Zagrebački bistro Rougemarin ove je jeseni osvježio interijer i tako spremno dočekao sezonu jesen-zima 2020/21., tijekom koje nastavlja s već dobro poznatim konceptom uvedenim prošle godine – Lokal&Bokal večerama.
Lokal&Bokal večere zamišljene su kao jedinstvena predstavljanja vinarija čija vina Rougemarin ima u svojoj ponudi. Prvi ovosezonski Lokal&Bokal ugostio je tako vinariju Dvanajščak Kozol, sjajnog predstavnika međimurske regije. S obzirom na to da su berbe nedavno završene, naglasak je bio na vinu Mlado iz ovogodišnje berbe.
U ova teška vremena treba prvo pohvaliti organizatore za ovakvu odličnu večeru. Vinski put vinarije Dvanajščak Kozol pratim već dulje vrijeme i mogu reći da imaju konstantan rast kvalitete. Posebno me se dojmilo njihovo Mlado vino. Svježe, elegantno, mineralno, naglašene sortnosti i niskih alkohola, vrlo lijepo i pitko vino koje ima dobru strukturu tijela i nikako ga ne možemo nazvati jednostavnim ili banalnim.
„Mlada vina pokazuju kakva će, u enološkom smislu, biti godina pred nama. Sudeći prema Mladom, možemo biti vrlo optimistični. Sretni smo što ćemo u Rougemarinu sve do Nove godine točiti ovo izrazito aromatično i pitko vino, jedinstveno na našem tržištu“, kazao je Rougemarinov F&B manager i sommelier Miroslav Siničković.
U pet su se sljedova, uz mlado vino, redom točili Pušipel Classic 2019, Pušipel Classic 2017, Pinot Noir Amaranth 2017 i Muškat Light 2019.
Naravno, meni osobno najdraže njihovo vino je crni pinot - stvarno divno vino koje nema potrebe detaljno opisivati; to jednostavno morate probati.
„Berba iza nas je bila kvalitativno iznad očekivanja. Započela u vinogradima, završava se u našim čašama, a prvo je na redu Mlado, na koje smo iznimno ponosni. Veselimo se i svim ostalim vinima koja će na etiketi imati pamtljivu oznaku godine 2020.“, poručili su Tea Dvanajščak Vuković i Viktor Dvanajščak, sestra i brat, mlade snage vinarije Dvanajščak Kozol.
Što se tiče gastro dijela, Rougemarinov chef Željko Lopar uz stručno vodstvo Marina Medaka pripremio je zanimljiv jesenski jelovnik.
Opisivati Rougmarinovu kuhinju stvarno nema potrebe - to je lektira gastro scene. Kuhinja je precizna, naizgled jednostavna, savršena u termičkim obradama i maksimalno zasnovana na lokalnim i sezonskim namirnicama.
Na samom početku smo probali paštetu od guščje jetre, s chutneyjem od dunje, crumbleom od oraha uz tostiranu focacciu, uz Mlado vino 2020.
Slijedile su domaće fettuccine u umaku od šumskih gljiva, s čipsom od jabuke i coulisom od nara, uz Pušipel Classic 2019.
Treći slijed bio je rezerviran za rižoto s odležanim rib eye steakom i kremom od buče, uljem ružmarina i chutneyjem od maline, uz Pušipel Prestige 2017.
Prije deserta poslužena je patka s glaziranim korjenastim povrćem, kremom od cikle, džemom od kupine i segmentima mandarine, uz Pinot Noir Amaranth 2017.
Chefov izbor deserta bio je kolač od buče i kestena, uz Muškat Light 2019.
Filet patke odlično se slagao s crnim pinotom i prvi slijed je bio odlično u sparen, ali meni osobno drugi slijed (domaće fettuccine u umaku od šumskih gljiva, s čipsom od jabuke i coulisom od nara, uz Pušipel Classic 2019) je bio savršen - vino i hrana su se međusobno savršeno nadopunjavali i tako stvarali sasvim novu senzaciju u našim ustima.
„Iznimno smo ponosni na našu suradnju s domaćim vinarima, a naš partnerski odnos njegujemo i gradimo kroz različite Rougemarinove koncepte, pa tako i kroz uspješnu Lokal&Bokal priču. Drago mi je što smo, uz sve mjere zaštite zdravlja gostiju i osoblja, održali prvi Lokal&Bokal i to uz podršku etablirane vinarije kao što je Dvanajščak Kozol“, zaključio je chef Marin Medak, vlasnik bistroa Rougemarin.
Na kraju, što reći... Bila je to odlična večer.