Četvrtak, 06 Lipanj 2013

Kako miriši plava agava?

Napisao: 
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Kako miriši plava agava?

Trgovina Mohor predstavila nam je svoju novu akviziciju. Radi se o prestižnom brandu Patron, koji je sada po prvi puta u Hrvatskoj.

Okupljenim novinarima kojih, kao i inače kod našeg domaćina Mohora, nije nedostajalo, obratio se Luca Cardillo, brend ambasador Patron Spirit Interantionala.

Kako je većina okupljenih novinara ipak stručnija u vinskoj priči, tako je za sve ovo bilo pomalo novo iskustvo.

Probali smo pet vrsta pića Patron Spirit Interantionala i mene osobno najviše se dojmio Pyrat rum, jedno sasvim novo otkriće, ali krenimo redom:

Tvrtka Patron osnovana je 1989. kada su dvojica vizionara, John Paul deJoria i Martin Crowley utemeljili kompaniju Patron spirits s jednom vizijom: proizvoditi najbolju tequilu na svijetu. Kombinirajući tradicionalne tehnike s modernima kreirali su prvu svjetsku ultra premium tequilu. Danas imaju 12 destilerija s 1300 zaposlenih, a godinama se za proizvodnju koristi isti recept glavnog destilera, Francisca Alcaraza.  Proces proizvodnje započinje sa 100% Weber plavom agavom, iz primarne uzgojne regije Jalisco Mexico, a karakterizira je predanost visokoj kvaliteti ručne izrade.
Patron je danas jedan od najpoznatijih svjetskih luksuznih brandova u ovoj kategoriji. Svojom jednostavnošću, stilom i elegancijom obara rekorde u prodaji, nagrađen je brojnim nagradama i dostupan u više od 140 zemalja svijeta.

Jedan od najzabavnijih  trenutaka prezentacije svakako je bio kada je naš prezenter pitao sve prisutne osjete li specifičan miris plave agave. Vjerojano vam je jasno da malo tko od nas zna kako miriši agava, a kamoli plava. Tequilu, kao piće  koje u Hrvatskoj i nije prezastupljeno, nismo imali baš s mnogočime usporediti, ali između „obične“ tequile i one odležane, meni osobno bolja je ova druga. Liker od kave, iako jako dobar, ne spada u sam vrh mojih želja. Vodka klasična, lijepa, pitka, ali rum... Rum je čista senzacija. Očekivao sam nešto puno oštrijeg mirisa, s puno više alkohola, onako robusno i jako, a dobio sam profinjeno, odlično, elegantno piće izraženih aroma hrasta s notom naranče, a na okus se osjeća i malo vanilije, u čaši iznimno bogate žute boje.

Tvrtka Patron Spirit Interantional jedanje od vodećih  brandova alkoholnih pića. Ulažu mnogo u reklamu. Ono što prvo upada u oči je dizajn svakog pojedinog pića, to jest njegove boce. Perfektno izvedeni dizajn u kojem je paženo do najmanjeg detalja. Koliko pažnje posvećuju svojim proizvodima govori činjenica da sve boce imaju isključivo plutene čepove, rađene od najboljeg portugalskog pluta.
Kako znamo da se kod pluta može dogoditi da piće ima miris, kao se to kaže „po čepu“ zbog razvoja bakterije u plutu, a svaka boca Patron pića ima numeriranu, ručno pisanu oznaku, proizvođači su svojim kupcima poručili: „Vi pijete najbolja pića. Nađete li bocu s takvom greškom, javite nam broj boce i mi ćemo ju zamijeniti.“

Ljudi koji piju Patron pića ne samo da piju odlične proizvode, već time pokazuju da znaju što žele i da imaju visoke standarde.  Možemo slobodno reći, da ta linija spada u domenu proizvoda koje nazivamo statusnim simbolima. Naravno, sve to nosi i svoju cijenu koja nije mala, ali za ovu kvalitetu nije ni prevelika.

Zahvaljujemo našim domaćinima koji se trude, uvozom ovakvim odličnih pića, postaviti nas u rang sa svijetom.

Prije kratkog popisa pića koja smo degustirali, moja kratka preporuka: Pyrat rum, dobra kubanska cigara i zalazak sunca, recimo na Korčuli ili Hvaru.Na Hrvatskom tržištu od nedavno se nalaze:

Patron Silver tequila 

Savršeno ultra premium bijelo jako alkoholno piće. Patron Silver tequila proizvedena je od najfinijih 100 % Weber plavih agava. Ručno izrađena u malim serijama. Profinjena i meka što je čini pogodnom za miješanje u raznim koktelima. Svaka boca je individualno ručno izrađena i numerirana od recikliranog stakla.
Svijetla, kristalno jasna tekila sa aromom svježe agave i nagovještajem  agruma, omiljeno je piće svim dobrim poznavaocima  tekile diljem svijeta, i miješa se besprijekorno u većini koktela.

Patron Aneja tequila 

Delikatna mješavina jedinstvene odležane tequile. Odležane u malim bijelim hrastovim bačvama minimalmno 12 mjeseci. Slično kao i u proizvodnji vina svaka berba Patron Aneja pažljivo je uklopljena kako bi se proizveo mekan i prepoznatljiv okus tekile. Boce su ručno numerirane i proizvedene od recikliranog stakla.

XO Cafe tequila 

XO Cafe izvanredan je spoj ultra premium Patron Silver tequile i čiste prirodne esencije vrhunske kave koja potječe iz dvije države u Meksiku, Veracruz i Chiapas. Suhog je, a ne slatkog okusa kao većina nisko profiliranih likera od kave. Patron XO Cafe odličan je za ispijanje kao vrhunski sastojak koktela ili jednostavno kao ukusni preljev za deserte.

Pyrat XO Reserve rum 

Ultra premium Pyrat XO Reserve rum je kompleksan a opet lagani spoj pažljivo odabranih odležanih rumova proizvedenih na Karibima. Pyrat je majstorska mješavina povezana kako bi bila elegantna, uglađena i ukusna. Pyrat XO Reserve odlikuje se bogatom žutom bojom i aromom na hrastovinu.
Okus mu je kompleksan spoj hrastovine, vanilije, naranče i lagane šećerne trske.

Ultimat vodka

Ultimat vodka jedna je od najosebujnijih vodki na svijetu. Proizvedena u rodnom zavičaju vodke-Poljskoj. Ultimat je jedina vodka destilirana iz obje žitarice ( pšenice I raži ) I krumpira s odmakom od tradicionalnog procesa proizvodnje prema kojem se upotrebljava samo jedna vrsta žitarice.
Rezulat takvog načina proizvodnje je suptilan okus, uglađena tekstura I bogata kompleknost neuobičajena za većinu vodka. Ultimat vodka punjena je u kobaltno plave kristalne boce.

Galerija fotografija:

Prezentacija tvrtke i kako se pije tequila (eng): {mp3}2013-06-05 Parton u Miva galeriji vina{/mp3}

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".