Četvrtak, 10 Siječanj 2019

Vinarija Kusić – budućnost vinskog turizma u Zmajevcima

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Vinarija Kusić – budućnost vinskog turizma u Zmajevcima

"Čovjek snuje, a Bog određuje" - stara je narodna izreka, a ako tražite primjer za nju, tada je to definitivno Pero Kusić. No da bi shvatili o čemu pričam, moramo ići redom.

Pero KusićPero KusićNjegovi su preci porijeklom iz Hercegovine, otkuda je jedan od njih krenuo u potragu za boljim životom. Tko zna kamo je naumio i dokle, ali ga je, kako kaže Pero, snijeg zaustavio u Kupresu pa tako tu i ostali. Ako pitate Peru odakle je; naravno - s Kupresa. 

Kada je završio srednju školu, krenuo je u Zagreb na fakultet, ali je, eto, sjeo u krivi autobus i završio u Osijeku. Kad ga pitate "Kako to?", kaže "A što sam ja znao? Najdalje što sam putovao, bilo je do Bugojna.", ali i to će se kasnije pokazati važnim, jer tamo je upoznao svoju suprugu.

No vratimo se mi Osijeku. Tu Pero upisuje agronomiju, ubrzo odlazi u vojsku pa se opet vraća u Osijek, a po završetku studija dobiva radno mjesto kao nakupac stoke u jednoj tadašnjoj tvrtki, ali ni to ne ide glatko... Njegov protukandidat se žali pa Peru stavljaju na led dok ne riješe taj problem.

Vinarija Kusić, ZmajevacVinarija Kusić, ZmajevacTako on, umjesto da radi u Hrvatskoj, vraća se u Kupres. Kad su mu javili da je radno mjesto spremno njemu se nije išlo, jer se u međuvremenu oženio, zasnovao obitelj i počeo raditi na farmi u Kupresu. Kasnije je pokušao nešto raditi u Švicarskoj, ali od toga je brzo odustao. Tako dolazimo i do početka rata na ovim prostorima; ljudi odlaze s Kupresa pa tako i obitelj Kusić, koja seli u Split.

Tu kreće njegova impresivna, mada opet, nekim slučajnostima pokrenuta, karijera građevinskog poduzetnika. Stvara Pero zaista impresivnu tvrtku koja, na žalost, doživljava svoje loše dane, kao i većina građevinaca u kaosu hrvatskog biznisa. Obitelj potom dolazi u Osijek, koji je Peri, izgled,a suđen i nastavlja s radom, ali u bitno smanjenom obliku. Sada već dolazimo do nama bitnog dijela.

vinarija Kusić, Zmajevac

Kako je agronom po struci i u duši, a bavi se graditeljstvom, tada ne čudi da se Pero zainteresirao za ruševne podrume u Zmajevcu, točnije u ulici Katolički surduk. U to doba je tamo bila šikara i jedva se moglo probiti do podruma. Perina ideja je bila stvoriti mirnu oazu za kartanje sa društvom i bijeg iz grada. No kao i uvijek do sada, Pero je mislio jedno, a dogodilo se drugo. Društvo je bilo oduševljeno obnovljenim kušaonicama, ali sve češće se čulo "Još da imate svoje vino..." i tako je krenulo. Počelo je s jednim hektarom, onako, za sebe i malo pomalo ubrzo je to postalo 5 – 6 hektara vinograda i jednostavno nije bilo druge, već krenuti u izgradnju podruma.

vinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevac

Danas je to količina od nešto preko 100 000 litara, jer... "Čovjek snuje, a Bog određuje."

Društvo je sve više dolazilo na vinske degustacije i odličnu hranu, a sve manje na kartanje i shvatio je Pero - turizam je ono za što je njega netko gore predodredio.

Pero KusićPero Kusić

Vina su dobra, tehnički odlično odrađena, sortna i vrlo užitna, ali ne bih ja puno o vinima; to morate doći i probati. Mene je oduševio turistički segment. Kuće za smještaj su uređene na vrlo visokoj razini; to se vidi na svakom dijelu. Kao prvo, nisu prenatrpane; imate prostora. Vidi se da su u obnovi korišteni odlični materijali. Izuzetno je dobro odrađena simbioza tradicije i modernih tehnologija. Tradicije taman toliko da vas podsjeti gdje ste, a opet imate sve blagodati modernog stanovanja. Čistoća i održavanje su na visokoj razini, tako da: boravak kod obitelji Kusić - za svaku preporuku.

Danas obitelj Kusić ima cca 35 mjesta za spavanje i dvoranu koja prima 70-ak ljudi. Onako, za neki, kaže Pero, kongresić.

vinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevac

Naravno, doručak je nešto što svakako trebate doživjeti - barem jednom u životu. Domaći naresci, voće i povrće i naravno domaća jaja i... Kada vam to spreme ne svježem Baranjskom zraku, na terasi, to je posebno iskustvo.

Naravno, degustaciju Perinih vina morate proći, a vjerujte, degustacija s Perom... E, to je doživljaj za sebe! Kad ga slušate, sve to izgleda tako jednostavno i lagano pa malo, pomalo uđete u neki njegov svijet; to su iskustva koja ostaju zauvijek. Pero je stvarno za broj veći od svih koje poznajem; baš velik čovjek, ali ista takva mu je i duša - velika i meka. Nevjerojatna je ta njegova srdačnost i radost života s kojom prima goste i da, tu ste kralj - tako ćete se osjećati dokle god ste njegov gost.

vinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevacvinarija Kusić, Zmajevac

Turizam u Baranji je još donekle u početku; ima tu još puno posla, ali trude se. Turistička zajednica još mora puno toga uraditi; pritom mislimo na razne programe koji će dovoditi ljude u ovaj raj na zemlji. Naravno, treba puno više marketinga i reklame i to ciljanog marketinga; nije dosta dati reklamu u dnevne novine i to je to. Današnji turisti iznimno cijene personalizaciju turizma; to više nije moda, to je standard, a to turizam kakav gaje Kusići itekako može pružiti.

I eto, htio je Pero svašta u životu, ali on i još neki... Oni su budućnost turizma u Baranji.

Vinarija Kusić, Zmajevac

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".