Notice: Trying to get property 'class' of non-object in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 323

Notice: Trying to get property 'class' of non-object in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 323
Utorak, 02 Svibanj 2017

Doručak u Kristalnoj dvorani

Napisao: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Doručak u Kristalnoj dvorani

Tradicija u gastronomiji vrlo je prisutna i to na razne načine. Zadržimo se ovaj put samo na konzumaciji hrane - imamo tu pregršt tradicionalnih priča. Svaka regija u lijepoj našoj ima svoje tradicionalne menije, zna se kako izgleda tradicionalni nedjeljni ručak i, naravno, tu su razlike velike - jedno je ručak u Dalmaciji, a sasvim nešto drugo u Hrvatskom Zagorju. Međutim postoji jedan obrok koji je manje-više isti u cijeloj zemlji i to je, vjerojatno, najtradicionalniji obiteljski obrok; ne samo kod nas. Radi se, naravno, o uskrsnom doručku.

Zašto pišemo o uskrsnom doručku? Ne, nećemo vam predlagati što da servirate na stol, već želimo ukazati na jedan događaj. Naime, medijski potpuno nezapaženo prošao je ove godine uskrsni doručak poslužen u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner.

Doručak u Kristalnoj dvoraniDoručak u Kristalnoj dvorani

 

Zašto je to bitno? Iz više razloga.

Po prvi puta serviran je doručak u Kristalnoj dvorani. Mislim da ne postoji nitko tko ne zna za Kristalnu dvoranu i njenu povijest. Možda ne znate za Opatiju, ali za Kristalnu sigurno znate. Kada je dvorana bila spremna za doručak, izgledala je izvanredno - onakva kakva jest velika i raskošna pa kad su uredili stolove i stavili cvijeće, izgledala je impresivno, a kad su počeli pristizati gosti i osoblje krenulo u svoj ples oko stolova, uz zvuke klasične glazbe, kao da se neka čarolija uvukla u nju. Takva scena je vjerojatno nešto najljepše za svakog ugostitelja, samo što takve scene danas rijetki mogu vidjeti.

Taj događaj je u stvari događaj za sebe i može postati turistički brend "Uskrsni doručak u Kristalnoj dvorani". Sasvim sigurno, velebno označavanje svojevrsnog početka turističke sezone. Nadamo se da će to postati tradicija, jer to svakako zaslužuje, a sljedeće godine slijedi opširni izvještaj, jer G.E.T. Report planira biti prisutan. Eto i što je bilo na bogatom meniju koji je, naravno, osmislio Robert Kozjan.

Doručak u Kristalnoj dvoraniDoručak u Kristalnoj dvorani

 

Home made pastry: Cake od limuna i maka, Carrot cake, Pinca tradicionalna Kvarnerska, Brioche s kandiranim voćem, Tradicionalni domaći keksi u formi zečića i pisanica, Čokoladna jaja - domaći ručni rad Cup cakes "Jasmin", Mini kolačići, Izbor domaćih gibanica - mak, orasi

Voće: Ananas drvo s jagodama, Rezano voće, Kompoti, Domaći smoothie s bananom i crvenim voćem, Voćna salata, Svježe dinje

Slano: Tradicionalna kuhana šunka (show cooking prezentacija), Pisanice, Izbor suhomesnatih delicija - buđola, kulen, domaća pureća šunka, Dimljeni losos, marinirani losos, pašteta od lososa, marinirane slane sardele, bakalar na bijelo, pašteta od janjetine, Jaja "mimosa", Prutići od mrkve i krastavca, cherry rajčica, svježa rotkvica, istarska mozzarella, Izbor tvrdih paških sireva, Izbor mekih sireva, Svježi kravlji i kozji sir u začinskom bilju i extra djevičanskom ulju

Doručak u Kristalnoj dvoraniDoručak u Kristalnoj dvoraniA LA CARTE menu: Jaja Royal s istarskim crnim tartufom, Pancakes s javorovim sirupom i jagodama, Janjeće pečene kobasice s povrćem na žaru, Healthy omlet s kozicama i morskim algama, Jaja po izboru: umućena, pržena, kuhana, poširana, omlet pripremljen sa šunkom, gljivama, rajčicom, paškim sirom ili svježim začinskim biljem, Healthy délicieux omlet, omlet pripremljen sa škampima i morskim algama, Domaća roštilj kobasica na žaru s povrćem, Palenta kompirica s paškom skutom , Palenta i paška skuta, Brusketa sa sezonskim povrćem i jajem od prepelice, French toast, Slatki kruh, crveno voće i javorov sirup, American pancakes "Maria Annna" sa svježim sezonskim voćem i javorovim sirupom

Topli napitci: Espresso, Espresso bez kofeina, Filter kava, Melange, Cappuccino, Macchiato, Bijela kava, Nescafé, Topla čokolada, Čaj Ronnefeldt izbor

Svježe cijeđeni sokovi: Naranča, Grejp, Kivi

Mimoza koktel

Pjenušci: Poj Mladina, Prosecco Maschio, Perla rose

Naravno, treba čestitati i njihovom menadžeru, Darjanu Zeliću, koji zna prepoznati potencijal u ovakvim idejama i, što je najbitnije, zna ih sprovesti u djelo. 

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".