Četvrtak, 18 Lipanj 2020

Prvi Vikend otvorenih vrata podruma Nedešćine

Napisao:  Katarina Franković za TZO Sv. Nedelja; Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Prvi Vikend otvorenih vrata podruma Nedešćine

Kada kažemo Sveta Nedelja, mi, vinski ljudi, prvo pomislimo na onu Svetu Nedelju na Hvaru, sljedeća je na pameti ona kraj Zagreba, ali ima i ona istarska... a baš o njoj je riječ.

Ove godine su prvi puta organizirali "Vikend otvorenih vrata podruma Nedešćine" u subotu, 13. lipnja i nedjelju, 14. lipnja 2020. godine.

Vikend otvorenih vrata podruma Nedešćine Na ovom području imamo za sada tri turistički aktivne vinarije i one su se, naravno, sve uključile u ovaj projekt koji su organizirali u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sveta Nedelja, čime su se uključili u inicijativu za oživljavanje turizma u Istri u organizaciji Upravnog odjela za turizam Istarske županije. Uz besplatnu degustaciju vina, u vinarijama Romeo (OPG Romeo Licul), Fuhtar (OPG Piero Licul) i Matiška (OPG Redento Kiršić) iz Nedešćine, nudila se i besplatna degustacija ovčjeg sira OPG-a Načinović Danilo, također iz Nedešćine. OPG Miletić Igor je u vinariji Matiška prezentirao mnoštvo svojih kvalitetnih proizvoda od smilja.

Kada pričamo o vinariji Romeo, treba naglasiti da su oni najveća vinarija u tom kraju, s već dužim stažom u proizvodnji vina. Kod njih možete, naravno, kušati Malvaziju i Teran, imaju Cabernet sauvignon dobar Rosé, odličan Muškat, a od malvazije rade i pjenušac Romeo. Oni su već duže vrijeme sudionici Vinistre i sama ta činjenica govori o kvaliteti njihovih vina. Inače, vinarija Romeo puno prodaje na kućnom pragu i vinski turizam je kod njih jako izražen. Shodno tome, u sklopu vinarije imaju i nekoliko apartmana, tako da vam tu može biti baza kada odlučite obići ovaj vinski kraj. Vinariju Romeo posjetili smo već nekoliko puta i uvijek smo se osjećali iznimno ugodno, tako da dolazak ovdje svakako preporučujemo.

Vikend otvorenih vrata podruma Nedešćine

U njihovoj blizini je vinarija Fuhtar koja je i druga po veličini u Nedešćini. Kod njih možete probati Malvaziju, Teran, Teran & Vruja (teran odležavan pod morem), Merlot, Rosé i Muškat žuti. Upravo je Muškat, po mojem sudu, njihovo najbolje vino. Imaju prostor za primanje gostiju i mogu poslužiti uz vino hladne nareske, ali se isto tako spremaju za još veći iskorak u vidu vinskog turizma. Treba reći kako vino nije njihov glavni posao, ali je zato velika ljubav. Kad ste u tom kraju obavezno ih posjetite, sigurno ćete naći neko vino za sebe.

Vikend otvorenih vrata podruma Nedešćine

Treća i najmlađa vinarija, mada postoji već čitavo stoljeće, je Vinarija Matiška. Oni postoje dugo, ali su tek nedavno odlučili se potpuno posvetiti vinarstvu. Kod njih možete probati Malvaziju, Refošk i Rosé. I baš taj Rosé ja bih označio kao njihovo najbolje vino. Vinarija Matiška ima lijepu kušaonu u kojoj dominira veliki kamin koji pruža ugođaj istarske konobe. Inače, obitelj Kiršić, vlasnici vinarije Matiška imaju divnu priču o brodu Carpathia i Titanicu i jednom svom pretku, ali ostavit ću njima da vam to ispričaju kad ih posjetite. Istodobno, od ove vinarije očekujem veliki napredak.

Vikend otvorenih vrata podruma Nedešćine

Za Vikend otvorenih podruma kroz vinarije je prošlo više od 300 ljudi tako da su vinari bili jako zadovoljni, ali i mi smo se uvjerili kako su i gosti bili jako zadovoljni. Posjetitelja je bilo iz svih krajeva Istre, Riječkog područja, Zagrepčana, Austrijanaca, Nizozemaca, Nijemaca, Slovenaca, Talijana i ostalih.

Dodatno iznenađenje za posjetitelje, koje je dodatno podiglo atmosferu, u subotu je bila Klapa Labin, a u subotu i nedjelju mladi harmonikaši Nino Kiršić Belin, Alan Kiršić Markuc i Stefan Datos, kojima se pridružio poznati harmonikaš iz tog kraja, Renco Kiršić Markuc.

Vikend otvorenih vrata podruma Nedešćine

Možemo reći da je ova manifestacija itekako uspjela. Ne sumnjamo da će sljedeća biti još bolja. Ono što je najbitnije, jest činjenica da su Istra i Hrvatska dobile još jednu dobru vinsku mikroregiju o kojoj ćemo tek čuti puno toga dobroga.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".