Ponedjeljak, 22 Travanj 2019

Gastrofanatik na Gruntu

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Gastrofanatik na Gruntu

Bili smo u posjeti na gruntu Ivana Klena. Pitate se gdje je njegov grunt? Pa na tržnici Kvatrić!

Grunt shopGrunt shopOK, dosta šale... "Grunt" je mala delikatesna trgovina u sklopu tržnice Kvatrić. U svega 15-ak kvadrata, Ivan je uspio smjestiti cijeli mali gastro svijet. Ono po čemu se ova trgovina razlikuje od ostalih je vlasnikova vizija i to je najbitniji dio ovog projekta. Naime, Ivan je veliki eno-gastro zaljubljenik, pomalo fanatik, tako da nije ni čudo što mu se tvrtka zove Gastrofanatik. On sam bira što će imati u dućanu, putuje obilazi dobavljače i nema tu lažnjaka; mora se proizvod svidjeti njemu i mora biti neupitne kvalitete.Naravno, odmah se tu postavlja pitanje cijene i tu je Ivan vrlo realan - neke stari jednostavno imaju cijene kakve imaju i tu nema pomoći, ali ima dovoljno proizvoda koji su super kvalitetni i prihvatljivi cijenom većini ljudi.

Grunt shop

Još jedna jako bitna stvar: Ivan ulaže u obuku svojih djelatnika, a to je jako bitno, jer ovakve proizvode treba znati prezentirati kupcima.

U Gruntu imaju iznimno zanimljiv izbor vina, prvenstveno malih vinara; za neke možda i niste čuli, ali zato imate educirano osoblje koje će vas uputiti u pravom smjeru. Tu možete naći pjenušce vinarije Barundić pa, recimo, odlična vina Ane Ritoše iz Istre, možete probati vina Grota ili Trdenića i sve su to jako dobra vina, ne pretjerano medijski razvikana.

Grunt shopGrunt shopGrunt shopGrunt shop

Možda još bolju listu imaju kada su pitanju craft piva. Tu se stvarno možete razigrati, jer tu ćete naći većinu domaće craft pivske scene, ali i odlična prestižna njemačka piva pa, recimo, belgijska, ali da ne nabrajam - odete lijepo do Grunta i sami nađete što vam odgovara.

Grunt shopGrunt shopGrunt shopGrunt shop

Možda bi vi ipak nešto bezalkoholno? Oduševila me paleta gaziranih sokova iz Meksika; nisu toliko jako gazirana kao naše ili američke varijante pa vam ne ulaze u nos, odličnih okusa i sadrže prirodne šećere. I još jedan bitan podatak: bočice su zapremine 0,375 L, dakle malo manje od 4 decilitra tako da imaš što popiti.

Grunt shop

Naravno paleta gastro delicija je fantastična; niz proizvoda tvrtke Bregi koji imaju vjerojatno najbolju kuhanu šunku pa, recimo, prestižnu liniju ajvara iz Makedonije... Naći ćete tu i namaze i paštete od bakalara naravno Baccalà della mama, zatim raznih salama od divljači, odličnih sireva pa sve do inćuna i hobotnice u staklenkama, naravno, u salamuri.

Kao što sam i rekao - cijeli jedan gastro svijet u malom.

Ako tražite poklon iz gastro domene, tu ćete sigurno naći ono što vam treba, a Gastrofanatici će vam pomoći oko izbora ako niste sigurni što tražite.

Grunt shop

Uređenje lokala je vrlo zanimljivo; s puno detalja koje su sami uređivali i da, iskoristili su svaki mogući milimetar prostora jer ga imaju malo. Međutim, prostor je lijepo uređen; onako, prijateljski i toplo. Kada dođete kod njih puno toga možete i kušati, provjeriti odgovara li vam. Puno možete i naučiti - pitajte; oni nisu uobičajen dućan. Grunt je prekrasna priča i vizija koja se temelji na strasti jednog čovjeka koju on širi na ljude oko sebe. Dokle god je to tako, dok će Ivan putovati, istraživati, uvijek željeti nešto više, tako dugo će i Grunt živjeti.

Oni su mala, predivna oaza u pustinji trgovina i to što namjeravaju otvoriti istu takvu priču i na Trešnjevci, pozdravljam do neba. Trebaju nam takvi dućani, jer oni nisu samo dućan - oni su i turistički djelatnici, jer kad dođe turist upoznaju ga sa s lijepom našom; oni su i ambasadori svojih proizvođača, jer educiraju kupce, a to nema cijenu. I da, najvažnija stvar: rade svaki dan. Da, svaki, čak i nedjelju. Tada ćete najčešće sresti Ivana osobno, jer on je gastrofanatik; dok drugi odmaraju, on je tu, na Gruntu.

Grunt shop

Proveli smo s Ivanom nekoliko divnih sati i drago nam je da smo upoznali još jednog gastrofanatika kakvi smo i sami. Vjerujemo da ćemo o njima još pisati, jer prema onome što smo čuli od Ivana, najbolje stvari od njih tek slijede. Radujemo se tome!

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".