Subota, 26 Svibanj 2018

WoW & Agris

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
WoW & Agris

Jedna od naših najmlađih vinarija definitivno je vinarija Agris. Mala obiteljska vinarija koja je krenula kao hobi, smještena je trenutno u Rakovom potoku. Bračni par Jadranka i Boris Lešić prije 10-tak godina sigurno nisu razmišljali o svojem vinu, ali eto, život je htio drugačije. Jadranka je profesorica kemije koja je svoju energiju usmjeravala kroz rad u školi kako bi proširivala vidike mladim naraštajima. Boris je rođeni PR-ovac, još uvijek jedan od najboljih u državi. Vino je jedna od stvari u kojima oboje uživaju. Zbog vina su putovali svijetom, kušali, istraživali, upoznavali nove ljude i beskrajno uživali. Tako je, malo pomalo, došla ideja da naprave svoje vino.

Prije svega nekoliko godina, iz podruma je izašla njihova prva Agris Malvazija. Nakon toga i Graševina, a eto sada i Škrlet. Naime, njihova je ideja i način rada da rade samo autohtone (i udomaćene, kao graševinu) hrvatske sorte, što je za svaku pohvalu i to tako da nađu kooperanta od kojeg kupuju grožđe (to su u pravilu vinogradi na top pozicijama), dovezu grožđe u podrum i rade vino. Koncept je to koji im za sada itekako uspijeva.

Agris vinaAgris vina

Kada smo bili na prvom predstavljanju Agrisa i njihove malvazije, bilo je to u organizaciji udruge WoW pa je bio i red da i predstavljanje škrleta bude u istoj organizaciji. I to što se cijela priča smjestila u restoran RougeMarin City, poznatog chefa Marina Medaka, nije slučajno. Naime, oni su prvi prepoznali potencijal ovog vina i uvrstili ga u svoju kartu. O hrani koju sprema Medak ne treba trošiti riječi, tu djela govore sama za sebe; da nije među najboljima, teško da bi tako dugo opstao na sve zahtjevnijoj zagrebačkoj gastro sceni.

Agris Škrlet i zalogaji Marina Medaka (RougeMarin City)Agris Škrlet i zalogaji Marina Medaka (RougeMarin City)

Škrlet Agris je jako dobar - malih alkohola, izražene kiseline, ali vrlo ugodne; svjež i mirišljav, uvijek traži još jednu čašu. Da vinarija Agris ide u dobrom smjeru, govori i činjenica da su osvojili i vrlo prestižne nagrade, točnije brončane medalje na londonskim ocjenjivanjima vina IWC i Decanter.

Jadranka Lešić i Agris škrletJadranka Lešić i Agris škrletbrončana Agris graševinabrončana Agris graševina

Naravno, u cijeloj toj priči velika su pomoć i dvije kćerke, koje su se vrlo dobro snašle u svijetu vina. Družili smo se na festivalu u Zadru i u Rijeci i bile su odlične prezenterice svoje vinarije.

u društvu s Vanom i Petromu društvu s Vanom i Petrom

Planovi za budućnost? Vinarija Agris seli u Samobor, gdje se planira smjestiti proizvodnja, ali i kušaona. Tako će uskoro i Samobor dobiti jednu odličnu vinariju. No o tome ćemo opširnije kad ih posjetimo, kao i o Jadranki koja radi čuda u podrumu, jer ona je Agrisov enolog. Da, posao s vinom malo je premašio hobi; Jadranka je napustila posao u školi i posvetila se isključivo vinima. Možemo samo reći: hvala bogu na toj njenoj odluci. Dakle, više o svemu tome uskoro u velikoj reportaži o Agrisu - zaslužili su.

I da, čestitke WoW udruzi na još jednoj odlično organiziranoj vinskoj večeri.

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".