Ponedjeljak, 27 Svibanj 2013

Urbanovo 2013

Napisao: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Međimurje je vinska regija s izrazito velikim potencijalom. To što njihova vina nisu poznatija i zastupljenija kod potrošača, posljedica je isključivo nedovoljne promidžbe.

Međutim i to se mijenja.

Tako je ove godine njihov vinski festival Urbanovo posložen u tri cjeline i održan kroz tri vikenda. Vrijedni Međimurci započeli su 11.5. s Vinskim balom, a završili 25.5. Danima otvorenih podruma.

Glavni događaj održavao se 17. - 19.5 u Štrigovi. Naime, tamo je održana smotra vinara, točnij „Festival Pušipela, Bajkovitih okusa i sajam vinarske i vinogradarske opreme“. Sam festival bio je osjetno veći nego prošle godine, s više izlagača, ali i ono što je najvažnije - u popodnevnim satima posjetitelji su u velikom broju pristizali na festival, a na broju gostiju mogli bi im pozavidjeti i neki veći vinski festivali koji su ove godine podbacili.

Na samom festivalu moglo se probati puno toga. Naravno, najzastupljenije vino bio je Pušipel, njihova županijska robna marka. Ono što nas posebno veseli je činjenica da su od Pušipela počeli proizvoditi i pjenušac, a oni koje smo probali su sasvim obećavajući. Moglo se probati i nekoliko odličnih crvenih vina koja svojom kvalitetom pokazuju da je to jedan od pravaca na koje međimurski vinari trebaju ozbiljno misliti. Od velikog broja delicija svakako treba izdvojiti bučino ulje, odličan proizvod po kojem Međimurje postaje sve poznatije. Iznimno je bitna činjenica da su ove godine organizatori na samom festivalu pripremili stvarno odlične vinske radionice s isto tako odličnim temama - od predstavljanja međimurskih predikata, preko radionice o budućnosti Pušipela, do odlične ideje radionice na terenu, u podrumu Štampar, gdje su za novinare i mlade vinare radionicu održali prof. Romana Lekić i Rudi Grula na temu „kako animirati gosta u podrumu“. Uz već navedene, i ostali predavači po našem mišljenju, odabrani su vrlo pažljivo i pomno. Treba svakako izdvojiti Darka Baretića i Aleksandra Noršića, koji su tim radionicama dali jednu novu dimenziju. A kada kažemo da je kulinarski show vodio i Branko Ognjenović, to svakako pokazuje koliko se podigla razina Urbanovog, za koji više nikako ne možemo reći da spada u lokalne vinske fešte.

Da vinari iz udruge Hortus Croatiae razmišljaju pametno i realno, pokazuje i činjenica da su shvatili potrebu medijske zastupljenosti pa su ove godine na Urbanovo, u suradnji s udrugom G.E.T. doveli grupu eminentnih hrvatskih eno gastro novinara.

Naši odlični domaćini iskoristili su priliku i proveli nas kroz niz iznimno lijepih podruma i posebno pripremljenih degustacija za novinare. Posjetili smo tako podrume: Štampar, Hažić, Boris Novak, Tomšić, Dvanajščak Kozol. Vinarija Cmrečnjak prezentirala je svoja ina uz ručak u restoranu Cuvee. Posjetili smo i bačvariju Pozvek, jednu od najvećih bačvarija Hrvatske.

Širinu mogućnosti turističkog Međimurja pokazali su nam odabirom smještaja. Naime, boravak u toplicama Sveti Martin na Muri u svakom pogledu je izniman događaj.

Naš posjet Urbanovu završili smo u iznimnom hedonističkom okruženju. Naravno, večera je bila u najboljem međimurskom restoranu, Maloj Hiži.

Za odlazak na Urbanovo morat ćete pričekati slijedeću godinu, ali posjetiti Međimurje možete već sada. To je, po svemu sudeći, destinacija budućnosti. Već sada smo vidjeli velik broj biciklista, mahom iz Austrije i Slovenije, a biciklisti su, kažu naši turistički djelatnici, relativno nova, ali iznimno kvalitetna turistička skupina. Oni su, eto, već prepoznali Međimurje, a i Međimurje je prepoznalo njih.

Tako da je naša preporuka, u svakom slučaju: upoznajte Međimurje i nećete požaliti.

Galerija fotografija:

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".