Utorak, 10 Veljača 2015

Novi trend: Valentinovo u vinskim podrumima

(Reading time: 3 - 6 minutes)
Novi trend: Valentinovo u vinskim podrumima

Veljača je mjesec ljubavi, kažu. Ne znamo točno zbog čega, ali sigurno je tome doprinijela činjenica da je u veljači, točnije 14.2. Valentinovo, dan ljubavi.

Često možemo čuti komentare, čak i rasprave, o komercijalizaciji ljubavi, o tome kako nam ne treba Valentinovo da dokažemo i pokažemo ljubav.... No treba kopati malo dublje; iza pojma Valentinova kriju se priče i tradicije koje mogu zagrijati srca i najciničnijih među nama.

Uostalom, nemojmo zaboraviti da Sveti Valentin nije izmišljeni lik. Živio je u 3. stoljeću, još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija. Tadašnji car Klaudije Gotski naredio je da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati, ali svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. 14. veljače 269. te mu odrubili glavu. Nedugo nakon smrti proglašen je svecem i zaštitnikom ljubavi.

No, vratimo se mi u današnje doba. Kakvi su vam planovi za ovogodišnje Valentinovo?

Iznenadite svoju bolju polovicu i priuštite si nezaboravno Valentinovo - odustanite od uobičajene romantične večere u obližnjem restoranu i otiđite na predivan izlet u neku od romantičnih vinarija.

Ali... Koju vinariju odabrati?

G.E.T. Report ovdje vam donosi desetak, po nama najromantičnijih vinarija. Odabrao ih je naš Tomislav Stiplošek, a evo što on kaže o tom zadatku:

Želim svakako reći da je ovo iznimno težak i nezahvalan zadatak jer svaki je vinski podrum lijep i romantičan na svoj način. Ja sam izabrao ove i rangirao ih od desetog do prvog mjesta. To naravno, ne smatram nikakvim ultimativnim vodičem. Vjerojatno će svatko od vas imati svoju listu i to je savršeno u redu. Bitna je ideja i da se dobro zabavite.

I eto, mojih top 10:

10. Iločki podrumi

Iločki podrumiIzvanredna fuzija modernog i tradicije. Vodiči kroz podrum i vratari koji vas dočekuju na ulazu svojim će vas odorama u stilu austrijskog carskog dvora vratit će vas u to iznimno romantično doba. Sam podrum jedan je od najljepših u Hrvatskoj i njegova impozantnost ostavit će vas bez daha kao i neka vina koja možete kušati.

9. Podrum Stručić

Podrum StručićJedna iznimno mlada vinarija, ali upoznat ćete kroz njih predivnu priču o Ludbregu, o predivnoj grofici Ludbergi i kako je taj mali gradić postao centar svijeta. Priča je to koju mnogi u Hrvatskoj ne znaju. probat ćete i odlična vina, a posebno obratite pažnju na Ludbergino vino. I da, tu dobru vibraciju koju vam pružaju Stručići, teško ćete probati bilo gdje.

8. Kutjevo.

KutjevoOh, da! Podrum u kojem su svoje ljubavne okršaje vodili carica Marija Terezija i naš barun Trenk svakako spada na ovu listu. Kad vas domaćini odvedu u jedan od najstarijih podruma u Hrvata i počnu priču o njemu, imat ćete osjećaj da je vrijeme stalo i to su trenuci koje ćete pamtiti cijeli život. A vina.. Sve su dobra, ali možda da probate nešto iz njihove bogate arhive...

7. Vukas

VukasMali podrum velikih ljudi. Tako bih ja opisao podrum Vukas u Ponikvama na Pelješcu. Čista energija i pozitiva i odlična, iskrena, ljudska toplina. Kada jednom dođete, uvijek se vraćate. Imaju odlična vina, a likeri... E, takve likere sigurno ne očekujete u vinariji, ali zbog njih se isplati potegnuti do Pelješca. I da ne zaboravim: imaju i svoje malo uzgajalište kamenica pa vi vidite...

6. Tomaz

TomazVinarija koja će vas osvajati polako - sa svakim novim vinom sve ćete više shvaćati predanost obitelji Tomaz onome što rade, a priča o maglovitom Motovunu i Velom Joži samo će upotpuniti taj doživljaj. Treba reći da je Klaudio Tomaz u kuhinji ravan nekim chefovima tako da, dok degustirate nešto od njegovih delicija, pijuckate, recimo, Sesto senso i gledate na Motovun... vjerujte, u jednom momentu, vidjet ćete Velog Jožu.

5. Korta Katarina

Korta KatarinaJedna od najljepših vinarija u nas, ako ne i najljepša. Već samo to je dovoljno da dođete. Vjerojatno najbolji spoj moderne tehnike i dalmatinskog kamena pružaju vam iznimno visoki stupanj luksuza i bezbrižnosti, a opet, svuda se provlači dašak romantične dalmatinske konobe. I da, pogled na divnu pješčanu plažu i dalje, na Korčulu, jedan je od najspektakularnijih koji ćete vidjeti. A vino... jedno bolje od drugog...

4. Bodren

BodrenHrvatsko zagorje i malo mjesto Hum na Sutli ima najvećeg čarobnjaka slatkih vina na svijetu. To nije moja tvrdnja, tako kaže ekipa s Decantera. Ako vaša bolja polovica voli egzotične ledene berbe, ili berbe prosušenih bobica, na pravom ste mjestu. Ako niste sigurni voli ih, pokušajte i sigurno nećete pogriješiti. U vinima Bodren je esencija romantike. Kad ih jednom probate, ostajete začarani i uvijek im se vraćate.

3. Bire

BireVinarija koja će vam dočarati svu težinu otočkog života, ali i svu njegovu ljepotu. To je jedan drugi svijet, koji se ne da opisati riječima. Jednom kad dođete tamo, osjetit ćete da ste spojeni s prirodom, jer cijeli taj prostor odiše posebnom mirnoćom i otočkom romantikom; to je čisti hrvatski zen. Grk koji ćete tamo probati za mene osobno je vino broj jedan u mnogim prilikama. Pa zašto ne i za Valentinovo?

2. Vuglec breg

Vuglec bregVuglec breg je jedna predivna čarolija. Još ako imate sreće da je vidite pod snijegom, e.. to je savršenstvo. Male razbacane starinske kućice, koje su u stvari apartmani, konji koji slobodno šeću po imanju, ogled koji puca skoro na pola Hrvatsko zagorja, odmor uz topli kamin i čašu odličnog pjenušca. To je nešto što morate doživjeti. Obavezno probajte crni pjenušac.

1. Vinski vrh

Vinski vrhVinski vrh jedna je predivno uređena vinarija. od namještaja u sobama pa do držača za salvete, pazilo se na svaku sitnicu. prostor u kojem dominira fantastičan otvoreni kamin, a nasuprot njemu je staklena stijena kroz koju puca pogled u daljinu, toliko su različiti, a opet tako dobro ukomponirani da vam već sam prostor pokazuje da je u ljubavi sve moguće. I da, vina i jela, stvarno su odlična. Ali, broj jedan na ovoj listi zaslužili su zbog svoje priče o vilama. Vinarija Vinski vrh dom je vila i vilenjaka. kakvih? E, za to ćete morati do Vinskog vrha... Tamo ih možete upoznati.

Eto, to je mojih deset. Hm... Sad sam skužio da nisam uvrstio Šembere. A joj, nema ni Matuška. Uh, nema ni... Vidim, kako je krenulo, mogao bih nabrojati još nekoliko lista po deset. Ali, možda bi bilo najbolje da pokrenemo novi trend. Valentinovo u vinskim podrumima. Pišite nam svoja iskustva i doživljaje pa da sljedeće godine napravimo jednu novu, zajedničku listu.

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".

Više u ovoj kategoriji: Bijeli grozd 2014 »