Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2016

Restoran Badi, Lovrečica

Napisao:  Foto: Helena Pletković
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Restoran Badi, Lovrečica

Ako tražite dokaz da restoran može raditi 30-ak godina i pritom biti u samom vrhu gastro scene, a da se istovremeno ne nalazi u centru grada ili barem u neposrednoj blizini, tada morate otići u Lovrečicu blizu Umaga, u restoran Badi - on je vaš dokaz.

Ovaj istarski restoran nije gradska priča, ali je itekako urbana priča. 

Ovdje ljudi dolaze s namjerom; teško ćete tu naći slučajnog gosta. Pitate se zašto je to tako? Što to ima posebno u Badiju? Pa, pokušat ću vam to ispričati; naravno, onako kako ja to vidim.

Nedavno je ovaj restoran doživio makeover interijera i sada izgleda fantastično. OK, bio je vrlo lijepo uređen restoran, ali sada ima poseban touch. Svakako treba istaknuti izdvojeni dio, vinski kutak. I to kako izdvojen - bez ijedne pregrade! Izdvojen je isključivo namještajem i rasporedom. Boce na zidu koje vizualno dominiraju u tom dijelu, fantastično su rješenje i vrlo jednostavno (a često je to i najbolje).

Ostatak restorana fantastično je prozračan i protočan, a opet odiše stilom. Stolovi nisu prenagurani... O, da, manje je više i ovdje je to u potpunosti tako. Prostorom dominiraju umjetnine i daju mu "art štih", ali ne previše... Onako, taman da se ne osjećate preozbiljno. I da, slike su fantastične, isplati se pogledati ih, vjerujte.

Terasa... e, to je više od terase... Dobijete volju nikad ne otići od tamo. I da, to što restoran nije dio grada, to ovoj terasi itekako daje na cijeni.

Ono što Badi izdvaja u moru restorana svakako je hrana, ali i odnos spram gosta. O da, tu se stvarno osjećate kao kralj. Ono, kad kažu bečka škola... E, to je Badi! Od samog pozdrava i smještanja za stol imate osjećaj velike prisnosti s osobljem, ali opet na određenoj distanci; iznimno respektirajući vas kao gosta. U stvari, to je fluidni osjećaj koji je teško opisati, a događa se u vrlo malo restorana. U Badiju su svjesni da žive od gosta, ali i za gosta. Vi ste gost, a ne hodajući bankomat. Naručili vi jastoga ili samo kavu i čašu vina, tretirat će vas jednako, što često nije slučaj. Posebice u sezonskim objektima. Doduše, Badi radi kroz cijelu godinu, što je isto svojevrstan fenomen. Sama usluga i prezentacija su odlične i da, vidi se da ulažu u svoje osoblje; dobit ćete odgovor na svako vaše pitanje, jer ljudi koji vas poslužuju znaju, a to je jako bitno.

Hrana... E, da došli smo najbitnijeg dijela cijele ove priče. Jela su stvarno odlična, vidi se da poštuju namirnicu. Badi je prvenstveno riblji restoran u kojem, naravno, možete dobiti i odličan biftek, ali more je ono gdje su najbolji. Menu kroz koji smo mi prošli bio je opsežan, ali ono što je bitno - u svakom jelu možete prepoznati rukopis majstora, Morisa Damianija, koji je glavni kuhar u Badiju zadnjih nekoliko godina. Posebno me obradovala činjenica da je sve što se nalazilo na tanjuru spremljeno s istom pažnjom... Glavnoj namirnici, kao i dijelu tanjura koji je, recimo to tako, pratnja, posvećena je ista pažnja.Tanjuri nisu pretrpani različitim namirnicama, ali ni prejednostavni. Vidi se da su o svakom jelu razmišljali, isprobavali ga i za svaki se detalj točno zna zašto je na tanjuru i koja mu je svrha. Izuzetna je ta simbioza kuhara, vlasnika i osoblja u kreiranju jela, ali i pomno osluškivanje gostiju i prilagođavanje njima. Kada svemu tome dodate nabavu samo prvoklasnih namirnica, praćenje i primjenu novih tehnologija (jer kuhar se školuje cijeli život) tada dobijete odličan rezultat koji dovodi do vrlo zadovoljnog gosta koji se vraća.

Evo kako je izgledao naš menu, a ja ću izdvojiti nekoliko jela koja su me oduševila:

  • Nabujak s mariniranim škampom i buratta:

  • Mediteranska juha s najboljim od mora:

Sama prezentacija ovog jela je odličan trik: očekujete juhu, a dobijete lijepo složen tanjur s plodovima mora na kojem dominira izvanredno pečen file ribe i taman kad pomislite pitati gdje je juha, dobijete u tanjur izvanrednu mediteransku juhu. Tada shvatite mudrost. Dobili ste najbolje od mora, spremljeno bez juhe, sačuvane teksture i svega onoga najbolje od njih, a samu juhu napravili su od ostalih dijelova i kad to spojite, u tanjuru dobijete savršeno jelo.

  • Gazpacho s krastavcima i kozicama:

  • Dimljena hobotnica na posteljici od kukuruznog brašna:

  • "Bisque" od škampi i kapešanti:

  • File ribe "sous vide" s kremom od krumpira:

  • File orade u korici od badema s marmeladom od ljubičastog luka:

Sam naziv jela govori o čemu se radi i nema skrivenih tajni, ali je jelo majstorski izvedeno. Zapečena korica od badema do savršenstva sačuva ribu, file ostaje izuzetno sočan i fantastično očuvan. Sama korica od badema nije prepečena, nije gorka i svojom hrskavošću daje odličnu strukturalnu protutežu iznimno podatnoj ribi. Ljubičasti luk je karameliziran do stanja marmelade svemu tome daje posebnu slatkastu notu i kremoznost. Onako, kad ste u Istri, ako ne odete to probati kod Badija, uskratili ste se za jedan ozbiljan užitak u životu.

  • Tris (sladoled od jagoda, voćna rolada, pralina od kokosa):

  • Sladoled s maslinovim uljem i čokoladom:

Naravno, jelo koje me, što se kaže, izulo iz cipela je sladoled s maslinovim uljem i čokoladom. OK, nije to ništa novo, ali domaći sladoled koji rade u Badiju je savršen i kad mu dodate ozbiljnu količinu maslinovog ulja koje kao da je rađeno baš za ovo jelo i sve to zatvorite s odličnom crnom čokoladom... To je to! Naime, tekstura ovog deserta je savršena toliko podatna i mazna, to jelo je grijeh... Odmah me podsjetilo na film "Devet i pol tjedana" i njihovu prezentaciju seksualnosti u hrani. Kao što rekoh, ovo jelo je grijeh koji si svakako morate priuštiti s vremena na vrijeme. 


Badi je svakako izniman restoran koji će vas očarati u svakom segmentu. On je konstanta kvalitete. Naravno, najveće zasluge za to ima vlasnik, Nado Badurina, koji teži konstantnom usavršavanju i zadovoljstvu gostiju. Nerijetko ćete ga vidjeti kako osobno poslužuje goste, jer on je duša restorana i kad ga gledate kako radi, vidjet ćete razliku između konobara i pravog obera. Isto je to, a opet tako različito.

A Badi, on će trajati, jer... Ivan Badurina razmišlja isto kao otac u svim osnovama, a da će donijeti neke svoje novitete, to je sigurno i tome se radujemo. No odnos spram gosta i kvaliteta ostat će u najmanju ruku ista.

Eh da, ako poželite večeru s doručkom, nije problem; u sklopu Badija imate i smještaj pa tko voli... Oni su na usluzi.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".