Notice: Trying to get property 'class' of non-object in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 323

Notice: Trying to get property 'class' of non-object in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 323

Notice: Trying to get property 'class' of non-object in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 323
Srijeda, 26 Travanj 2017

Vinarija Korak predstavila svoju prvu liniju pjenušavih vina

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Vinarija Korak predstavila svoju prvu liniju pjenušavih vina

Prezentacija pjenušaca vinarije Korak u restoranu Dubravkin put... Rekli bi, na prvu, uobičajen novinarski radni dan, ali nije baš tako.

Prvo, treba znati da su vina vinarije Korak uvijek spadala u kategoriju premium brendova. Njihova su vina uvijek bila za stepenicu bolja od većine. Velimir Korak, čovjek za kojeg, osobno, smatram da po svojem znanju spada u najuži krug hrvatskih vinara, ljestvicu kvalitete postavio je jako visoko.

Velimir je naravno i mentor svojem sinu Josipu, koji polako dolazi u prvi plan, kada se priča o vinima vinarije Korak.

Velimir KorakVelimir KorakJosip KorakJosip Korak

Pomalo je čudno, ali eto, tako se odigralo, jedna od najboljih vinarija s Plešivice, u proizvodnju pjenušaca krenula je skoro pa zadnja među njima. Naime, 2013. godine krenuli su u proizvodnju pjenušaca i sada, kad su ih konačno predstavili publici, možemo samo reći: "O da, isplatilo se čekati!"

Korak pjenušac brut natureKorak pjenušac brut nature

U ponudi imaju dva pjenušca - brut nature i rosé nature. U prvom je omjer sorata, chardonnaya i crnog pinota, pola-pola, a rose je dobiven samo od crnog pinota.

Korak pjenušac rosé natureKorak pjenušac rosé nature

Rađena su oba, naravno, klasičnom metodom s minimalno dvije godine odležavanja na kvascima (brut nature tri godine), kao što se to kod Koraka i očekuje - po svim zakonima struke. Treba svakako naglasiti da su u nature varijanti, tako da nema dodavanja ekspedicijskog likera (tzv. non-dosage), što je meni osobno izuzetno drago. Pjenušci su vrlo užitni, lepršavi, a opet imaju odlično tijelo. Bijeli pjenušac je vino s puno karaktera, pun i vrlo kremozan; u isto vrijeme osjećate njegovu snagu i punoću, ali i nježnost njegovih mjehurića. Najbliži opis koji meni pada na pamet jest: iznimna profinjenost i elegancija. Rose je vrlo sličan bijelom, s nešto više iskričavosti i svježine, idealno ljetno piće, ali opet dovoljno moćan da prati neka nježnija jela.

Mogli smo to osjetiti u načinu kako su se pjenušci slagali s delicijama koje su nam pripremili u Dubravkinom putu - vrlo uspješna degustacija.

pjenušci korak uz zalogaje Dubravkinog putapjenušci korak uz zalogaje Dubravkinog putapjenušci korak uz zalogaje Dubravkinog putapjenušci korak uz zalogaje Dubravkinog putapjenušci korak uz zalogaje Dubravkinog putapjenušci korak uz zalogaje Dubravkinog puta

Vinarija Korak u restoranu Dubravkin put predstavila svoju prvu liniju pjenušavih vinaVinarija Korak u restoranu Dubravkin put predstavila svoju prvu liniju pjenušavih vina

Menu ovaj put nje osmislila alfa i omega Dubravkinog puta, Priska Thuring, već Bernard Korak, također kuhar u Dubravkinom putu i, kao što sam i rekao, uradio je to jako dobro. Nakon pjenušaca, predstavljen je i odličan novi Sauvignon.

Treba naglasiti da je etikete dizajnirala Vera Korak, pokušavši kroz etiketu prikazati vinariju Korak.

Sve u svemu, bila je to velika i uspješna veće obitelji Korak, a to je vjerojatno i njihova tajna uspjeha - nitko se ne ističe, nitko nije onaj prvi, obitelj je prije svega.

obitelj na okupu: Mirjana i Velimir Korak s djecom - Bernard, Vera i Josipobitelj na okupu: Mirjana i Velimir Korak s djecom - Bernard, Vera i Josip

Da ćemo se još susresti s njihovim pjenušcima i pisati o njima, u to ne sumnjam. Plešivica je dobila još dva "bisera" u svojoj niski pjenušaca. I to kakva! Trenutno ih u podrumu vinarije Korak ima oko 20-ak tisuća boca. Možda vam se čini puno, ali vjerujte nije, zato požurite s nabavom, isplati se.

Kao i uvijek do sada, obitelj Korak pokazala je da su sinonim za kvalitetu.

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".