Nedavno je Vivat wine bar ugostio WOW-ice, a one same ugostile su vinariju Perak.
Vinarija Perak je relativno mlada kutjevačka vinarija s velikim iskustvom. Da, znam da rečenica čudno zvuči, ali je istinita. Dakle, Ivica Perak je dugi niz godina bio glavni enolog tvrtke Kutjevo d.d. i autor mnogih njihovih vinskih uspješnica. Pokretanjem svoje vinarije dobio je potpunu slobodu u kreiranju vina i to je vidljivo iz njegovih uradaka. Vina su čista, izražene sortnosti, vrlo pitka i užitna. Ivica svakom vinu pristupa s velikom pažnjom, tako mu ni alkoholi nisu visoki, ali nije pao pod utjecaj trenutne mode pa da su mu sva vina na 12%; ne, svako vino je brižljivo izbalansirano.
Stvorio je vina koja je publika prepoznala, samo što bi te publike trebalo biti više. Zato sad kreću u svojevrsnu marketinšku kampanju. Napravili su i redizajn etiketa tako da budu i vizualno prepoznatljivi. U toj marketinškoj priči glavnu ulogu je preuzela kći Maja i dobro joj ide. Naravno, kao i većina naših vinarija, tako je i vinarija Perak obiteljska priča - obitelj radi većinu posla; drugačije se vjerojatno i ne može. Tako su Ivicu i na ovoj prezentaciji podržali supruga Željka, kćer Maja i sin Ivan. Dok se Maja posvećuje marketingu, Ivan ocu pomaže u podrumu.
Izuzetno je bitno naglasiti rang cijena; izuzetno su prihvatljive i niže od većine vina te kvalitete. Želja je obitelji Perak da si većina naših građana može priuštiti butelju vrhunskog vina. Naravno, to je za svaku pohvalu i nadamo se da će financijski moći izdržati.
Uz njihova vina, uživali smo i uz odlične slavonske delicije, koje sami proizvode. Ivan Perak je posebno ponosan na svoj kulen, a i zalogaji iz Željkine kuhinje uvijek su itekako dobri.
WOW-ice, hvala vam što ste obitelj Perak dovele u Vivat wine bar! Naravno, posebne zahvale idu Stanki Miljković i Ivani Valić.
A eto što smo probali tu večer i kako je vina Perak prokomentirala Ivana Valić sommelierka i enologinja tvrtke Vivat fina vina:
Vrhunska graševina, 2016
Vrhunsku graševinu vinarije Perak krasi zlatnožuta boja sa zelenkastim nijansama. Vino je izrazito suho s izraženim voćnim i cvjetnim aromama. Bogatog je i skladnog tijela, izuzetno dobro odmjerene svježine i stvara potrebu za još jednim gutljajem. Razina alkohola iznosi 12,5%. Poslužuje se ohlađeno na 10 – 12 °C. Izuzetno se slaže s lakšim jelima od tamnijeg mesa, piletinom i najfinijom bijelom morskom ribom.
Graševina Mitrovac, 2016
Graševinu Mitrovac možemo slobodno nazvati zvijezdom vinarije Perak. Satkana je od grožđa s izdvojenog slavnog kutjevačkog položaja Mitrovac koje je idealno podneblje za proizvodnju ove vrhunske graševine. Ova vrhunska graševina je suho vino, zlatno-žute kristalno bistre boje. Karakterističnog je mirisa zelene jabuke. Puna, raskošna, kompleksna, slasna i užitna. Razina alkohola u ovom vinu iznosi 13%. Poslužiti ohlađeno na 10-12 °C.
Sauvignon blanc, 2016
Sauvignon blanc je macerirano, izrazito aromatično, svježe, mineralno, elegantno i skladno vino. Lijepe je zelenkasto-žute boje. Isprepliću se herbalne note bazge, tek pokošene trave s voćnim aromama breskve i koricom grejpa. Razina alkohola je 12,5%. Možemo ga poslužiti uz kravlje i kozje sireve neutralnog okusa, povrće s roštilja, morske plodove, ohlađeno na 10 - 12°C.
Rose, 2017
Rose je proizveden od pinota sivog, merlota i cabernet sauvignona. Lijepe je ružičaste boje s nijansama boje breskve. Karakteriziraju ga voćne arome nara, jagode, maline te crvenog bobičastog voća. Ovo je lijepo, karakterno, skladno, svježe i lepršavo ljetno vino koje možete poslužiti uz roštilj, ribu, tjesteninu i lagane ljetne salate. Razina alkohola je 12,5%. Poslužiti ohlađeno na 10-12°C.
Merlot, 2016
Merlot je vrhunsko suho crveno vino. Karakterizira ga rubinsko crvena boja s ljubičastim odsjajem. Osjeća se bogati miris crnog bobičastog voća te likerske višnje. Vino je harmonično, kremozno, s blago izraženim taninima. Nasadi merlota su izrazito mladi. Vino je čuvano i odnjegovano godinu dana u inox bačvama. Razina alkohola iznosi 13%. Poslužuje se na 18°C uz topla predjela, hladne mesne nareske i sireve, različita pečenja.
Graševina, ledeno vino, 2015
Berba grožđa za ovo vino bila je 7.1.2016. na temperaturi -12°C. Nakon fermentacije, koja je trajala gotovo godinu dana, dobiveno je vino s 13% alkohola i 57,5 g/l neprevrelog šećera. To vinu daje specifičan okus predikatnog vina. Vino je slamnato žute boje, kremozno, bogato u okusu. U isto vrijeme, ukupna kiselina je 7 g/l što vinu daje svježinu i još uvijek aromu graševine. Poslužiti rashlađeno na 8°C kao aperitiv ili uz slastice.