigota i Žlahtine, uživat ćete u vrhunskim vinima koja su svoju potvrdu dobila ne samo od potrošača već i od struke koja je prepoznala i ocijenila ta vina. - Tomislav Pavlešić, dipl.ing.agr., enolog, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci
Izvrsna ideja i realizacija - online kušanje kvarneskih vina pokazalo je svu raskoš, ljepotu i raznolikost vina Sjevernoga Jadrana. Od žlahtine u dva pjenušava i jednom mirnom obliku, preko kastavske Belice do Sansigota koji korijene vuče s otoka Suska, ova regija ima potecijala ponuditi sve stilove vina i za najzahtjevnija nepca te pojačati proizvodnju izvornih sorti – te njima kročiti hrabro naprijed u osvajanje svjetske scene, nakon strateškog i ciljanog pozicioniranja na hrvatskoj sceni - uz pomoć relevantih institucija. Posebne čestitke svim proizvođačima pjenušavih vina koji postižu iznimne rezultate i osvajaju nagrade na našim (Salon pjenušavih vina) i stranim ocjenjivajima. #goKvarnerWines - Marija Vukelić, prof. i WSET Level 2, organizatorica festivala Salon pjenušavih vina Zagreb
Zahvaljujemo organizatoru na odličnoj ideji za online kusanje vina kao i promociju Kvarnerskih sorti. Nadamo se da je ova prva samo jedna u nizu koje još slijede pa da obiđemo cijelu Hrvatsku a i šire... - Anamaria Hauptfeld Schweitzer, Turistička agencija Katarina Line Opatija
Vrlo zanimljiva radionica, premda je teško prebaciti se na virtualni način rada. Dobro smo upoznati s vinima i vinarima Kvarnera, ali, unatoč tome, uvijek se nađe zanimljivih vina koja nas mogu ugodno iznenaditi, a niti ovaj put nije bilo većih iznimaka. Dva pjenušca različitog karaktera, zanimljiva kupaža autohtonih bijelih sorti, dobro nam znana žlahtina Gospoja i uvijek privlačni sansigot donijeli su nam ponešto novih spoznaja i još nas jednom podsjetili na vinsko bogatstvo Kvarnera. Sve je, dakako, bilo "začinjeno" zanimljivim komentarima sudionika i intervencijama uvijek opuštenog moderatora. Jedva čekamo neko novo druženje (uživo, ako je ikako moguće). - Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter, suorganizator festivala WineOs
Sjajno organizirana online vinska radionica s etabliranim kvarnerskim vinarima, obiteljima koje se vinogradarstvom bave već nekoliko generacija. Pjenušci su osvježavajući, hrskavi i pitki a bijela vina s izraženom voćno - cvjetnom aromom svake godine sve bolje i bolje podnose starenje u boci. Poseban utisak je ostavilo crveno vino sansigot kojem po svemu sudeći predstoji svijetla budućnost. Zaključno, pravi užitak za ljubitelje biranih vina! - Krešimir Mikinac, voditelj edukacije Hrvatskog somelier kluba