Treće izdanje Zadar Wine Festivala proteklo je više nego uspješno.
Prvi čovjek ovog festivala, Ivan Stiblik, pokazao je da vrlo dobro zna što radi, ali još važnije - pokazao je da zna slušati ljude oko sebe jer je manje-više sve nedostatke na koje smo ukazali prošle godine, ove ispravio. No idemo mi nekim redom, kako obično moje recenzije festivala i budu pisane.
Dakle...
Vizualna postavka festivala
U tom segmentu, ovo je jedan od dva, tri najljepša festivala u državi. Naravno, veliki plus mu daje prostor, jer je Arsenal fantastičan vinski prostor. Odlična ideja je i to što su stolovi u prizemlju bili u crnom, a na galeriji u bijelom, tako da se time još više naglasila posebna dimenzija prostora koji je odvojen, a opet imate osjećaj da je sve to jedan prostor. Promijenila se i postavka stolova u prizemlju i ova nova je puno bolja. Sam festival ne pršti od previše reklamiranja samog sebe, tako da je sve vrlo decentno i pomalo minimalistički uređeno, ali vizualno izuzetno lijepo.
Organizacija festivala
Sama organizacija je jako dobra. Manje-više ispunjene su sve želje vinara tako da nema nekih velikih primjedbi izlagača. No ipak, tu su se potkrale i najveće greške. Na žalost, osoblje koje je radilo na festivalu bilo je poprilično needucirano što se samog festivala tiče.
Naravno da smo pitali organizatora - Zašto? Nažalost, osoblje koje radi na festivalu zaposleno je u samom Arsenalu i dolazi "u paketu" s najmom prostora tako da zapravo do samog početka organizator niti ne zna tko od ljudi dolazi u smjenu. Naravno da je to veliki problem, tako da se odmah rodila ideja o nekom info pultu za sljedeću godinu pa da svi mogu dobiti brze i točne informacije.
Druga je greška bila na radionicama. Naime, ove su godine radionice izmještene u hotel Bastion, odmah pored Arsenala i to nije loša ideja, ali većina ih je osjetno kasnila... Bilo zbog organizacije ili zbog publike, nije ni bitno; na tom segmentu treba ozbiljno poraditi jer taj dio festivala je izrazito stručan i mora biti savršen.
Izlagači
Izlagača je bilo osjetno više nego prošle godine i bila je zastupljena cijela Hrvatska. Naravno da smo kušali odlična vina, a bilo je tu i piva, rakija i gastro delicija... Uz izlagače zadarskog kraja, bili su tu vinari iz cijele Hrvatske, posebno cijele Dalmacije.
Moslavinu je dostojno, s više izlagača, predstavila udruga Škrlet.
Bile su tu i standardno odlična vinarija Perak i vina Barundić; jednostavno morate stati kod Kolarića i probati barem pjenušavi Coletti. Nasuprot ove plešivičko - slavonske kombinacije bila je ekipa iz Istre; e, tek tu ste u problemu... Zašto u problemu? A, eto, krenete od Marijana Armana pa je tu Ana Ritoša sa svojim rozeom, odmah pored je vinarija Tomaz pa vina Laguna... Okreneš se, a ono, vina Fakin i Deklić i da ne nabrajam dalje, jer sigurno sam još jako dobre vinarije izostavio, a nemoguće je da ovdje nabrojim više od stotinu izlagača.
Kako na svakom festivalu izdvojim nešto što me se posebno dojmilo, tako ću i za ovaj.
Prvo, imali smo ozbiljno kušanje na štandu starog vinskog vuka, Davora Zdjelarevića. Kušali smo prvo novu liniju "Z light" i mogu reći da je opet pogodio; odlična, lagana vina, nižih alkohola, koja su odlična za restorane, ali za recimo noćne klubove ili ljetne, morske priče na plažama. Fina izbalansirana vina; ništa pretenciozno, ali nimalo banalno - ta linija bi mogla biti veliki ljetni vinski hit.
Naravno da smo probali i ostatak njegove ponude, a svakako treba izdvojiti Muškat iz 2010. Savršeno, suho vino, za koje će malo tko na prvu reći da je muškat i, naravno, crni i bijeli Nagual. Oni koji su probali ta vina, znaju, a oni koji nisu- moraju probati. To se ne može opisati, to se jednostavno mora probati. Mogu reći da ovaj, "novi" Zdjelarević, koji nije više ograničen lokacijom vinarije ni sortama, u stvari, nije ograničen ničim, a mašte mu nikad nije nedostajalo, sada se neopterećeno igra, stvara kupaže koje nekima ni ne bi pale na pamet, stvara ono što najviše voli i radi svoja možda najbolja vina.
Druga vinarija koju moram spomenuti je vinarija Deak s Komarne. To je vjerojatno najmanja vinarija na Komarni i oni svoja vina uglavnom prodaju kroz vile koje iznajmljuju, a nalaze se u samom srcu Komarne. Probao sam njihov Pošip i Plavac mali; dva odlična vina, pomalo drugačija od onog na što smo navikli od tih sorata, ali jako dobra. Posebno me se dojmio plavac koji ima niže alkohole, nije jako taničan, iznimno lijepo izbalansiran; jako ugodno i pitko vino i to vino kojeg možete popiti i nekoliko čaša za ručkom, za razliku od većine jakih i robusnih plavaca. No, o njima više u nekoj od sljedećih reportaža.
Na kraju, publika.
Imam osjećaj da je publike bilo neznatno manje nego prošle godine, ali ništa zabrinjavajuće; opet je tu bilo dosta ljudi iz gastro sektora i vinske struke. Moram primijetiti da zadarska publika zapravo dolazi tek oko 18 sati; tako bi možda trebalo razmisliti o radnom vremenu festivala od, recimo, 15 - 21 sat, ali to je već na samom organizatoru.
Zaključak
Pričao sam s većinom vinara i većina ih je vrlo zadovoljna.
Naravno, ima i nezadovoljnih, ali to je sasvim u redu, jer ako su baš svi sasvim zadovoljni tada nešto nije u redu. Jedna vinarija se požalila na malu količinu poslovnih kontakata, ali ta vinarija već ima distributera za zadarsko područje; dakle oni su tu kao podrška svom distributeru; barem ja to tako vidim. On već ima poslovne kontakte, tako da ne vidim gdje je problem. Jedna se, mlađa, vinarija požalila da im ljudi nisu baš prilazili... Dakle, vi ste mlada vinarija, vi morate biti malo agresivniji u nastupu, vi morate prići ljudima, doprijeti do njih; nije više dovoljno samo staviti vina na stol i čekati. Vinari moraju malo razmišljati o svojem nastupu na festivalima, jer ne može organizator utjecati na baš sve. I da, rečenica koja me frustrira, "... ali znaš, na VINOcomu..." Ma ljudi, Zadar nije Zagreb! Ni po količini ljudi, ni po bilo kojim drugim brojkama i nemojte sve uspoređivati s time, jer nije usporedivo.
Sve u svemu, ja sam zadovoljan. Zadar Wine Festival je definitivno među ponajboljima u državi. Ima mjesta za napredak i sigurno će napredovati, tako da... Vidimo se i sljedeće godine!
Ima nešto što posebno želim napomenuti. U isto vrijeme održavao se i "Tuna, sushi i wine festival", u organizaciji Zadarske županije i japanske ambasade, uz veliku pomoć tvrtke gospodina Gotovine. Početna, gala večera tog festivala bila je dan prije Zadar Wine Festivala. Bili smo tamo i bilo je odlično, ali gospodo, micali ste datume i jednog i drugog događaja, u koječemu se preklapaju i čak su i građani Zadra bili prilično zbunjeni informacijama oko tih događaja, a kamoli tek stranci. To je nešto o čemu turistička zajednica Zadra mora voditi više računa. Imate dva odlična događaja i umjesto da ih oboje iskoristite ili da nađete način da se oni nadopunjuju, vi ih konfrontirate. Na to bi u budućnosti trebalo više paziti.
I još...
Treba napomenuti da je kao najava Zadar Wine Festivala održana manifestacija "10 dana restorana", u kojoj su vodeći zadarski restorani nudili posebno osmišljeni jelovnik koji uključuje 3 slijeda hrane i čašu vina zadarskog vinara po cijeni od 110 kn. Sudjelovali su: Art Hotel Kalelarga, Bon Appetit, Bruschetta, Groppo, Konoba Skoblar, Kornat, Nostalgie, Pašta & Svašta, Pet bunara i 2 Ribara. Neke od njih smo i mi posjetili za vrijeme boravka u Zadru, ali o njima u drugom tekstu.
Popis stručnih radionica koje su održane u sklopu ovogodišnjeg Zadar Wine Festivala:
Subota, 6. 4. 2019.
- Dva lica regije Villány – vina mađarske regije Villány, predavač: Gyorffy Zoltán
- Škrlet, prijatelj mediteranske kuhinje, predavač: Tomislav Jakopović
- Vina Laguna - prezentacija premium linije Festigia, predavač: Filip Savić
Nedjelja, 7. 4. 2019.
- Atrox Champagne Corner - degustacija šampanjaca boutique vinarija pod vodstvom Filipa Savića
- Sljubljivanje vina i sira, predavač: Filip Savić
- Champagne and prosecco, predavač: Jo Ahearne, Master Of Wine