Notice: Trying to get property 'class' of non-object in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 323
Petak, 02 Studeni 2018

Aronia cup 2018

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Aronia cup 2018

Svi mi koji se na ovaj ili onaj način bavimo gastronomijom posebno smo vezani za ugostiteljske škole. Tako i mi iz G.E.T. Reporta nastojimo pomoći, kad god je to moguće, Ugostiteljsko-turističkom učilištu Zagreb pa smo, naravno, podržali i šesti Aronia cup.

Aronia cup

Zagrebačka ugostiteljska škola spada među najdugovječnije škole našeg kraja i tu su počeli mnogi današnji chefovi, barmeni, konobari... Da, tu je početak. Upravo zbog toga je itekako bitno kako te škole funkcioniraju. Mi smo turistička zemlja i gastronomija je tu itekako važan segment; bitno je kakvi će nam ugostiteljski radnici stupiti na tržište rada. Danas, zahvaljujući raznim TV emisijama, ali i općenito medijskoj gastro sceni i razvoju kulture stola, ipak dobar dio mladih upisuje ovu školu iz želje. Do nedavno, ta zanimanja nisu baš bila popularna pa su ih često upisivali oni koji nisu uspjeli pratiti svoje želje. Srećom, danas je slika nešto drugačija, ali još uvijek je premala pomoć države ili ministarstva ovim školama. Premalo se ulaže od strane države, posebice u praktični dio nastave. Da, znam da je to skupa priča, ali turizam i gastronomija su osnovna hrvatska djelatnost i ako se misle pratiti svjetski trendovi, moraju se pratiti od početka. Sreća pa je većina profesora i stručnih učitelja u tim školama izuzetno optimistična i entuzijastična pa se, naravno, improvizira kad god je to moguće - da se djeci ipak na neki način pokaže sve što treba.

Aronia cupAronia cup

No vratimo se mi temi. Aronia cup - odlično osmišljena smotra učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola u pripremi funkcionalne hrane i pića. Dakle, sudionici imaju zadatak napraviti jela od određenih namirnica, svake godine zadane su druge, a sve ostalo je stvar mašte. Naravno da svaka škola te namirnice priprema na različite načine, jer tradicija također utječe na razmišljanja. Istu namirnicu drugačije pripremaju u Splitu, a sasvim drugačije u Čakovcu ili Zagrebu. Tu i leži bît ovog događaja. Prvo, mladi budući ugostitelji okupljaju se na jednom mjestu, upoznaju se, a to će im u budućnosti itekako trebati. Drugo, sami rade nešto novo i kreativno, u zadanim okvirima, što i jest na neki način bît ugostiteljstva, ali upoznaju se s radovima i pristupom drugih, posebno iz drugih destinacija i tako na najbolji način šire svoje gastronomske vidike.

Aronia cupAronia cupAronia cupAronia cup

Takvih bi događanja trebalo biti još više. Zato moramo pohvaliti profesora Ratkajca, idejnog začetnika Aronia cupa ali i ravnatelja UTU-a Mladena Smodlaku, koji je to podržao; naravno i sve ostale koji su na bilo koji način uključeni u ovaj događaj.

Bitna je činjenica da se tu uvijek održe i neka predavanja i tematske radionice na kojima u pravilu gostuju bivši đaci danas cijenjeni u svom poslu. Tako je radionicu za barmene na ovogodišnjoj Aroniji vodio poznati barmen Mario Majcen.

Aronia cupAronia cupAronia cupAronia cup

Nastavnik Mladen Marušić održao je kvalitetno i edukativno predavanje "Vegetable comfort food".

Aronia cup

Vidi se i napredak u organizaciji od prve pa do ove, šeste. Svaka je malo bolja i to je fantastično. Pogotovo kad znamo s kakvim budžetom rade. Naravno, uvijek postoji i mjesta za napredak. Meni osobno fali prisustvo desetak vlasnika ili voditelja nekih boljih restorana kao gostiju u završnom dijelu prezentacije - da već tu možda zamijete neke svoje buduće suradnike. I volio bih da sama prezentacija bude mrvicu drugačija, da kod iznošenja hrane na prezentacijski stol izlaze škola po škola i da netko od đaka u dvije ili tri rečenice prezentira što su pripremili. Tako bi stavili učenike u prvi plan, a istovremeno im je to vježba prezentacije svojeg rada pred širom publikom, što je jako bitan detalj u ugostiteljstvu.

Aronia cup

Ovogodišnje zadane namirnice su bile kruške, vrganji, bundeve, kesteni i kukuruz, objedinjene pod nazivom "Top 5 namirnica".

Aronia cupAronia cupAronia cup
Aronia cupAronia cup

Na kraju, treba pohvaliti organizatore na ideji što ovo nije natjecanje, već revija na kojoj svi dobiju svoje diplome za sudjelovanje, tako da nema pobjednika i poraženih. Još će puno puta u životu ta djeca biti i pobjednici i poraženi, a u ovom trenutku im dobro dođe poticaj da idu dalje.

Aronia cupAronia cupAronia cupAronia cup

I da, radujemo se sljedećem Aronia cupu.

Galeriju fotografija s ovogodišnjeg Aronia cupa pogledajte na linku: Fb galerija

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".