Petak, 09 Lipanj 2017

Vinistra 2017 - Teran se vratio kući

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Vinistra 2017 - Teran se vratio kući

Vinistra. Hrvatski klasik među vinskim festivalima.

To je festival na koji redovito dolazi puno stranaca, što naravno proizlazi iz dugogodišnjeg rada cijele istarske regije. Nije bez razloga Istra vodeća regija u zemlji, kada su u pitanju vina i maslinova ulja ili što je nama, u G.E.T.-u, još bitnije - eno-gastro turizam.

Vinistra je, recimo to tako, samo glamurozan ulaz u sezonu. To je mjesto i vrijeme za pokazivanje novih vina, ulja ili recimo novog gina...

Karbun, gin destilerije Aura, je fantastičan i ostavio je na mene izuzetan dojam. Nadam se da će tu kvalitetu prepoznati i hrvatski barmeni i uvrstiti ga u svoje koktelske majstorije.

Vinistra 2017Vinistra 2017

Za razliku od nekoliko prošlih godina u kojima mi je Vinistra imala pomalo sivkast ton, ova je bila puna entuzijazma i lepršavosti, nekako je sve prštalo od života. Možda je razlog tome što smo riješili problem s teranom pa se on konačno vratio kući (nije nikada doista ni otišao, ali eto, i teran je bio izbjeglica u Europskoj Uniji, a zbog Europske Unije) ili možda stvarno Hrvatska kreće na bolje pa se to osjeti i na ljudima. U svakom slučaju, sviđa mi se taj optimizam.

Vinistra 2017Vinistra 2017Vinistra 2017Vinistra 2017

Jedna od najvećih novosti na ovogodišnjoj Vinistri je ta da je poznati uljar Ipša ušao i u vinski svijet, kao proizvođač. Na ovogodišnjoj Vinistri predstavio je svoja tri vina - Malvaziju, Sivi Pinot i Santa Elenu (merlot, refošk). Radi se isključivo o odležanim vinima i, kako sada stvari stoje, svježe linije neće niti raditi. Vina su jako dobra i o njima ćemo tek pisati, jer mislim da će ova vina, koja smo probali tek za godinu-dvije biti u top formi.

Vinistra 2017Vinistra 2017

To je bila velika novost; ostali vinari su manje više ostali dosljedni sebi, nije bilo nekih prevelikih iskoraka. Svatko od nas ima svoje favorite među istarskim vinarima i to je dobro. Treba svakako naglasiti da su i razlike u kvaliteti sve manje pa su i oni, takozvani, mali vinari počeli raditi jako dobra vina.

Ono što sam doživio na ovoj Vinistri je sljedeće: postoje u Istri vinarski klasici kao što su Matošević, Degrassi, Coronica, Kozlović i još neki, ali dolaze i neke nove vinarije koje nezaustavljivo idu ka vrhu. Tako, po mom mišljenju, Istra u Damjaniću dobiva jednu veliku i ozbiljnu priču. Tu su naravno braća Benvenuti, koji su već sada vinski velikani i svakako Klaudio Tomaz, koji nezaustavljivo raste. Vina Medea morate poštovati, već zbog same činjenica da proizvode Punta Grecu. Punim jedrima u vinski svijet uplovljava i mlada vinarija Deklić. I vina Romeo svakim danom sve više jačaju svoju poziciju. Ima tu još mladih vinarija, da ih sada sve ne nabrajam, ali poanta jest u tome da Istra dobiva odlične mlade vinare, a ta činjenica će natjerati one puno poznatije da rade još bolje.

Agrolaguna, najveća istarska vinarija na ovoj Vinistri pružila mi je uvid u vina koja tek spremaju i još ih nema na tržištu. Dakle, jedva čekam! To je spektakl od vina! I da, upoznao sam njihovu mladu enologinju, Mare Miošić - njoj predviđam veliku vinsku budućnost, jer strast koju ima prema vinu je izvanserijska; hvala joj na predivnoj prezentaciji.

Vinistra 2017Vinistra 2017

Na žalost, moram primijetiti da nekih velikih vinara nije bilo; ta činjenica vjerojatno je rastužila mnoge, ali koga nema bez njega se može.

Vinistra je i ovako pružila puno predivnih vinskih priča. Zadovoljstvo mi je na kraju napisati: "Da, veselim se sljedećoj, Vinistri 2018."

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".