Petak, 05 Lipanj 2020

Posjetili smo vinariju Tomaz u Motovunu

Napisao:  Silvija Munda; Rene Karaman
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Posjetili smo vinariju Tomaz u Motovunu

U srcu Istre, s pogledom na pitoreskni Motovun, smjestila se obiteljska vinarija Tomaz iz koje dolaze samo vrhunska vina, energična i karakterna koliko i okruženje u kom nastaju.

Iz svake kapljice pršti ljubav i znanje čovjeka koji ih je stvarao, a kušati ih upravo u njegovom društvu, uz tradicionalnu istarsku hranu nastalu u kuhinji njegove obitelji, poseban je doživljaj.

Vinarija Tomaz, Motovun

Dočekom uz jagode i Pjenušac Rosé Extra Dry započela je naša vinska priča kod Tomaza, koji je ovu, a i sve buduće kapljice koje smo kušali upotpunio zanimljivim pričama o nastanku njegovih vina.

Kako je etiketa puno, a svaka otvorena butelja pričala je svoju posebnu i zanimljivu priču, tako je i lista vina koja smo probali poduža. Naš se domaćin pobrinuo da svaku čašu poprate i domaći istarski zalogaji. Probali smo tako izvrstan istarski pršut (kakav samo kod mesara na stolu možete naći), fritaju sa šparogama (ubranim nedaleko od stola), gulaš od vepra (domaćin je i strastveni lovac), a divno druženje zasladili zapečenim palačinkama s domaćom skutom.

Vinarija Tomaz, Motovun

Uz sve te delicije i više nego zanimljiv razgovor vino je savršen i neizbježan dio atmosfere, a naravno i razlog zašto smo tu, pa samo tako nakon pjenušca uživali i u drugim vinima vinarije Tomaz: rosé Flaminio 2019, malvazija Avangarde 2019, malvazija Sur lie 2019, Sauvignon blanc 2019, macerirana malvazija Sesto Senso 2017, Sesto Senso 2015., crna malvazija Nera 2015, crna malvazija Nera 2015 odležala pod morem, Merlot Silente 2015, Teran Barbarossa 2015, teran prosušenih bobica Barbarossa Superior 2017, muškat bijeli izborna berba prosušenih bobica Viktorija 2017, ali i neka vina iz podruma, koja, iako su još u bačvama, pokazuju potencijal i kvalitetu svojstvenu za Tomazeva vina, a među njima i malvaziju berbe 2019 od koje će se raditi novi pjenušac vinarije Tomaz.

Vinarija Tomaz, Motovun - crna malvazija Nera, odležala pod moremVinarija Tomaz, Motovun - crna malvazija Nera, odležala pod morem

Kako priča Klaudio Tomaz, tradicija pravljenja vina u njegovoj obitelji seže još u davnu 1918. godinu kada je djed Petar Tomaz preuzeo od svojih predaka vinograde i počeo praviti vino. U to vrijeme proizvodile su se znatno manje količine, dovoljne za kućne potrebe. Obitelj se tada primarno bavila mesarstvom.

Otac Bruno Tomaz nastavio je znanje prenositi na nove generacije, a 2009. Klaudio Tomaz prepoznao je potencijal istarskih vina i hrabro se upustio u vinsku avanturu koja je sada obiteljski posao.

Vinarija Tomaz, Motovun - Antonio, Bruno i Klaudio TomazVinarija Tomaz, Motovun - Antonio, Bruno i Klaudio Tomaz

Danas, Klaudio Tomaz svoju ljubav i znanje o vinarstvu prenosi na sina Antonija. Težak i neprekidan rad, godinama prikupljano znanje, zaigranost, mašta i strast prema vinu recept su za uspjeh ovog velikog vinara.

Podrumi obiteljske vinarije odražavaju znanje, ljubav i pažnju s kojom Klaudio Tomaz stvara svoju čaroliju u boci od poznatih i za Istru tipičnih sorti. Obići vinariju i uživati u vinima koja je domaćin s posebnom strašću stvarao uz njegovu gostoljubivost poseban je doživljaj.

Vinarija Tomaz, Motovun

U podrumu su većinom inox bačve od 1000 do 6000 litara i manjim djelom hrastove barrique bačve, no može se naći i poneka velika drvena bačva od murve i akacije. U drvenim bačvama odležavaju sorte poput terana, merlota i malvazije.

Svestrani Tomaz će za sebe reći da nije školovani vinar. Vino je odlučio i naučio raditi na vlastitom iskustvu i instinktu, poštujući tradiciju proizvodnje svoje obitelji.

u podrumu vinarije Tomazu podrumu vinarije Tomaz

Kod Tomaza nastaju samo vrhunska vina. Vinogradi se protežu na više od 20 hektara, a zastupljenost crnih i bijelih sorti je jednaka. Dominiraju autohtone istarske sorte: malvazija, teran i muškat.

Nasadi su najvećim djelom dosta mladi, a na nešto starih nasada nalazi se teran. Teran je ujedno i sorta koju ovaj izvrsni istarski vinar, maslinar, mesar i još mnogo toga, proizvodi i baštini s iznimnom pažnjom.

Vinarija Tomaz, Motovun

Godišnja proizvodnja je do 150 000 butelja, a mikro-klimatski uvjeti na spoju mediteranske i kontinentalne klime idealni su za nastajanje ovih vina posebne i intenzivne arome koju morate kušati.

Tomislav Stiplošek: Moje viđenje vinarije Tomaz

Motovun je definitivno jedna od najboljih vinskih regija, ne samo u Istri. Oko Motovuna je sudar morske i kopnene klime što stvara izuzetnu mikroklimatsku regiju pogodnu za uzgoj vinove loze. Naravno, tu je bitan dio rijeka Mirna ili, bolje rečeno, njena dolina. Da ne  objašnjavam previše, bitno je tu konstantno strujanje zraka , razlike u temperaturi tijekom dana i noći i da ne nabrajam dalje; zato su prvenstveno motovunski terani fantastični i drugačiji. Sam Klaudio Tomaz je jedan od najstrasnijih vinara koje znam. Jednom prilikom sam ga nazvao Gandalfom iz Motovunske šume i još uvijek tako mislim. Naime, jedan primjer... On svoje malvazije s raznih položaja vinificira odvojeno i, kad su spremne, degustacijom slaže najbolji blend i tako nastaje poznata malvazija Avangard. Klaudio nije školovan vinar, ali ima izuzetan instinkt za napraviti odlično vino. Jednom prilikom bio sam s njim u podrumu i iz raznih tankova slagali smo tu čuvenu malvaziju... Više iz ovog tanka pa još malo iz ovog i na kraju smo dobili fantastičan rezultat. Bilo je to nezaboravno iskustvo. No ono u čemu on posebno uživa su macerirana i  odležana vina i to radi više nego savršeno. Naravno tu ćemo izdvojiti Sesto Senso kao fantastično vino. Izuzetno me raduje da njegov sin Antonio stasa u odličnog vinara i već daje naslutiti da će možda i nadmašiti oca, ali meni je bitno da će Antonio pomalo preuzeti proizvodnju tako da će Klaudiju ostati dovoljno vremena  da se "igra" maceratima i raznim odležanim varijantama i  zato vjerujem da u tom segmentu od Klaudija možemo očekivati neke svjetske senzacije.

Vinarija Tomaz, MotovunVinarija Tomaz, Motovun

Osobna karta vinarije:

Adresa: Kanal 36, 52424, Motovun, Istra, Hrvatska

Tradicija proizvodnje vina u obitelji od 1918. godine

Vinogradi: 22 hektara

Sorte: malvazija istarska, teran, muškat, crna malvazija, merlot, sauvignon blanc

Godišnja proizvodnja: do 150000 butelja

Etikete: blanc de noir pjenušac od terana Pier; pjenušac Rosé Extra Dry; rosé Flaminio; svježa malvazija Avangarde; Sauvignon blanc; macerirana malvazija Sesto Senso; Crna malvazija Nera; merlot Silente; teran Barbarossa; poluslatki muškat bijeli Dolce Anima; muškat bijeli izborna berba prosušenih bobica Viktorija; teran prosušenih bobica, Barbarossa Superior.

Kušaona: U sklopu podruma nalazi se i kušaona koja može primiti do 25 ljudi; primaju rezervacije.

G.E.T. Stars oznaka: Jedna G.E.T. zvjezdica

Web adresawww.vina-tomaz.hr

Tomislav Stiplošek i Klaudio Tomaz - dodjela G.E.T. Stars oznakeTomislav Stiplošek i Klaudio Tomaz - dodjela G.E.T. Stars oznake