Belje d.d. definitivno ima najveću i najmoderniju vinariju u regiji, ali zbog toga ne zanemaruje tradiciju i običaje. Baš suprotno, trudi se održati oboje - tradiciju i običaje koji obilježavaju i kraj i narod. Tako su i ove godine obilježili Vincešku, kako se to kod njih kaže... Neki drugi kažu Vinkovo ili Vincekovo, a neki ga zovu i Vince ili drugačije... U svakom slučaju, sve je to isti događaj, ali već sama raznolikost naziva istog događaja, daje naslutiti koliko je Hrvatska raznolika zemlja, a samim time i turistički atraktivna.
Već tradicionalno, Vinceškom se obilježava početak rezidbe u vinogradima i početak nove vinogradarske godine. Prvu ovogodišnju rezidbu u beljskim vinogradima predvodili su Davor Bošnjaković, direktor društva Belje d.d., zajedno s Ljerkom Puljić, članicom Nadzornog odbora Agrokora i Goranom Miličevićem, direktorom vinarije Belje.
U novu vinogradarsku godinu Vina Belje ulaze s odličnim rezultatima iz prethodne godine u kojoj je prodano 3,2 milijuna litara vina od čega više od 2,5 milijuna litara kvalitetne i vrhunske graševine koja je najvažnija sorta Vina Belje. Graševina je i najraširenija sorta vinove loze u Hrvatskoj, a s obzirom na to da je 25% vina koja se proizvedu u Hrvatskoj upravo graševina, prodane količine kvalitetne i vrhunske graševine Belje najbolje prezentiraju sve veću potražnju za graševinom i svijest potrošača o njenoj kvaliteti i vrijednosti.
„Vinceška je odličan početak nove vinogradarske godine koja će, vjerujemo biti bolja od prošle i donijeti još jednu iznimnu berbu. Belje nastavlja sa strategijom rasta i razvoja pa u planu imamo zanavljanje 40 hektara vinograda koji se nalaze upravo iznad naše vinarije i koje smo iskrčili prije nekoliko mjeseci. U prodaji vina zadržavamo fokus na domaćem tržištu, ali u isto vrijeme otvaramo i nova inozemna tržišta jer nam brojne osvojene nagrade i priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima potvrđuju velike potencijale naših vina“, izjavio je Davor Bošnjaković.
Vinceška je, naravno, uvijek bila i mogućnost da se ljudi okupe i druže, jer neki su se viđali rijetko, a nije bilo društvenih mreža i sličnih opcija. Ipak, tako je to ostalo i do današnjih dana - okupe se gosti iz svih krajeva lijepe naše i to u pravilu bude ljepo i ugodno druženje. Često se na takve događaje zovu i novinari, jer i oni su, na neki način, prijatelji kuće. Međutim, u Belju d.d. su brzo shvatili da novinarima treba nešto drugačije, neki dodatni sadržaj.
Tako su i ove godine za nas novinare pripremili poseban ručak u Vili na položaju Goldberg i iskoristili taj trenutak za degustaciju graševina, kroz koju nas je vodila glavna enologinja, Suzana Zovko.
Kompletan menu donosimo na dnu teksta, a ono što ja svakako želim izdvojiti od hrane, jest odlična ideja - bijeli kulen. U stvari, to je sir koji je pakiran tako da izgleda kao kulen. Osim što je, naravno, žuto-bijel. Vrlo inovativna ideja i za svaku pohvalu. Posebno želim naglasiti fantastičan rižoto od kopuna i smuđ sa žara - odlična jela u kojima bih volio češće uživati.
Od ponuđenih vina, mene se osobno posebno dojmila Graševina vrhunska 2015. Jako dobro vino. Kompletna linija Goldberg je nešto posebno - ima svoju specifičnost i definitivno spada među najbolja Hrvatska vina, ali me arhivska Goldberg graševina iz 2006. oborila s nogu.
Svim vinoljupcima preporučujem to probati i ne morate ju konzumirati isključivo uz slatko - i uz neke sireve ćete u njoj moći beskrajno uživati.