Četvrtak, 28 Travanj 2016

ChevapRolls - stara jela u novom ruhu

Napisao:  Foto: Helena Pletković
(Reading time: 2 - 4 minutes)
ChevapRolls - stara jela u novom ruhu

Kad god se sjetim djetinjstva, zatvorim oči i mogu namirisati mamine palačinke. To su mirisi koji se ne zaboravljaju... Ubrzo nakon toga, nekako, u ustima osjetim okus vrućih palačinki s pekmezom... E da, to je bilo djetinjstvo. Naravno, kad se prisjećaš djetinjstva, neminovno se sjetiš i dana prve mladosti, prvih djevojaka, tuluma i naravno - ćevapa, jer ćevapi su neizostavni dio odrastanja svih nas s ovih prostora. Sve su to divne uspomene i sad mi ih netko hoće uzeti, srušiti, uništiti moja sjećanja na djetinjstvo. To je bila moja prva reakcija kada sam čuo da se pojavila nova gastro priča... Pazi sad! Ćevape motaju u palačinke... Pa to je ravno svetogrđu!

ChevapRolls-reportaza15.jpgChevapRolls-reportaza2.jpg

Ali moja novinarska znatiželja nije mi dala mira; morao sam ići probati to i da, hvala ti bože što sam novinar, jer ChevapRolls su odlična stvar, ali 'ajmo redom.

ChevapRolls-reportaza10.jpg

Iza projekta ChevapRolls stoje dvije mlade, sposobne, ambiciozne i nadasve šarmantne mlade žene - Iva Pehar i Martina Županić. Iva je rođena u Makarskoj i dizajner po struci, a Martina je Zagrepčanka i sanitarni tehničar... Na prvu, nemaju ništa zajedničko i da nije bilo na sve strane kritiziranog Master Chefa, možda bi svaka od njih išla svojim putem. No izgleda da ne ide samo ljubav kroz želudac; hrana, čini se, može biti i temelj jednog pravog prijateljstva.

ChevapRolls-reportaza16.jpg

Receptura za ChevapRolls je Martinina, koja je u startu imala sasvim drugu ideju. Htjela je, naime, proizvoditi svijetleću hranu (možete si misliti kakav bih tek uvod za to napisao), ali od te je ideje odustala, prvenstveno jer je možda malo preagresivna za naše tržište. Kako su se sprijateljile tijekom snimanja MasterChefa, tako je Martina Ivi ispričala svoju priču ChevapRollsa, a njoj se ideja iznimno svidjela pa je preuzela na sebe osmišljavanje brenda i komercijalizaciju cijelog projekta. Bila je to dobitna kombinacija. Naravno da je pomogla i činjenica da je Iva pobijedila u MasterChefu te tako skrenula pozornost na sebe - počela se pojavljivati na televiziji i u novinama, što im je, naravno, dalo dobru odskočnu dasku. Međutim, sve to ne bi bilo dovoljno da sam proizvod nije dobar.

ChevapRolls-reportaza11.jpgChevapRolls-reportaza9.jpg

Negdje oko Božića prošle godine otvaraju lokal u Gajevoj ulici, u Zagrebu i tada, možemo slobodno reći, počinje povijest. Vrlo brzo postaju jedno od omiljenijih mjesta u gradu. Iako možemo reći da njihova hrana spada u brzu hranu ili, kako to volimo reći, u Street food, postoje neke male razlike. Kada dođete u ChevapRolls, pripremite se da ćete morati pričekati svoju hranu, jer se ona sprema po narudžbi. Nema gotovih i grijanih porcija, a to već govori dovoljno samo za sebe.

ChevapRolls-reportaza3.jpgChevapRolls-reportaza4.jpg

ChevapRolls-reportaza1.jpgVrlo brzo, one uviđaju da je širenje ponude neminovnost pa tako nastaju i FishRolls, EggRolls, sve to prati sva sila raznih umaka i krumpirića s paprikom ili ružmarinom i da... desert CheeseRolls, svojevrsni je cheesecake zamotan u palačinku; jede se tako da ga umočite u umak pod nazivom chokonara, a onda to sve uvaljate u smrvljenu Domaćicu...

To je desert koji svakako želite probati.

ChevapRolls-reportaza18.jpgChevapRolls-reportaza19.jpg

Posebno me se dojmio novi proizvod: burger, ali umjesto peciva imate dvije američke palačinke, a meso ima poseban okus zbog cimeta u njemu. PanckBurger je nekako sav mekan, podatan, iznenađuje vas to jer očekujete robustan i čvrst burger, a dok jedete ovaj njihov, imate osjećaj da se mazite s njim.

ChevapRolls-reportaza7.jpgChevapRolls-reportaza5.jpg

Razvile su i svoju liniju začina. Zapravo, to su soli aromatizirane dimljenom paprikom, origanom, kimom, chillijem, ružmarinom i kaparama. Ovih šest okusa možete koristiti kao začin za svoje Rollse ili kupiti i ponijeti kući.

ChevapRolls-reportaza13.jpgChevapRolls-reportaza12.jpg

Tako svako malo cure izbace neki nov proizvod i privuku neke nove ljude. Mnogima je najveći problem standardizacija proizvoda... Kvalitetu namirnica su čak i riješile, ali naći ljude koji žele naučiti i raditi kako treba... E, to je već problem; a rekao bi čovjek da u zemlji s 350000 nezaposlenih nije problem naći radnu snagu. No to je druga tema.

Vjerujem da je ovo tek početak i da će Iva i Martina napraviti značajnu gastro karijeru te postaviti neke nove standarde. Kako sam s vremenom postao prijatelj, malo manje s Martinom, a malo više s Ivom, pitao sam ih misle li da se njihova jela mogu poslužiti na fensi način i one misle da mogu. E pa probat ćemo to uskoro i napraviti; neće to biti prva suradnja Ive Pehar i G.E.T. Reporta.

ChevapRolls-reportaza17.jpg

Ako još niste bili u ChevapRolls, ne znam što se čeka. Nekako sam ogladnio od ovog pisanja... Sorry mama, idem na palačinke kod Ive i Martine, u ChevapRolls. 

ChevapRolls-reportaza22.jpg

 

Još fotografija možete vidjeti u Facebook albumu 

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".