Utorak, 02 Veljača 2021

U hramu kralja destilata

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 1 - 2 minutes)
U hramu kralja destilata

Biti u prilici, a ne otići u departman Charente na jugozapadu Francuske prava je šteta. Možda vam na prvu ne zvuči poznato, ali kad vam kažemo da se tamo nalazi grad Cognac, stvari postaju jasnije.

Mjesto je to gdje nastaje kralj alkoholnih pića, cognac. Neka se ljubitelji whiskeya, ruma i ostalih destilata ne ljute, ali cognac je ipak kralj. Slično kao sa šampanjcem i u ovom slučaju se ime vezuje uz geografsko porijeklo pa se stoga cognacom mogu zvati samo brandyji proizvedeni na tom području, dok su ostali armagnaci, vinjaci i sl. Zanimljivo je da se gotovo 95% cognaca izvozi, iz čega bi se dalo zaključiti da sami Francuzi nisu preveliki konzumenti tog pića.

U hramu kralja destilata Prilikom našeg boravka u Bordeauxu upravo nam je Cognac bio jedna od destinacija. TGV vlakom smo iz Bordeauxa došli do Angoulemea, odakle smo trebali nastaviti lokalnim vlakom do Cognaca, ali nas je u tome spriječio štrajk željezničara pa smo unajmili auto, što se pokazalo vrlo sretnom okolnosti jer smo došli u priliku još detaljnije, nego iz vlaka, upoznati krajolik koji odlikuju nepregledni vinogradi u kojima pretežito sazrijeva sorta ugni blanc, koja uz colombarde i folle blanche, predstavlja osnovu za proizvodnju cognaca.

Kako se u našem domu najčešće pije Martell, posjeta tom hramu cognaca bio je logičan odabir i bili smo oduševljeni, posebice ja.

U hramu kralja destilata

Riječ je o kući čija proizvodnja datira još iz davne 1715. kad je cijelu priču započeo Jean Martell i koja se nalazi u samom centru Cognaca. Tamo smo iz prve ruke vidjeli kako od eau du vie (u prijevodu vode života) odležavanjem u hrastovim bačvama koje se proizvode iz samo dvije šume, uz neizbježni angel's share (dio cognaca koji ispari kroz hrastove bačve) nastaje cognac VS, VSOP ili XO kvalitete (oznaka ovisi o vremenu odležavanja i količini različitih eau du vie koje sadrži).

Naravno da smo sa sobom od tamo ponijeli i konkretne suvenire poput čaša iz koje se pije XO cognac te cordon bleu (otvorili smo ga kad se Andrej rodio) i noblige varijaciju cognaca. Kad posjeta završi s vrhunski vođenom degustacijom u kojoj vas vrhunski stručnjak provede kroz tajne proizvodnje i različite varijacije cognaca, jasno je zašto smo od tamo otišli oduševljeni. 

 

 

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/