Prezentacija pjenušaca vinarije Korak u restoranu Dubravkin put... Rekli bi, na prvu, uobičajen novinarski radni dan, ali nije baš tako.
Prvo, treba znati da su vina vinarije Korak uvijek spadala u kategoriju premium brendova. Njihova su vina uvijek bila za stepenicu bolja od većine. Velimir Korak, čovjek za kojeg, osobno, smatram da po svojem znanju spada u najuži krug hrvatskih vinara, ljestvicu kvalitete postavio je jako visoko.
Velimir je naravno i mentor svojem sinu Josipu, koji polako dolazi u prvi plan, kada se priča o vinima vinarije Korak.
Pomalo je čudno, ali eto, tako se odigralo, jedna od najboljih vinarija s Plešivice, u proizvodnju pjenušaca krenula je skoro pa zadnja među njima. Naime, 2013. godine krenuli su u proizvodnju pjenušaca i sada, kad su ih konačno predstavili publici, možemo samo reći: "O da, isplatilo se čekati!"
U ponudi imaju dva pjenušca - brut nature i rosé nature. U prvom je omjer sorata, chardonnaya i crnog pinota, pola-pola, a rose je dobiven samo od crnog pinota.
Rađena su oba, naravno, klasičnom metodom s minimalno dvije godine odležavanja na kvascima (brut nature tri godine), kao što se to kod Koraka i očekuje - po svim zakonima struke. Treba svakako naglasiti da su u nature varijanti, tako da nema dodavanja ekspedicijskog likera (tzv. non-dosage), što je meni osobno izuzetno drago. Pjenušci su vrlo užitni, lepršavi, a opet imaju odlično tijelo. Bijeli pjenušac je vino s puno karaktera, pun i vrlo kremozan; u isto vrijeme osjećate njegovu snagu i punoću, ali i nježnost njegovih mjehurića. Najbliži opis koji meni pada na pamet jest: iznimna profinjenost i elegancija. Rose je vrlo sličan bijelom, s nešto više iskričavosti i svježine, idealno ljetno piće, ali opet dovoljno moćan da prati neka nježnija jela.
Mogli smo to osjetiti u načinu kako su se pjenušci slagali s delicijama koje su nam pripremili u Dubravkinom putu - vrlo uspješna degustacija.
Menu ovaj put nje osmislila alfa i omega Dubravkinog puta, Priska Thuring, već Bernard Korak, također kuhar u Dubravkinom putu i, kao što sam i rekao, uradio je to jako dobro. Nakon pjenušaca, predstavljen je i odličan novi Sauvignon.
Treba naglasiti da je etikete dizajnirala Vera Korak, pokušavši kroz etiketu prikazati vinariju Korak.
Sve u svemu, bila je to velika i uspješna veće obitelji Korak, a to je vjerojatno i njihova tajna uspjeha - nitko se ne ističe, nitko nije onaj prvi, obitelj je prije svega.
Da ćemo se još susresti s njihovim pjenušcima i pisati o njima, u to ne sumnjam. Plešivica je dobila još dva "bisera" u svojoj niski pjenušaca. I to kakva! Trenutno ih u podrumu vinarije Korak ima oko 20-ak tisuća boca. Možda vam se čini puno, ali vjerujte nije, zato požurite s nabavom, isplati se.
Kao i uvijek do sada, obitelj Korak pokazala je da su sinonim za kvalitetu.