Ponedjeljak, 09 Studeni 2020

U bistrou Rougemarin uz DK vina započela nova Lokal&Bokal sezona

Written by:  Silvija Munda; Rougemarin
U bistrou Rougemarin uz DK vina započela nova Lokal&Bokal sezona

Zagrebački bistro Rougemarin ove je jeseni osvježio interijer i tako spremno dočekao sezonu jesen-zima 2020/21., tijekom koje nastavlja s već dobro poznatim konceptom uvedenim prošle godine – Lokal&Bokal večerama.

Lokal&Bokal večere zamišljene su kao jedinstvena predstavljanja vinarija čija vina Rougemarin ima u svojoj ponudi. Prvi ovosezonski Lokal&Bokal ugostio je tako vinariju Dvanajščak Kozol, sjajnog predstavnika međimurske regije. S obzirom na to da su berbe nedavno završene, naglasak je bio na vinu Mlado iz ovogodišnje berbe.

Mlado vino

U ova teška vremena treba prvo pohvaliti organizatore za ovakvu odličnu  večeru. Vinski put vinarije Dvanajščak Kozol pratim već dulje vrijeme i mogu reći da imaju konstantan rast kvalitete. Posebno me se dojmilo njihovo Mlado vino. Svježe, elegantno, mineralno,  naglašene sortnosti i niskih alkohola, vrlo lijepo i pitko vino koje ima dobru strukturu tijela i nikako ga ne možemo nazvati jednostavnim ili banalnim.

 „Mlada vina pokazuju kakva će, u enološkom smislu, biti godina pred nama. Sudeći prema Mladom, možemo biti vrlo optimistični. Sretni smo što ćemo u Rougemarinu sve do Nove godine točiti ovo izrazito aromatično i pitko vino, jedinstveno na našem tržištu“, kazao je Rougemarinov F&B manager i sommelier Miroslav Siničković.

 F&B manager i sommelier Miroslav Siničković, Tea DVanajščak Vuković, chef Željko Lopar i Viktor Dvanajščak

U pet su se sljedova, uz mlado vino, redom točili Pušipel Classic 2019, Pušipel Classic 2017, Pinot Noir Amaranth 2017 i Muškat Light 2019.

Naravno, meni osobno najdraže njihovo vino je crni pinot - stvarno divno vino koje nema potrebe detaljno opisivati; to jednostavno morate probati.

„Berba iza nas je bila kvalitativno iznad očekivanja. Započela u vinogradima, završava se u našim čašama, a prvo je na redu Mlado, na koje smo iznimno ponosni. Veselimo se i svim ostalim vinima koja će na etiketi imati pamtljivu oznaku godine 2020.“, poručili su Tea Dvanajščak Vuković i Viktor Dvanajščak, sestra i brat, mlade snage vinarije Dvanajščak Kozol.

 Tea Dvanajščak Vuković i Viktor Dvanajščak

Što se tiče gastro dijela, Rougemarinov chef Željko Lopar uz stručno vodstvo Marina Medaka pripremio je zanimljiv jesenski jelovnik.

Opisivati Rougmarinovu kuhinju stvarno nema potrebe - to je lektira gastro scene. Kuhinja je precizna, naizgled jednostavna, savršena u termičkim obradama i maksimalno zasnovana na lokalnim i sezonskim namirnicama.

Na samom početku smo probali paštetu od guščje jetre, s chutneyjem od dunje, crumbleom od oraha uz tostiranu focacciu, uz Mlado vino 2020.

prvi slijed

Slijedile su domaće fettuccine u umaku od šumskih gljiva, s čipsom od jabuke i coulisom od nara, uz Pušipel Classic 2019.

drugi slijed

Treći slijed bio je rezerviran za rižoto s odležanim rib eye steakom i kremom od buče, uljem ružmarina i chutneyjem od maline, uz Pušipel Prestige 2017.

treći slijed

Prije deserta poslužena je patka s glaziranim korjenastim povrćem, kremom od cikle, džemom od kupine i segmentima mandarine, uz Pinot Noir Amaranth 2017.

Četvrti slijed

Chefov izbor deserta bio je kolač od buče i kestena, uz Muškat Light 2019.

peti slijed

Filet patke odlično se slagao s crnim pinotom i prvi slijed je bio odlično u sparen, ali meni osobno drugi slijed (domaće fettuccine u umaku od šumskih gljiva, s čipsom od jabuke i coulisom od nara, uz Pušipel Classic 2019) je bio savršen - vino i hrana su se međusobno savršeno nadopunjavali i tako stvarali sasvim novu senzaciju u našim ustima.

„Iznimno smo ponosni na našu suradnju s domaćim vinarima, a naš partnerski odnos njegujemo i gradimo kroz različite Rougemarinove koncepte, pa tako i kroz uspješnu Lokal&Bokal priču. Drago mi je što smo, uz sve mjere zaštite zdravlja gostiju i osoblja, održali prvi Lokal&Bokal i to uz podršku etablirane vinarije kao što je Dvanajščak Kozol“, zaključio je chef Marin Medak, vlasnik bistroa Rougemarin.

Na kraju, što reći... Bila je to odlična večer.

Viktor Dvanajščak, Silvija Munda, Tomislav Stiplošek, Tea Dvanajščak Vuković

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".